Karısının evlenmeden önce yaptığını öğrenince şoke oldu! Yargıtay 'boşanamazsın' dedi
Ankara'da yeni evlenen adam, karısının evlenmeden önce yaptığını duyunca hayatının şokunu yaşadı. Ancak Yargıtay'ın kararı herkesi şaşkına çevirdi: Boşanma nedeni değildir!
Ankara'da Ali D., yeni evlendiği eşi İpek D. ile ilgili gerçeği öğrenince hayatının şokunu yaşadı soluğu savcılıkta aldı.
Şaşkına çeviren olay Ankara'da yaşandı. Ali D., eşi İpek D.'nin evlenmeden hemen önce hamile olduğunu öğrenince mahkemeye koştu. Sabah'tan Dilhan Dumanoğlu'nun haberine göre, hemen evliliğin iptali davası açtı.
MAHKEME KADINI KUSURLU BULDU ANCAK YARGITAY ŞAŞIRTTI
Mağdur Ali D., dilekçesinde eşinin evlendikten sonra çocuğu doğurduğunu anlattı. Ankara Aile Mahkemesi, İpek D.'yi kusurlu bularak evliliğin iptaline karar verirken İpek D.'nin itirazı sonrasında dosya, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesi'ne yollandı.
Kararın 28. Hukuk Dairesi'nden geçmesinin ardından İpek D. itiraz etti, dosya bu kez Yargıtay'a aktarıldı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise herkesi şoke edecek emsal bir karara imza attı.
KUSUR SAYILMADI
Kararda İpek D.'nin evlilik öncesinde cinsel ilişki yaşamış olmasının ve evlilik birliği içerisinde doğum yapmış olmasının boşanma davasında İpek D. için kusur oluşturmayacağı vurgulandı.
Koşulları oluştuğu takdirde evliliğin nispi butlan ile iptali davasına konu olabileceği belirtilen kararda, evlilik birliği kurulmadan önceki nedenlere dayanılarak boşanma davasının açılamayacağı aktarıldı.
"BOŞANMAYA KARAR VERİLMESİ KANUNA AYRKIRI"
Evliliğin gerçekleşmesinin ardından İpek D.'den kaynaklanan bir kusurlu davranışın ispatlanamadığı aktarılan kararda, Ali D.'nin boşanma davasının reddinin gerektirdiği, boşanmaya karar verilmesinin usul ve kanuna aykırı olduğunu bu nedenle bozmayı gerektirdiğini aktardı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bölge adliye mahkemesinin kararının kaldırılmasına, ilk derece mahkemesi kararının bozulmasına karar verdi.
"EVLİLİK ÖNCESİ İHANET BOŞANMA SEBEBİ OLAMAZ"
Kararı yorumlayan Avukat Cem Duman şunları söyledi:
Yargıtay, kararında eşlerin sadakat yükümlüğünü ele almış. Eşlerin evlilik birliğinden doğan en temel yükümlülüklerinden biri olan sadakat yükümlülüğü, en geniş anlamıyla, eşlerin hem birbirleri ile hem de üçüncü kişilerle olan ilişkilerinde, evlilik birliğini tehlikeye atabilecek her türlü davranıştan kaçınmalarını ifade etmektedir. Sadakat yükümlülüğü, evlilik ve boşanma davası sürecinde kapsam olarak farklılık göstermektedir.
Evlilik hukuki olarak bir sözleşme olarak kabul edildiğinden ve bu sözleşmenin kurulması gerektiğinden evlilik birliği kurulmadan önceki nedenlere dayanarak boşanma mümkün değildir. Böyle bir durumda sadece koşulları oluşur ise evliliğin nispi butlan ile iptali davasına konu olabilir.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi