Kalp hastalıklarında artış! Uzman isim gençlere dikkat çekti: 10 yaş daha erken görülüyor!
Son birkaç yılda kalp-damar hastalıklarında artış gözlemlendiğini belirten Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, özellikle gençlere dikkat çekti ve kalp krizi risk faktörlerini sıraladı.
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Kalp krizinin genellikle ileri yaştaki bireyleri etkilediği bilinse de genç yaşta gelişen kalp krizi daha ölümcül oluyor. En genç yaşta kalp krizi ise Türkiye'de görülüyor.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, "Çünkü ileri yaşlarda bireylerin bir kalp damarı daraldığında ya da tıkadığında, ilave yan damarlar devreye girerek kalp krizine gidiş riskini azaltmaktadır. Oysa daha genç yaşlarda henüz gelişimi tamamlanamayan yan damarlar nedeniyle kalp krizine bağlı ölümcül sonuçlar daha sık gözlenmektedir" dedi.
KALP KRİZİNİ TETİKLEYEN RİSK FAKTÖRLERİ
Kalp krizine yatkınlık sağlayacak risk faktörlerini sıralayan Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, "Özetleyecek olursak, ailede kalp damar hastalığı hikayesinin bulunması, erkek cinsiyet, kadınlarda menopoz sonrası dönemde olmak, ileri yaş, sigara ve tütün türevlerini tüketmek, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kötü kolesterolün (LDL) yüksek iyi kolesterolün (HDL) düşük olması, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, yüksek stres düzeyi ve düzensiz beslenme kalp krizini tetikleyen başlıca risk faktörleridir." dedi.
AİLESİNDE KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT!
Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, "Ailesinde kalp rahatsızlığı olanlar ne gibi önlemler almalı?" sorusuna yanıt verdi.
Tüm kalp krizi vakalarının arasında ailesel yatkınlık nedeniyle gelişen kalp krizleri en yüksek riskli ve önlenmesi en zor olan gruptur. Ailesinde kalp hastalığı bulunan, sigara kullanan, obezite, diyabet, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerine sahip gençlerin mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Kalp krizi riski yüksek olan gençlerin halı saha maçı ve ağırlık kaldırma gibi kalbi zorlayacak sporlardan uzak durması gerekir. Mümkün olabildiğince stresten uzak durulmalı, fazla kilodan korunmalı, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Kırmızı et tüketimi azaltılırken içerdiği Omega 3 yağ asitleri nedeniyle kanın akışkanlığını artırma özelliğine sahip balık eti tüketilmelidir. Fazla tuz kullanımından kaçınılmalı, bol meyve, sebze ve lifli gıda tüketilmeli, tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, kalbi zorlamayacak düzenli fiziksel egzersiz yapılmalıdır.
ANİ ÖLÜME YOL AÇAN İÇECEK
Enerji içecekleri ile kalp krizi arasındaki bağlantıya değinen Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, "Son yıllarda özellikle gençler arasında sıklıkla tüketilen enerji içeceklerinin ciddi kalp problemlerine neden olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. İçeriğinde yüksek miktarda kafein, ginseng ve taurin gibi uyarıcı maddeler barındıran enerji içecekleri yüksek dozda alındığında adrenerjik uyarıyı artırarak kalp ritm bozuklukları, hipertansiyon, kalp krizi ve ani ölüme yol açabilmektedir. Bu içeceklerin özellikle genetik kökenli ritm bozukluğu bulunan kişiler tarafından kesinlikle tüketilmemelidir. Ayrıca enerji içecekleri, yüksek şeker içeriği nedeniyle şeker hastalığı ve obeziteyi tetikleyerek kalp damar hastalıkları ve kalp krizi riskini daha da artırmaktadır." diye konuştu.
SON BİRKAÇ YILDA KALP KRİZİ ORANI YÜKSELDİ Mİ?
Yapılan araştırmaların son birkaç yılda Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerde kalp damar hastalıklarında artış olduğunu gösterdiğini belirten Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel "Kalp krizi geçirme yaşının daha genç popülasyona doğru kaydığı da gözlemlediğimiz bir durumdur. Ancak kalp krizi oranlarının son birkaç yıldır genel olarak arttığını söylemek, sahada gördüğümüz kadarıyla doğru değildir." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DE AVRUPA'YA GÖRE DAHA GENÇ İNSANLARDA GÖRÜLÜYOR
Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, "Türkiye'de kalp krizinin Avrupa'ya göre daha genç insanlarda görüldüğü doğru mu?" sorusuna yanıt verdi.
Maalesef doğru. Türkiye’deki kalp krizlerinin %20 si 50 yaş altında görülmektedir. Ortalama kalp krizi yaşı ise Avrupa’da 60-65 iken Türkiye’de bu 10 yaş daha erkendir. Düşük hayat kalitesi, giderek artan sağlıksız beslenme koşulları, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, kolesterol seviyesinin ailevi olarak yüksek olması ve doğuştan gelen kalp ve damarlardaki yapısal bozukluklar bu durumun başlıca sebepleridir. İlave olarak sınav stresi ve gelecek kaygısı gibi yoğun zihinsel strese yol açan durumlar kanda adrenalin seviyesini artırarak kalbi besleyen damarlardaki yağlı plakların ani olarak yırtılması yoluyla kalp krizine yol açabilmektedir.