GündemKıdem tazminatı nedir, nasıl alınır? Kimler kıdem tazminatı alabilir, hesaplama formülü

Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır? Kimler kıdem tazminatı alabilir, hesaplama formülü

Paylaş
Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır? Kimler kıdem tazminatı alabilir, hesaplama formülü

Kıdem tazminatı pek çok kişinin işten ayrılma döneminde araştırdığı konular arasında bulunuyor. Birçok noktaya dikkat edilerek gerçekleştirilen kıdem tazminatı hesabı sonucunda çalışana belirli bir miktarda ödeme gerçekleştiriliyor. Peki, kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır? İşte kıdem tazminatı hesaplama formülü!

İş yerinden ayrılan işçilere verilen bir hak olan kıdem tazminatı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, kıdem tazminatı nedir? Kimler kıdem tazminatı alabilir? İşte tüm detaylar...

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, Türkiye'de çalışan işçilere ve memurlara işverenleri tarafından sağlanan bir hak olarak tanımlanabilir. İşçinin veya memurun bir iş yerinde belirli bir süre çalıştıktan sonra işten ayrılması veya emekli olması durumunda, çalıştığı süreye bağlı olarak alacağı bir tazminat şeklidir.

Tutar, işçinin veya memurun işten ayrıldığı tarihteki son brüt ücreti ve çalışma süresine göre belirlenir. Türkiye'de kıdem tazminatı, İş Kanunu'nda düzenlenmiş olup, işçinin veya memurun işverenle olan çalışma ilişkisini sonlandırması durumunda ödenmesi gereken yasal bir ödemedir.

Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır Kimler kıdem tazminatı alabilir, hesaplama formülü

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı almak için birkaç faktöre dikkat etmek gerekiyor. Kıdem tazminatı nasıl alınır, şartları nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt verilebiliyor:

Haberin Devamı
  • İşten ayrılma durumu kıdem tazminatı için önemlidir. İşçinin kendi isteği dışında işten çıkarılması (işveren tarafından işten çıkarılma), işten çıkarılmadan önce işverenle anlaşarak ayrılma (ihbar süresini doldurarak veya anlaşarak çıkış) gibi durumlarda kıdem tazminatı hakkı doğar.
  • Kıdem tazminatı alabilmeniz için iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekir. Bu süre bir yılı doldurduğunuzda kıdem tazminatı hakkı kazanırsınız.
  • Alınacak olan ödeme, çalışılan yıl sayısına ve ücret miktarına göre hesaplanır. Genellikle son üç aylık brüt ücretin günlük tutarı üzerinden hesaplanır.
  • Kıdem tazminatı işten ayrıldığınız tarihten itibaren en geç 2 ay içinde size ödenmelidir. Bu süre içinde ödenmezse yasal faiz işleyebilir.
  • Kıdem tazminatınızı alamıyorsanız veya işvereninizle anlaşamıyorsanız, konuyla ilgili olarak iş mahkemelerine başvurarak hukuki destek alabilirsiniz.

Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır Kimler kıdem tazminatı alabilir, hesaplama formülü

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye'de kıdem tazminatı hesaplanırken genellikle belirli bir formül kullanılır. İşçinin veya memurun kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınan birkaç ana husus bulunur. Kıdem tazminatı hesaplama formülü kullanılarak ne kadar ödeme yapılacağo hesaplanabilir.