GündemKara tablo

Kara tablo

Paylaş
Kara tablo

Türkiye son 4 gününü dört bir tarafta çıkan orman yangınlarıyla mücadeleyle geçirdi. İzmir Yamanlar, Urla ve Bolu Göynük’teki yangınlar dün itibarıyla kontrol altında alındı. İzmir Menderes, Aydın Bozdoğan, Manisa Gördes, Karabük Ovacık, Uşak Eşme’deki yangınlarla mücadele sürerken, Muğla’nın Ula ve Yatağan ilçelerinde yeni yangınlar çıktı. Yanan ormanlar ile alevlerin yuttuğu binaların görüntüsü, ‘kara tabloyu’ gözler önüne serdi.

Uşak'ın Eşme ilçesi Dereli Köyü yakınlarında önceki gün otluk alanda başlayıp, ormana sıçrayan, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek, Manisa'nın Sarıgöl ilçesine ulaşan yangına müdahale gece boyu sürdü. Sabah 4 helikopterle havadan müdahale de yeniden başladı. Risk altındaki 21 evin tahliye edildiği, bir kişinin de gözaltına alındığı yangınla ilgili Bakan İbrahim Yumaklı, "Enerjisi ciddi şekilde düşürüldü. Tek bir noktada kaldı" dedi.

Haberin Devamı

Karabük’ün Ovacık ilçesine bağlı Beydini ile Alınca Köyü arasındaki ormanlık alanda cuma günü çıkan yangını söndürme çalışmaları, 75 araç, 205 personel, Jandarma Komutanlığı’na ait 2 helikopterle dün de sürdü. Öğle saatlerinden itibaren rüzgarın etkili olduğu bölgede alevler bir anda parlayarak şiddetini arttırdı. Akşam saatlerinde açıklama yapan İbrahim Yumaklı, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

3 KÖY BOŞALTILDI

Muğla’nın Yatağan ve Ula ilçesinde ormanlık alanlarda saat 13.30’da yangın çıktı. Yangınlara 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz 14 su tankeri, 5 dozer ve 294 personelle müdahale edildi. Yatağan’da alevler rüzgarın da etkisiyle hızla yayılarak, yerleşim alanlarını tehdit etmeye başlayınca, 3 köy tahliye edildi. Ula’da da yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi. Alevlerle yoğun mücadele sürerken, Aydın-Muğla karayolunun Yatağan-Çine arasındaki bölümü çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığı. Yatağan’da arıcılık yapan M.Ş. ve oğlu İ.Ş. arılara körük ile duman verirken yangına neden oldukları saptandı. Baba oğul gözaltına alındı.

Haberin Devamı

AMFİBİK UÇAK DEVREDE

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde 14 Ağustos'ta başlayıp, komşu ilçe Salihli'ye sıçrayan orman yangını, şiddetli rüzgarın da etkisiyle çok uzun ve geniş bir alana hat şekilde yayıldı. Dört mahallenin boşaltılmasına, Karayakup mahallesindeki tüm evlerin yanmasına neden olan yangına hava kararınca gece görüşlü helikopterle müdahale sürdü. Yangının 5. gününde karadan ve havadan yoğun müdahale sürerken, devreye amfibik uçak da girdi. Baraj ve gölden 6 ton su alarak, yangın alanına boşalttı.

BOZDOĞAN YEŞİLDEN SİYAHA DÖNDÜ

Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Alhisar Mahallesi yakınlarındaki ormanda cuma günü çıkan ve Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşan orman yangını birçok hayvanın ölümüne, onlarca evin yanmasına yol açarken, Bozdoğan’ın zengin bitki örtüsü büyük ölçüde yok oldu. Bölgedeki yeşil örtü alevlerin etkisiyle tamamen siyaha döndü. Üçüncü gününe giren yangına 3 uçak, 8 helikopter ve 390 personelle müdahale edildi.

Haberin Devamı

247 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, perşembe günü sabahtan dün akşama kadar 247 yangına müdahale edildiğini, bunlardan 241’inin kontrol altına alındığını söyledi ve “Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok” dedi. Bakan Yumaklı, vatandaşlardan pazar gününe kadar çok yoğun hassasiyet istedi.

ALEVLERE TESLİM OLAN BİNALAR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir ve Manisa’daki hasar tespit çalışmalarının sonucunu açıkladı: 

İzmir Karşıyaka’daki yangını dolayısıyla 43 bina ve 45 bağımsız bölüm ağır, yıkık veya orta hasarlı.

Manisa Boyalı ve Karayakup köylerinde 36 bina, 52 bağımsız bölüm yangından etkilendi, acil yıkılacak bina olarak tespit edildi.

20 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalarda orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilen 20 hesap yöneticisi hakkında işlem başlatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı