Gündem 96 kişiye mezar olmuştu! Kolonlara demir koymamış

96 kişiye mezar olmuştu! Kolonlara demir koymamış

Paylaş
96 kişiye mezar olmuştu! Kolonlara demir koymamış

Adana’da 6 Şubat depreminde 96 kişiye mezar olan 14 katlı Alpargün Apartmanı için hazırlanan bilirkişi raporuyla betonun kalitesiz olduğu ve kolonlarında yeterli miktarda demir bulunmadığı ortaya çıktı. Tutuklanan müteahhit Hasan Alpargün’ün yaptığı binanın, inşası sırasında yürürlükte olan ‘1975 Deprem Yönetmeliği’ yükümlülüklerini karşılamadığı belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana’nın Çukurova ilçesindeki 14 katlı Alpargün Apartmanı yıkılarak 96 kişiye mezar oldu. Apartmanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün, binanın yıkıldığını öğrenince depremin yaşandığı gün KKTC’ye kaçtı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Alpargün, kaçamayacağını anlayınca Lefkoşa’da teslim oldu. 13 Şubat 2023’te Türkiye’ye getirilerek tutuklandı. Ağır ceza mahkemesinde, 22 yıl 6 ay hapis cezasıyla yargılanan Alpargün’ün müteahhitliğini yaptığı yıkılan bina için Konya Teknik Üniversitesi 46 sayfalık bilirkişi raporu hazırladı.

Haberin Devamı

BETON TESTLERDE DAĞILMIŞ

Apartmanın bazı kolonlarında yeterli miktarda demir kullanılmadığına dikkat çekilen raporda; “Kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı, perde uçlarında ise demir bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi. Betonun kalitesiz olduğu ve en düşük basınç şartını bile ağlayamadığı ifade edilirken, binanın yapıldığı yılda yürürlükte bulunan ‘1975 Deprem Yönetmeliği’nin yükümlülüklerini karşılamadığı ortaya çıktı. Öte yandan tüm parasını, kaçtığı KKTC’ye transfer etmeye çalıştığı öğrenilen müteahhit Alpargün’ün yargılanmasına 27 Haziran’da devam edilecek.