MİT'ten bir ilk
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kuruma ait 1920-1948 yılları arasından 17 belgeyi internet sayfasında kamuoyu ile paylaştı. İlk kez vatandaşlara açılan belgeler, kurumun web sitesinde ‘Özel Koleksiyon’ sekmesi başlığı altında yer alıyor.
AA
İstiklal Harbi günlerinde Mustafa Kemal Paşa’ya yaklaşmayı başaran, sonunda Hint asıllı İngiliz casusu olduğu tespit edilen Mustafa Sagir hakkındaki 1921 tarihli belgenin Osmanlıca orijinal hali de sergileniyor.
İstanbul Bölge Amirliği’nin 31 Mart 1928 tarihli raporunda, Maksim Gorki’nin ‘Ana’ romanının film olarak İstanbul’da gösterime girdiği, bu eserin kuvvetli bir komünizm propagandası olabileceği görüşünü içeren istihbarat belgesi dikkat çekiyor.
Belgeler arasında, ‘Rebeka’ kod adlı Dilber Cavidan isimli casusa ilişkin ‘çift hilal’ simgesiyle damgalanan 1921 tarihli ‘acil’ ibareli rapor da bulunuyor.
Emniyet Umum Müdürlüğü’nün, 1935’te Türkiye’ye gelen Halide Edip Adıvar hakkındaki bilgi talebi ve MAH Reis Vekili Naci Perkel’in, “Biz casus takip ediyoruz” notu belgeler arasında bulunuyor.
Gazeteci gibi davranan bir MAH mensubunun 2. Dünya Savaşı’ndan kısa süre önce Türkiye’ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’e yaklaşarak, hakkında tuttuğu Nisan 1939 tarihli rapor da öne çıkıyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi