Gündem'Mavi ekran' krizine karşı yerli ve milli yazılım çözümü

'Mavi ekran' krizine karşı yerli ve milli yazılım çözümü

Paylaş
'Mavi ekran' krizine karşı yerli ve milli yazılım çözümü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, siber saldırılara karşı yerli ve milli yazılımların önemine dikkat çekerek "Bakanlıklarımızla, güvenlik teşkilatlarımızla yakın işbirliğiyle bunları mutlaka geliştirip teşvik edeceğiz" dedi.

Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın Resmi Gazete'de yayımlandığına işaret eden Uraloğlu, temmuz ayında yaşanan "Mavi Ekran" krizini ve küresel iletişim kesintisi nedeniyle dünya genelinde hava trafiğinde meydana gelen büyük aksamaları hatırlattı.

Haberin Devamı

Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre, Uraloğlu, siber saldırılara karşı alınan önlemlere vurgu yaparak "Gelişen duruma göre biz de kendimizi sürekli yeniliyoruz. Dolayısıyla mevcut süreci güçlendirerek devam ettireceğiz. Mesela dünyada bir 'Mavi Ekran' krizi oldu ve onun Türkiye'deki havayollarında, bankalardaki etkileşimi... Çok şükür, bizde çok büyük etkisi olmadı, ama buna yönelik önlemler alınması noktasında, milli ve yerli yazılımları geliştirme noktasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla, Ticaret Bakanlığımızla olsun, güvenlik teşkilatlarımızla olsun, yakın işbirliğiyle bunları mutlaka geliştirip teşvik edeceğiz" diye konuştu.

"BU KONUDA ÇOK ÇOK İYİ OLDUĞUMUZU SÖYLEYEBİLİRİM"

Haberin Devamı

Siber saldırıları tespit eden yazılımların yerli olduğunu ifade eden Uraloğlu, "Ama iş yapmak için kullanılan sistemlerin çoğu global yazılımlar. Dolayısıyla buradaki yerliliği ne kadar sağlayabiliriz, biraz onun üzerinde kafa yormamız gerekir diye düşünüyorum. Sistemler arttıkça oradaki risk de artıyor, ama Türkiye olarak siber olaylara müdahale konusunda başarı noktasında Avrupa'da 6, dünyada 11'inciyiz. Bu konuda çok çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

Yapay zeka uygulamalarıyla ilgili yasal düzenleme ihtiyacına da değinen Uraloğlu, "Yapay zeka alanında yasal düzenlemesiyle ilgili bir ihtiyaç olacak. Bu süreçte üzerinde kafa yoracağız, ama belli zaman dilimlendirme şunları yapacağız diye net bir takvimlendirme yok" ifadelerini kullandı.