İstanbul'da depreme dayanıklı ilçeler hangileri? Prof. Dr. Şükrü Ersoy CNN Türk'te sıraladı
CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın 'Tarafsız Bölge' programına konuk olan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da beklenen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Ersoy, İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeleri harita üzerinden göstererek sıraladı.
Prof. Şükrü Ersoy'un açıklamaları şu şekilde:
1 yılda yaklaşık 2 den büyük 24 bin tane deprem olur ortalama değer olarak. Aylık ortalama 2 bin deprem demek. 10 bin küsür depremi 2 bine böldüğünüzde 5 ay yapar. Normal koşullarda 5 ayda olması gereken deprem 3 haftada gerçekleşti. Bu tabi büyük depremin normal sürecinde gerçekleşiyor. Büyük depremi yaşadık yerin bir düzene girmesi için mutlaka artçılarında meydana gelmesi gerek. Deprem bir an değil bir süreçtir. Yerin dengelenmesi için artçıların meydana gelmesi gerekiyor.
''TÜRKİYE'NİN DEPREM TEHLİKESİ ARTTI''
Bugünkü Malatya'da yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depremde bu bölgenin büyük depremler nedeniyle gerilim içinde olmasından kaynaklanarak bir deprem oluşturdu. Buna artçı diyebiliriz. Gerçi merkez üssü bakımından tam bir fayın üzerine oturmuyor, Doğanşehir'den gelen bir fayın Kuzeydoğu ucuna denk geliyor, AFAD da öyle açıkladı zaten.
Bütün diri fay haritalarını yapan kurumumuz MTA grubumuzdur. MTA diri fay haritasında Türkiye'de yaklaşık 500 tane deprem oluşturabilir fay çizilmiş, bunların hepsi de 5.5'dan büyük deprem oluşturabilir. Biz bu sayıyı 1992 yılında 150 biliyorduk. 1992'den bu yana çalışmalarımızda bu sayı 500'e çıktı. Türkiye'nin deprem tehlikesi yani kendiliğinden 3,5 kat arttı.
''ZOR DÖNEMLER YAŞIYORUZ''
Bir anlamda bizim bilmediğimiz fay denilebilir. Biz MTA'nın hazırlamış olduğu diri fay haritasını baz alıyorsak, onun üstünde görmeyi bekliyoruz. Bu depremler biraz yapısal olarak fay zonlarını zorladı. Hakikaten zor dönemler yaşıyoruz. Biraz sabretmemiz lazım. Bu depremin İstanbul depremini öne çekmesi mümkün değil. Biz 4 büyüklüğündeki bir depremi sabit bir yerde ayak üstünde duruyorsak hissedebilir. 5 büyüklüğündeki bir depremde onun 30 katı olur.
İSTANBUL'DA DEPREME DAYANIKLI İLÇELER HANGİLERİ?
İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge. Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarak iyi.
İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge. Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarak iyi.
Anadolu Yakası genel olarak sağlam, Anadolu Yakası'nda kayaçların üzerinde çürümüş bir yer var, onu ayırt etmek lazım. Saf sert bir kayaysa, ayrışma olmamışsa üzerinde sağlam bir kayadır.
İSTANBUL'UN JEOLOJİ HARİTASI
Şile, kısmen iyi. Çekmeköy ve Beykoz iyi sayılabilecek yerler. Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi ama Maltepe, Kartal gibi yerlerin kıyı kesimler iyi değil, iç kesimleri daha iyi. Düz alanlar iyi değil. Sancaktepe, Sultanbeyli'de tepe kısımlar iyi Tuzla'ya dahil olmak üzere ama sahil kesimlerinde ve dere yataklarında problemler var. Siz evi aldığınız zaman gidip belediyeye soracaksınız, ben nasıl bir yerde oturuyorum diye? Uygun alanlar var, önlemli alanlar var. İstanbul'un jeoloji haritası belediyelerdeki çok sağlıklı, ehli insanlar yaptı ben biliyorum.
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem! e-Devlet üzerinden yapılacak
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi
- Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
- Yeniden değerleme oranı belli oldu! Pasaport, kimlik, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV…
- Memur ve emekli maaşında zam için kritik enflasyon verisi açıklandı