Lezzetin festivali GastroANTEP
Gazi şehrin güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için 16-24 Eylül arasında 5’incisi düzenlenen GastroANTEP, Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girerek bu yıl iki festivali içinde barındırıyor.
Gazete Haberi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin açılış töreni, Zeugma Mozaik Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı. Gastronominin kalbi bir kez daha Gaziantep’te attı.
‘AYRICALIKLI ŞEHİR’
Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri hakkında rakamlarla bilgiler vererek, “Festivaller tamamlandığında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu tarihe not düşeceğiz.
Festival kapsamında açılışının gerçekleşeceği Türk Arkeolojisi ve Kültürel Miras Enstitüsü ile bu coğrafyanın kültürel miras zenginliğine yakışan kurumu Gaziantep’e kazandıracağız” dedi. Konuşmasının devamında Gaziantep’in Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olmasının önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“Gastronominin ve Türk Mutfağı’nın turizmde bizi hedeflerimize ulaştıracak en önemli kültür başlıklarından biri olduğunu hep vurguladık.” Büyülşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “Biz medeniyet şehriyiz. Bu sofrada büyük bir zenginlik var. Biz topraktan, güneşten, tarihten gelen lezzet dedik. Burası bir destinasyon noktası. Buranın kültür ve sanatla iyileşmesi lazım” dedi.
ÜNLÜ ŞEFLERDEN WORKSHOPLAR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk dünyasının ünlü şeflerinin katılımıyla “Gastro Diplomasi: Türk Dünyası” workshopu yapıldı.
Kırgızistan’dan gelen şef Nadıra Turganbaeva, hazırlamış olduğu Çakkçak Tatlısı ve Beşparmak yemeklerini tanıtırken;. Azerbeycan yöresine ait yemeklerini tanıtan Şef Simuzar Suleymanova da Şuşa Pilavını, Abdumanon Nusratov ise Özbekistan yemeklerinden Semerkant Ekmeği, Özbek Pilavı’nı tarif etti.
Şefler yemeklerine Antep’in kendine has lezzetlerinden olan “haspiri “ ekledi. Festivalin ikinci gününde de devam eden workshoplarda bu defa İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz’den gelen Michelin Yıldızlı Şefler kendi kültürlerine ait yemekleri hazırladı.
ŞEF ARDA TÜRKMEN İLE GASTRONOMİNİN GELECEĞİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Şef Arda Türkmen ile “Gastronominin Geleceği ve Yeni Trendlerin Belirlenmesi” konulu söyleşiye katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bunu özellikle vurguluyorum. Ürünlerinizin kuvvetli olması sizi gastrocity adayı yapar” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehrin tasarımlarla dünyaya tanıtılacağını söyleyerek, “Gördüğünüz Oğuzeli, İslahiye, Nizip. En güzel ürünler burada. Tarım Okulu’nu açtık ata tohumu yapıyoruz. Ekolojik köy yapıyoruz. Okulumuzdan çıkan ürünlerde domates domates gibi kokuyor. İyi ürünler, organik, sıfır atıktan oluşan olağanüstü bir mutfağımız var. Bunu ekonomiyi dönüştürecek hocalarımız da burada. Bence bu şehirde iyi bir öğrenci oldu. Birlikte başaracağız” diye konuştu.
PROFESYONELLER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
Bu yılki teması ‘coğrafya’ olan festivalde şehre gelen ünlü gastronomi profesyonelleri şefler, gastronomi ve turizm yazarları, gurmeler, araştırmacıların yer aldığı çeşitli panellerde coğrafya ve gastronomi başlıklarıyla bilgilerini paylaştı.
HEP BİR NUMARADA
Söyleşi, workshop ve panellerle dolu içeriklerin yer aldığı festival kapsamında Gazeteci ve TV Programı Yapımcısı Murat Güloğlu moderatörlüğünde “Yıldız Şeflerin Coğrafi İşaretleri Dünya Gastronomisine Tanıtmak için Yaptıkları Öncü Girişimler” paneli gerçekleşti. Güloğlu, “Gastronomi için Gaziantep’in adı her zaman bir numarada” dedi. Çeşitli sokak ve yöresel lezzetlerinin yer aldığı zengin içeriğe sahip festivalde gastronomi meraklıları için paneller, söyleşiler ve workshoplar devam ediyor.
