Madenci cinayetinde korkunç ihmal
Zonguldak’ta geçen yıl yanmış cesedi bulunan Afganistanlı madenci Vezir Mohammad Nourtani’nin ölümüne ilişkin Koç Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Coşkun Yorulmaz ve ekibinin hazırladığı rapor, korkunç bir ihtimali gözler önüne serdi. Raporda, Afgan madencinin soluk borusunda is ve kanında karboksihemoglobin bulunmamasının, ölüyken yakıldığı anlamı taşımayacağına dikkat çekildi.
Zonguldak’ta 10 Kasım 2023’te 3 çocuk babası Afganistanlı Vezir Mohammed Nourtani’nin (50) ormanda yanmış cesedi bulunmuştu. Benzin dökülerek yakıldığı belirlenen Nourtani’nin, kaçak olarak işletilen maden ocağında çalıştığı belirlenmişti. Kaçak maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş (46), Enver Gideroğlu (34) ve Körnöş’ün kuzeni Ahmet Aydın (52) tutuklanmış, 3 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Olayla ilgili iddianamede, Afgan madencinin cesedinin kaçak ocaktaki kazayı gizlemek ve ocağın kapanmasını engellemek için öldükten sonra yakıldığı belirtilmişti. Müebbet hapis istemiyle 6 sanığın yargılandığı dava sürüyor.
BİLİMSEL RAPOR HAZIRLANDI
Nourtani’nin aile avukatı Kerim Bahadır Şeker; madencinin ölüm sebebini, diri mi yoksa ölü olarak mı yakıldığı, olayın oluş şekli ve eksik husus olup olmadığının araştırılması için Koç Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na başvurdu. Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Coşkun Yorulmaz ve ekibi, bilimsel mütalaa raporu hazırladı. Raporda, Nourtani’de boyna bası veya ağız burun kapatılmasına bağlı boğulma olaylarında görülen bulguların olduğu ancak mahkeme raporunda yer almayan bu bulguların Adli Tıp Kurumu tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
MEZARI AÇILABİLİR
Raporda, Afgan madencinin soluk borusunda is ve kanında karboksihemoglobin bulunmamasının, ölüyken yakıldığı anlamı taşımayacağı, benzin kullanıldığı için yalancı negatiflik durumunun olabileceğine dikkat çekildi. Nourtani’nin çene ve köprücük kemiklerinde değişimler olduğu ancak otopsi raporunda değerlendirilmediğini ifade eden raporda, ölüm sonrası radyolojik görüntülerin incelenerek vücuttaki kırıkların uzman hekimlerce yeniden değerlendirilmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Radyolojik incelemenin yetersiz kalması durumunda, mezarın açılmasının gerekli olduğuna değinildi.
BÖBREĞE NE OLDU?
Raporla ilgili açıklama yapan Nourtani’nin aile avukatı Kerim Bahadır Şeker, “Afgan madencinin öldükten sonra değil, diri diri yakılmış olabileceğine dair tespit var. Bu da suçun türünü tamamen değiştiriyor. Rapor, sanıkların ‘kasten öldürme’ değil, ‘canavarca hisle planlayarak öldürme’ suçundan yargılanmasını kuvvetlendirmiş durumda” dedi. Nourtani’nin otopsi raporunda ‘İleri derece yanık nedeniyle mide, sol böbrek, pankreas ve bağırsaklar tefrik edilemedi’ ifadelerine yer verilmişti. Nourtani’nin eşi Kamergul Maliki ifadesinde, Vezir Mohammed’in bir telefon konuşmasında böbreğine karşılık 20 bin dolar teklif edildiğini duyduğunu belirtmişti. Ali Sencer ARSLAN/DHA