GündemKaradeniz'de 'hamsi' alarmı

Karadeniz'de 'hamsi' alarmı

Paylaş
Karadeniz'de 'hamsi' alarmı

Karadeniz'de avlanan balığın yüzde 70'lik kısımını oluşturan ve 24 yıl önce 350-400 bin ton popülasyonu bulunan hamsinin, son yıllarda 150-200 bin ton aralığına düştüğü bildirildi

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz Bölgesi’ndeki balık stoğunun sürekli düştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Hamsinin, Karadeniz’de avlanan balığın yüzde 70’lik kısmını oluşturduğuna dikkati çeken Balık, denizden istenen avın yapılabilmesinin meteorolojik şartlara bağlı olduğuna değindi.

Geçen yıl kasım ayındaki soğuk havalarda hamsi avlandığını ancak sonraki aylarda istenilen seviyenin yakalanamadığını belirten Balık, "Bu, Karadeniz’de uzun yıllar görülmeyen bir durumdu. Kasım ayının haricindeki diğer aylarda pek fazla hamsi avlanamadı. Çünkü hamsi soğuk kar sularını sever" dedi.

'BÜYÜK TEKNELER DENİZDEN ÇEKİLMELİ'

Av miktarında pedagojik türlerin azaldığını söyleyen Balık, şöyle konuştu:

"Bizler av gücünü artırmak için özellikle 1980’li yıllarda büyük teknelerin sayısını artırdık ve teknolojik olarak balık bulucuların Türkiye’ye girmesi noktasında teşvikler yaptık. Bu büyük teknelerde teknolojik cihazları kullanarak az bir çabayla çok balık avladık. Stoğu aşırı miktarda yıprattık. Denizden avlanmaması gereken kadar balık çektik. Yapılan sürdürülebilir bir avcılık değildi. Bundan dolayı stoklar bir süre sonra azalmaya başladı. Özellikle av miktarımız pedagojik türlerde oldukça azaldı."

Haberin Devamı

Karadeniz’de avlanan balığın yüzde 70’lik kısmını oluşturan hamsinin, son yıllarda 150-200 bin ton aralığına düştüğüne değinen Balık, "Hamsi popülasyonu 1990’lı yıllarda 350 ile 400 bin ton arasında değişiyordu. Bizim bu üretimi yakalamamız artık mümkün değil. Popülasyon sürekli düşüyor" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Balık, denizlerden çekilen 12 metre üzeri 400 teknenin atıl durumda olduğunu anlatarak, büyük teknelerin hala denizlerde avlandığını aktardı.
Stok oranının artırılması için Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğünün, 12 metre ve üzerindeki teknelerin sayısını azaltmak için çalışma başlattığını dile getiren Balık, şunları kaydetti:

"İlk başlarda denizlerden 400 kadar büyük tekne çekildi. Daha sonra edindiğimiz bilgilere göre, denizden çekilen teknelerin büyük bir kısmının atıl durumda olan tekneler olduğunu öğrendik. Denizde av baskısı oluşturan ve aşırı derecede balık toplayan büyük tekneleri denizden çekmemiz gerekiyor. Bu şekilde sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlayabiliriz. Bizim için hamsi balıkçılığı çok önemli. Bu balığa kıyısı olan ülke tek biziz."

Haberin Devamı

BALIKÇILAR DA BÜYÜK TEKNELERDEN ŞİKAYETÇİ

Büyük teknelerin küçük balıkçı teknelerine büyük zarar verdiğini savunan balıkçı Sezai Aydın ise "İstavrit ufak olduğu için tutulması yasak ama büyük tekneler tutuyor. Büyük tekneler denizde katliam yapıyorlar" diye konuştu.
Küçük balıkların büyük tekneler tarafından tutulduğunu öne süren balıkçı Adnan Zeytin de balık stoğunun her geçen sene azaldığını ve büyük teknelerin av stoğunu olumsuz etkilediğini savundu.

AA