Müstakil arsa ne demek? Müşterek arsa ne anlama geliyor? TDK müstakil ve müşterek anlamı
Müstakil arsa ve müşterek arsa terimleri özellikle TOKİ tarafından hayata geçirilen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin ikinci ayağı olan arsa başvurularının başlamasıyla yeniden gündeme geldi. TOKİ’den arsa almayı planlayan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Zira TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim projesinde müstakil ve müşterek arsalar satışa çıkacak. İşte TDK’da yer alan müstakil ve müşterek kelimelerinin anlamları…
Müstakil ve müşterek terimleri sadece arsalarda değil aynı zamanda her türlü taşınmaz malın tapu türünde de (Arsa, tarla, ev, dükkan) kullanılıyor. Günlük hayatta da özellikle emlak işlerinde kullanılan müstakil ve müşterek terimleri mal varlığının sahipliği hakkında kişiye bilgi vermek amacıyla kullanılıyor. İşte müstakil ve müşterek kelimelerinin TDK’daki anlamları…
MÜSTAKİL ARSA NE DEMEK?
“Müstakil arsa ne demek?” sorusunu yanıtlamak için asıl bakılması gereken yer “Müstakil” kelimesidir. Arapça kökenli bir sözcük olan müstakil TDK’de
Kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız
Kullanış yönünden belli kişi veya kişiler için ayrılmış olan
şeklinde tarif edilmektedir. Yani bu arsanın tapusu sadece bir tek kişi üzerinedir. Bu arsa
TOKİ tarafından satışa çıkarılan müstakil arsalar ise “Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m2 ile 500 m2 arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m2 konut yapmaya müsait arsa.” Şeklinde nitelendiriliyor.
MÜŞTEREK ARSA NE DEMEK?
Müşterek arsa terimi de yine bir arsanın üzerindeki hak sahipleri hakkında bilgi veren bir niteliğe sahiptir.
Arapça kökenli bir kelime olan müşterek, TDK’de ‘ortak’ veya ‘birlikte’ şeklinde tarif edilmektedir.
Müşterek arsa da sadece bir kişiye ait olmayan ortakları bulunan arsa anlamına gelmektedir.
TOKİ tarafından satışa çıkarılan müşterek arsalar ise “Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.” olarak nitelendiriliyor…