Kripto Faruk yakalandığında yanında kimler vardı? Thodex Başsavcısı CNN TÜRK'e konuştu!
Thodex kurucusu Fatih Özer'i tutuklayan Elbasan Başsavcısı Kreshnik Ajazi CNN TÜRK'e özel açıklamalar yaptı. Başsavcı, Kripto Faruk'un iade sürecinden, yanında yakalandığında kimlerin olduğuna kadar çok sayıda önemli bilgiyi paylaştı
Thodex firmasının CEO'su Fatih Faruk Özer Arnavutluk polisinin yaptığı operasyon sonucu Vlora şehrinde yakalandı. Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce insanı mağdur ettiği iddia edilen 6’sı tutuklu 21 sanık yargılanıyor, kurucu Fatih Özer de kırmızı bültenle aranıyordu.
40 BİN YIL HAPSİ İSTENİYOR
İddianamede firari Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 21 sanık hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 12 bin 164'er yıldan 40 bin 562'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
O SAVCI CNN TÜRK'E KONUŞTU
Milyonlarca dolar vurgun yapıp Arnavutluk'a kaçan Thodex kurucusu Fatih Özer'i tutuklayan başsavcı CNN TÜRK'ten muhabir Mücatih Topçu ve kameraman Engin Özbek'e özel açıklamalar yaptı. Kripto Faruk ilk ifadesinde ne dedi? Fatih Özer'in iadesi nasıl ve ne zaman olacak? Fatih Özer yakalandığında yanında kimler vardı? Tüm bu soruların yanıtlarını Elbasan Başsavcısı Kreshnik Ajazi yanıtladı. İşte röportajın detayları...
KİRALIK VİLLADA KALIYORMUŞ
Öncelikle Arnavutluk'a hoşgeldiniz. Fatih Özer isimli şahıs, birkaç Arnavut vatandaşın yardımıyla Elbasan şehrinde ikamet ediyordu. Emniyet müdürlüğümüz ilk etapta bunu belirledi. Özer'in yanında bulunan Arnavut vatandaşların telefonları takip ediliyordu. O telefon görüşmelerin takibi sırasında, dinlemelerde Türkçe konuşan biri tespit edildi. Gerekli tedbirler alındı ve görevli birimler organize edildi. Birkaç günlük prosedür işlemlerinin ardından şahıs Dhermi (Dırmi) tatil bölgesinde bulunan kiralık bir villlada yanındaki kişilerle birlikte yakalandı.
RESMİ PROSEDÜR UYGULANIYOR
30 Ağustos'ta yakalanmasının ardından şahıs tutuklandı ve şuan haapiste. Türkiye'ye iade amacıyla, Arnavutluk mahkemesi tarafından cezaevine gönderildi. Bizim ceza hukukumuzun ve suçluların iadesine dair Avrupa Sözleşmesi (SIDAS) öngördüğü süre içerisinde Türk makamlarının şahsın iadesi için resmi iade talebi göndermesini bekliyoruz. Bu süre uluslararası hukuk ile 40 gün olarak belirlenmiş durumda. Bu sürenin bitimine kadar resmi prosedür neyse o uygulanacaktır. Hukuki yollar takip edilecektir. Şuanda Türkiye'den henüz resmi iade talebi elimize ulaşmadı. Ancak şahıs hakkında uluslararası arama kararı bulunmamaktadır. 40 günlük süreyi bekleyeceğiz. Yakın zamanda iade talebinin geleceğini tahmin ediyoruz.
Bu 40 günlük süre iç hukukumuz ve uluslararası sözleşmelere dayanmaktadır. Bu şahsın tutuklu kalması için Türk makamlarından resmi bir talebin gelmesi gerekmektedir. Bu olağan bir prosedürdür. Genellikle bu süre içerisinde iade talebi gelmektedir. Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği ile sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için iletişimimiz sürüyor. Bu şahsın iadesi için gereken işlemler ve süreç yakından takip ediliyor. Önemli olan şu ki iade talebi gelene kadar şahsın tutuklanma tedbiri devam edecektir. Fakat iade talebi gelmediği takdirde tutuklanma tedbiri uygulanmaya devam etmez, ev hapsi gibi başka bir tedbir olabilir. İade prosedürlerinin ve sürenin henüz dolmadığının da altını çizmek istiyorum.
Yakalandığı sırada bu kişi 3 erkek ve 2 kadın ile birlikte bulunuyordu. Fatih Özer'le birlikte yakalananlardan 1'i tutuklandı. Bu kişi de Özer'in kalacağı yeri ayarlayan kişidir. Yani bir noktada şahsı sakladığı belirlendi. Diğer kişilerle ilgili de gerekli hukukî süreç başlatıldı. Özer Arnavutluk'a normal bir şekilde geldi. Tiran Havalimanı'na indikten sonra herhangi bir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. Uluslararası çapta aranan bir kişiydi.
TÜRKİYE'YE İADE TALEBİ ULAŞTI MI?
Sizin bahsettiğiniz şeyler Türk makamlarının araştırdığı şeylerdir. Biz bu konuda araştırma yapmıyoruz. Çünkü bahsedilen bu fiilleri yapan kişi Türk. Zarar gören kişiler Türkler ve olay Türkiye'de vuku bulmuş bir olaydır. Şahsın söylediğine göre zararın değeri bahsedilen gibi milyar dolarlar değil, 20 milyon euro'dur. Ve yine ifadesine göre bu mağdurların zararını karşılamıştır. Türk makamlarının bize söylediği meblağ farklıdır. Türkiye'nin verdiği deliller önemlidir. Bizim bu konuda yetkimiz yok. Bizim yapmamız gereken şey çok iyi bir şekilde iç hukukumuza ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde bu süreci yönetmektir.
Şu ana kadar şahıs resmi olarak bizde iade olmamak için bir talepte bulunmamıştır. Mahkemede şahsın avukatları Özer'in Türkiye'ye siyasi sebeplerden ötürü iade edilmemesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Ancak mahkeme bu sürecin bir ceza hukukuyla ilgili olduğuna karar verdi. Bu dosya ceza hukuku açısından takip edilmektedir, siyasi açıdan değil.