Gündemİzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasında 29 gözaltı kararı

İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasında 29 gözaltı kararı

Paylaş
İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasında 29 gözaltı kararı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'de elektrik akımından hayatını kaybeden 2 kişiyle ilgili yürütülen soruşturmada 29 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini belirtti.

İzmir'de iki kişinin elektrik akımına kapılarak ölmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, olayda sorumlukları belirlenen 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verildi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Tunç, İzmir Konak'taki yağış sırasında elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada, 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verildiğini bildirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklaması şöyle:

İzmir'in Konak ilçesinde sağanak yağıştan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir. Soruşturma kapsamında, bilirkişi ön raporuna göre olayda sorumlukları belirlenen 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verilmiştir.

İzmirde 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasında 29 gözaltı kararı

2 CAN ALAN KAÇAK SABIKALI ÇIKTI

İzmir Konak’ta 2 kişinin yağmurda elektriğe kapılarak yaşamını yitirdiği sokaktaki esnaf, daha önce de kaçak yaşandığını ve şikayetçi olduklarını söyledi. Konak Belediye Başkanı Mutlu kabloların yeterince derinde olmadığına, EMO ise izolasyon hatasına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Alsancak’ta sağanak sırasında İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz’in (23) elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesinin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Başsavcılık tarafından görevlendirilen bilirkişi de çalışmalarına başladı. Cumhuriyet savcısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri ile elektrik firması yetkilileri olay yerinde incelemelerde bulundu.

Elektrik kaçağından yaşamını yitiren Özge Ceren Deniz’in Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencisi olduğu ve aynı olayda hayatını kaybeden İnanç Öktemay ile birbirlerini tanımadıkları öğrenildi. Kaza anına ilişkin görüntülerde önce Deniz’in ardından ona yardım etmeye çalışan Öktemay’ın akıma kapıldığı görüldü.

Akıma kapılan iki kişiye ilk müdahaleyi yapan mahallelilerden Nurullah Özel (30), “Böyle bir olay yaşanmasın isterdik. Daha önce de burada elektrik kaçağı gibi bir şey olmuştu. Daha önce de mazgalın içinden duman çıkmıştı. O zaman elektrik şirketi yetkilileri gelip, kontrol etmişlerdi. Şu an aynı olay tekrar yaşandı ve iki kişinin canına mal oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmirde 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasında 29 gözaltı kararı

‘BEN DE ÇARPILDIM’

Olaya tanık olan bölge esnafından İsa Yaman (58) da “Elektrik telleri 6 seneden beri orada duruyor. Beni bile 2 sefer ayağımdan çarptı. Ben de zor kurtuldum. Ben onları uyardım, ‘burada elektrik var, burayı yapın’ dedim. Yapmadan bıraktılar” ifadelerine yer verdi.

ÖLDÜREN İHMALLER

Olay yerinde incelemede bulunan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “80 santim derinlikte olması gereken kablolar gördüğümüz kadarıyla 30 santimde. Üzerinde de yeterince bir izolasyon yok gibi görünüyor” diye konuştu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi’nden incelemesinin ardından yapılan yazılı açıklamada da “Sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiştir” denildi. İzmir’de elektrik dağıtım hizmetini sunan Gdz Elektrik’ten yapılan açıklamada son 6 ayda bir şikayet kaydı olmadığı belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında ise “İZSU Genel Müdürlüğü’nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmursuyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş. ’den gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Raporda yapım çalışmalarından sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından yağmursuyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım onarım çalışması yapıldığı, hatta vatandaşlar tarafından GDZ Elektrik A.Ş. ’ye anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı