Masallara inandıran şehir
Dünya Kültür Mirası eserlere ev sahipliği yapan Adıyaman, bilinmeyen pek çok özelliğiyle saklı bir cennet. Zamanın huzurla akıp gittiği kent görenleri 2022’de masallara inandıracak kadar güzel... / Cem Kerpiççiler- Posta
‘Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi’ kapsamında, Kommagene Krallığı’na ev sahipliği yapmış olan bölgenin tanıtımı için bir program düzenlendi. Sanatçılar, tarihçiler, yazarlar ve gastronomi şefleri Adıyaman’da buluştu.
Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin ortak yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında destekleniyor. Adıyaman Valiliği’nin yürütücüsü olduğu proje ile kentin turizm sektörünün rekabet gücünü artırarak bölgenin sosyoekonomik gelişimine katkıda bulunmak hedefleniyor.
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar-Posta Gazetesi Haber Müdürü Cem Kerpiççiler.
BADEM ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE BİRİNCİ
- Adıyaman badem üretiminde Türkiye’de birinci sırada.
- Adıyaman nar üretiminde Türkiye’de ilk beş sırada.
- Üzüm üretiminde önde gelen illerden. Besni üzümü markalaşmış ürünlerden.
- Tut ilçesinde dut, Besni’de fıstık önemli ürünleri arasında yer alıyor.
GÖRMEDEN ASLA DÖNMEYİN
Kentte hüküm sürmüş küçük ve çok yöresel bir krallık olan Kommagene, dünya mirası olacak nitelikte eserler bırakmış. En önemlisi de Nemrut Dağı Tümülüsü. Nemrut’un zirvesine, yirmi dakikalık bir tırmanışla çıkılıyor. Bu tırmanış, gün batımı ve gün doğumu için zirveye çıkanları masallara inandıracak harika bir görüntü ile buluşmalarını sağlıyor.
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar “Proje kapsamında dokuz ören yerine karşılama merkezleri yapıldı. Bugüne kadar bildiklerimizin dışında halen araştırılan, kazı çalışmaları devam eden alanlar var. Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden olan Adıyaman, sahip olduğu 300 dolayında tarihi ve kültürel eserle adeta açık hava müzesi konumunda” diye konuştu.
Proje kapsamında yeniden inşa edilen Kommagene Kültür Merkezi.
200 yıllık tarihe sahip Tuz Hanı’nda şef Hazer Amani, gazeteci Coşkun Aral bölgenin hikayesini anlattı.