Gündem'Karantina Adası' 80 milyona yenilendi

'Karantina Adası' 80 milyona yenilendi

Paylaş
'Karantina Adası' 80 milyona yenilendi

İzmir’in Urla ilçesinde, Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıkların engellenmesi amacıyla kurulan Karantina Adası, tarihinde ilk kez restorasyon gördü. 3 yıl süren ve 80 milyon TL’ye mal olan restorasyonda, adanın dokusuna ve tarihi binalara zarar vermeyecek şekilde titiz bir çalışma yürütüldü.

1. DERECE SİT ALANI

Haberin Devamı

İzmir Urla’da, 1869 yılında bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kurulan Karantina Adası’na, 155 yıl sonra tarihinde ilk kez restorasyon izni verildi. 323 dönümlük alan üzerinde bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olan Karantina Adası’nda, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda uzmanlar tarafından yerinde proje hazırlandı. 2020’de başlayan ve 3 yıl süren restorasyon, 80 milyon TL’ye mal oldu. Tarihi ada restorasyonun ardından kısmen ve sadece randevulu grup ziyaretlerine açıldı.

20 TARİHİ BİNA VAR

Karantina Adası Müdürü Turgut Yılmaz, “Restorasyonda o dönemin ruhuna uygun işlemler yapıldı. Tarihinde hiç komple bir restorasyon olmamıştı” dedi. Adada 20 tarihi karantina binasının bulunduğunu anlatan Yılmaz, “Osmanlı İmparatorluğu’nda 140 civarı karantina yeri var. Ama burası adeta karantina kampüsü. Bir hastalık çıkarsa, kişiler tecrit yerine alınıyor, iyileşene kadar toplumla temas ettirilmiyor. Gelenlerin konaklaması sağlanmak zorunda; çünkü karantinada süresi 10 gün. Koğuş, lokanta, telgrafhane var, tercümehane var. Farklı milletlerden insanlar da kalmış” diye konuştu. Yılmaz, Karantina Adası’nın bir anı yeri veya karantina müzesi olarak kullanılmasına yönelikte projeler olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

İLK DURAK TEBHİRHANE

Kolera, tifo gibi dönemin bulaşıcı hastalıklarında kullanılan Karantina Adası’nda tebhirhane (dezenfeksiyon odası) de bulunuyor. Adaya gelenlerin eşyaları önce burada temizlenmiş. Tebhirhaneki makineler, duş alanları, dolaplar ve daha pek çok malzeme, orijinalliği bozulmadan korunuyor.