Gündemİstanbul için tehlike çanları

İstanbul için tehlike çanları

Paylaş
İstanbul için tehlike çanları

Marmara Depremi’nden bu yana İstanbul’da yıkıcı bir deprem olasılığı konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ ile kentte bina dayanıklılığı ölçümü yapıyor. Belediyeden yapılan açıklamada 318 binanın durduğu yerde çökebilecek halde olduğu belirtildi. İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar deprem riskinin daha az olduğu bölgelerdeki konutlara talep gösteriyor. 1999 yılı öncesi yapılan konutlara ilgi düştü.

2030’LU YILLARA KADAR YÜZDE 64 OLASILIK

Haberin Devamı

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat: “Marmara Denizi’ndeki fay kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir. Ama yine de büyük bir deprem. 2030’lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050’li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090’lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak. Ama bu hiçbir zaman 2090 yılında bu deprem kesinlikle olacaktır anlamına gelmiyor.”

30 SENE DENMİŞTİ 23’Ü ZATEN GEÇTİ

Prof. Dr. Naci Görür: “Nasıl üç gün önce ‘Kahramanmaraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum. ‘Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. İstanbul’da hasar Kahramanmaraş depreminden daha fazla olacak. İstanbul depremi 30 sene içerisinde bekleniyordu, 23 senesi geçti.”

Haberin Devamı

DEPREMİN ŞİDDETİ 9’A ÇIKABİLİR

Profesör Celal Şengör “Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. Depremin süresinin iki dakika olabileceğini düşünüyoruz. Şiddeti 9’a çıkabilir. Fay Silivri’den Büyükçekmece’ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir.”

2045 YILINDAN ÖNCE OLMAZ

Prof. Dr. Ahmet Ercan: “İstanbul’da beklenen depremin 2045’ten önce olamayacağını düşünüyorum. Deprem bölgesinde kilometrekare başına 125 kişi düşüyordu. Ölüm sayısı şu anda 41 bini aştı. İstanbul’da kilometrekare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişi. İstanbul’da kilometrekare başına düşen konut sayısı 340’tır. Deprem olan yerde 25 yapı vardı. Orana baktığınız zaman korkunç bir durum ortaya çıkıyor.”

AFET OLACAK YERDE NÜFUS ARTIRILMAZ

Prof. Dr. Okan Tüysüz: “En kötü senaryoda depremin şiddeti 7.5... Bu senaryolar insanları korkutmak için değil, tedbir almak için... Afet olacak yerde nüfus ve bina yoğunluğu artırılmaz. Keşke 1999 sonrasında bu yoğunluğu azaltsaydık. İstanbul’da durum kabul edilebilir değil.”

İSTANBUL, YALOVA, BURSA’DA AĞIR HASAR

Prof. Dr. Cenk Yaltırak: “Kırılma, tarihsel verilere göre 1509’da olduğu gibi doğu Marmara segmenti üzerinde olacak. Marmara Ereğlisi ile İzmit Körfezi arasındaki alanda, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur.”

Haberin Devamı