KADININ GÜCÜ
GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in moderatörlüğünde Kültür, Sanat ve Gastronomi’de Kadın’ın Gücü Paneli düzenlendi. Pek Food Kurucu Ortağı Dila Konukoğlu, Empati Sosyal Sorumluluk & Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Topçuoğlu ve TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşen Ahi’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde kadın bakış açısı, kadının duygusal zekası, üretimde kadının yeri ve gastronomideki değeri üzerinde duruldu
RAYİHA: HEM MÜZE HEM DE BİR AKADEMİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Rayiha Baharat Müzesi, akademik çalışmalara katkı sunacak şekilde tasarlanan yapısıyla dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor. 3 ayrı bölümden oluşan müzenin zemin katında 132 farklı baharat çeşidinin tarihçesi ve örnekleri sergilenirken, laboratuvar bölümünde ise akademisyenlerin baharatlar üzerine çalışma yapmasına olanak sunuluyor. Ziyaretçilere konaklama imkânı da sunan müzede, 14 tematik otel odası bulunuyor.
ÇİFTÇİLİK GELİŞSİN DİYE ‘TARIM OKULU’
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kurduğu tarım okuluyla sektöre yeni çiftçiler kazandırmaya çalışıyor. Tarım okulunun her yaştan kadın öğrencileri hem sınıfta teoride, hem toprakta pratikte öğreniyor. Okulu kurma amaçlarını anlatan Başkan Fatma Şahin, “Toprak analizine göre şu toprağın bir buğday ekilmesi gerekirsen fıstık ekiliyor zeytin ekilmesi gerekirken biber ekiyor. Önce çiftçimizi onu öğretiyoruz. Sonra sulama yöntemini öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘UDMA’YA ZİYARETÇİ AKINI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce hizmet vermeye başlayan “Udma Peynir Müzesi ve Restoran”ı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, eski Türkçe’de “Udma”nın “sütün uyutulması” yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekânı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söylüyor
ATIKLARDAN DOĞAN ‘HAVARA KAFE’
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan mimari konsepti tamamen atıkların değerlendirilmesiyle oluşturulan Panorama Havara Kitap Kafe ve Restoran, GastroANTEP etkinlikleri kapsamında açıldı. Mimari konseptinden, tabaklara konan yemeklere kadar, sürdürülebilirlik ilkeleri içerisinde hazırlanan, temel olarak ev mutfağında saklı kalmış olan değerlerin öne çıkarılmasını hedefliyor.
KONSERLER VE SERGİLER HEYECANA RENK KATTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde ünlü sanatçı Fatma Turgut sahne aldı. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nde sahne alan son yılların sevilen sanatçısı Derya Uluğ popüler hale gelen “Esmerin Adı Oya” ile festivali coştururken, “Nefes”, “Ah Zaman”, “Kanunlar Gibi” şarkılarıyla yoğun kalabalığı coşturdu.
GastroAntep Kültür Yolu Festivali kapsamında devam eden konser etkinliklerinde sahne alan sevilen oyuncu ve müzisyen Uğur Aslan ve ünlü sanatçı Sinan Akçıl da gazi şehirlilerle buluştu. GastroAntep Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında yer alan birçok serginin yanı sıra “Aşık Veysel’in Vefatının 50’nci Yıl Dönümü” anısına bu sergide Engelsiz Yaşam Merkezi’nin enstrüman eğitmenleri Aşık Veysel’in türkülerini sazları, sözleriyle, gönül gözleriyle seslendirerek ziyaretçileri ağırlıyor. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Refik Anadol tarafından yapay zeka ile hazırlanan Rönesans Rüyaları Dijital Sergisi de açıldı