Kurban Bayramı zehir olmasın! Uzmanı uyardı: Eti böyle yemek hasta ediyor
Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Özenli ve bol ikramlı sofralara karşı koyabilmek neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak Kurban Bayramı'nda özellikle aşırı et tüketimi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda doğru beslenmenin önemine dikkat çekerek, sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz için çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Kurban Bayramı'nda vücut sağlığınız için ve hastalıklara karşı korunmak için beslenme konusunda bazı küçük ipuçlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı'nda geniş ve özenli hazırlanan sofralar karşısında beslenmeye dikkat etmek çok zor olsa da bu konuya dikkat edilmediğinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.
Bayram boyunca sıklıkla tüketilen et ve tatlılar mide bağırsak sorunları ya da kısa zamanda kilo alımını beraberinde getirebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda beslenme konusuna dikkat çekti.
KURBAN BAYRAMI'NDA TÜKETİLEN ETLERE DİKKAT!
Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda etleri tüketmeden önce mutlaka bir gün boyunca dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Bir gün dinlendirilen etler; fırında ızgara veya haşlama tarzında pişirilmeli, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave kullanılmaması gerekir. Buharda haşlama tercih edilmesi önerilir. Bayram sabahına, güne iyi bir kahvaltı ile başlamak yararlıdır. Eğer tüketilecekse, öğle yemeğinde, kurban etinden pişirilmiş et tüketilmelidir. Gün içinde 70-100 gr’ı aşmamaya da dikkat etmelisiniz. Etler; ızgara ve haşlama tarzında pişirilmeli. Etin yanmamasına dikkat edilmeli, etin yanan ve kömürleşmiş kısmı yenmemelidir."
"ET DİNLENMEDİĞİNDE SİNDİRİMİ ZOR OLABİLİR"
Kurban kesildikten sonra yeni kesilmiş olan etlerin büyük parçalar halinde buzdolabında ve +4° C derecede saklanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral "Etler bir gün bekletildikten sonra tüketilmelidir, eğer saklanacaksa kuşbaşı ya da kıyma halinde, yağlı kağıtlara veya buzdolabı poşetine sarılı olarak, derin dondurucu kısmında bekletilmelidir. Kesim sonrası et dinlendirilmezse, hem sert ve lezzetsiz olur, hem de sindirimi zor olabilir. Buzdolabından çıkarılan etin hemen kullanılması gerekir, sonraki öğün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konması sakıncalı olup, ette aşırı bakteri çoğalmasına neden olabilir. Bu da sağlığımızı olumsuz etkiler. Buzdolabında, bölünmüş ve sarılmış etler, buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasında saklayabiliriz." dedi.
Kurban Bayramı'nda sadece et tüketirken değil diğer besinleri tüketirken de dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle etin yanında tüketilen diğer besinleri daha hafif seçmek gerekiyor. Prof. Dr. Vedat Göral, Ekmek veya pilav tüketmemek en sağlıklısıdır. Beraberinde, ekmek yerine, salata tercih edilmelidir." dedi.
KAHVALTI RUTİNİNİ DEĞİŞTİRMEYİN
Kurban Bayramı ile birlikte kahvaltı alışkanlıklarında da bazı değişimler gözlemleniyor. Çoğu kişi kahvaltı sofrasında her zamankinden farklı olarak et kavurma tercih edebiliyor. Prof. Dr. Vedat Göral, rutin kahvaltı alışkanlığının bayramda da bozulmaması gerektiğini vurguluyor.
"Vücudumuz düzenli kahvaltıya alıştığından, bu alışkanlığımızın bayramda da bozulmaması yararlı olup, sabah kahvaltı yapmak daha idealdir. Ancak kahvaltı ile beraber, her gün olmamak ve abartmamak üzere, et kavurma, sucuk veya pastırma tüketilebilir. Sakatatlar, yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayı, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol ve ürik asit yüksekliği olanların, fazla tüketmemelerinde yarar vardır."
"BUHARDA VE HAŞLAMA OLARAK TERCİH EDİN"
24 saat boyunca dinlendirilmiş olan etlerin fırında ızgara veya haşlama tarzında pişirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, "Etler pişirme esnasında endi yağıyla pişirilmeli ve ilave kullanılmamalıdır. Buharda haşlama tercih edilmelidir. Izgarada ise, et ile ateş arasında, yaklaşık 15 cm’lik bir mesafe olmalıdır. Et yanmamalı, kömürleşmemelidir." dedi.
AŞIRI TATLI VE ÇİKOLATAYA DİKKAT!
Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da tatlı ve şekerli besinlerin tüketiminde artış yaşanıyor. Prof. Dr. Vedat Göral, hem yetişkinlerin hem de çocukların aşırı tatlı tüketiminden uzak durması gerektiğini belirtti.
"Bayramda aşırı tatlı ve çikolata yemeleri ve asitli, kalorisi yüksek içecekleri tüketmeleri sakıncalı olup, yetişkinler gibi ancak az porsiyonlarda, kurban eti tüketmeleri, demir, C vitamini, folik asit, omega 3 ve vit D açısından yararlıdır. Sebze, yumurta, süt, yoğurt ve sütlü tatlı tüketmelerinde çok yarar vardır."
AKŞAMLARI GEÇ SAATTE VE AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ
Prof. Dr. Vedat Göral, aşırı et tüketiminin pek çok hastalığı beraberinde getirdiğini de vurguladı ve özellikle akşam çok geç saatlerde yemek yenilmemesi uyarısında bulundu.
"Etin fazla tüketilmesi, mide, karaciğer ve pankreası yorar. Gastrit ve reflü şikayetleri artar. Karında rahatsızlık, hafif ağrı ve şişkinlik olabilir. Bazen pankreas iltihabı değimiz, akut pankreatit gelişebilir. Safra taşı olanlarda, safra kesesinde iltihap ve ağrıya neden olabilir. Akşam ağır yemeklerden ve geç saatte yemekten, mutlaka kaçınmamız gerekir."
SAĞLIKLI BİR KURBAN BAYRAMI GEÇİRMEK İÇİN ÖNERİLER
- Bayramda, sabah güzel bir kahvaltı, gün içinde de 70-100 gr’ı geçmeyen et tüketimi, bol sebze, az ekmek, tuz ve yağı az tüketmek, yürüyüş yapmak gerekir.
- Tatlılardan da, sütlü tatlılar ve taze meyve tercih edilmeli.
- Ayrıca, vazgeçilmezimiz olan çay ve Türk kahvesi de tüketilmeli, ancak fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden kaçınmak, mide barsak sorunlarının oluşmaması için önemli.
- Günde 1.5-2 litre su da tüketilmesi gerekir.
- Et tüketimi sonrası, karında rahatsızlık, gaz ve şişkinlik varsa, her gün olmamak şartıyla, 1-2 adet, meyvesiz yani sade soda tüketilebilir. Bu kişiyi rahatlatır.
- Etin yanında, ev yapımı veya köy yoğurdu tercih edilmeli, ayran da içecek olarak tüketilebilir.