Onlar için zaman 04.17'de durdu
Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden tam 1 yıl geçti. 14 milyon vatandaşımızı doğrudan vuran depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin kişi yaralandı. Felaketin yıldönümünde acılar hala tazeydi. Geride kalanlar için zaman 04.17’de durmuştu.
Türkiye bugün asrın felaketinde yitirdiği evlatlarını, yakınlarını, dostlarını anıyor. Adıyaman’da 8 bin 387 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. 635 bin nüfuslu şehirde geride kalanlar için zaman 04.17’de durdu ve bir daha ilerlemedi. Binlerce kişinin defnedildiği Adıyaman Yeni Mezarlığı'nda kabirlerin başucuna bırakılan hatıra eşyalar yürekleri dağladı.
AĞLATAN MEZAR TAŞLARI
Kimi kaybettiği torununa oyuncak ayı, kimi biricik oğluna en sevdiği takımın formasını, kimi avukat olacak yeğenine bir cübbe, kimi ise okula başladığını göremeyen dedesine birinci sınıfta aldığı takdir, teşekkür belgesini getirdi. Kocasını, 3 oğlu ile 1 gelinini ve biri 6 aylık 3 torununu depremde kaybeden 62 yaşındaki Kadriye Çakırtaş, torunları ve çocuklarının kabri başında onların ismini sayıklayarak gözyaşı döktü.
11 AYDIR MEZARLIKTAYIZ
Hamile eşi ve 4 yaşındaki çocuğu ile 4'üncü kattan aşağı atlayıp kurtulan Hayrullah Seçilmiş ise 35 yakınının kabrini ziyaret etti. Seçilmiş, "Deprem çok büyük izler bıraktı. 11 aydır hâlâ mezarlıklardayız. Anne, baba, kardeşimiz öldü, memleketimiz yok oldu. Hayallerimiz mahvoldu. Ben şehri terk etmeyenlerdenim. İnşallah gidenler bir an önce Adıyaman’a döner sahipsiz bırakmaz" dedi.
GÖREV BAŞINDAN AYRILMADI
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’taki 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, o gece aldıkları ihbarlara sağlık ve kurtarma ekiplerini sevk ederek kritik bir görev yürüttü. Bu çalışanlardan biri olan Mehmet Demir, yatılı Kur’an kursundaki oğlu Muhammed Nejat (14) ile yeğeni Tayfur Kayra’nın (12) enkaz altında kaldığını öğrenmesine rağmen işinin başından ayrılmadı. 6 saat sonra enkaza gidebildi; oğlu ve yeğeninin cenazelerini çıkardı.
BURAYI BIRAKIRSAK OLMAZ
Bir yıldır oğlunun ve yeğenin acısıyla görevine devam eden Mehmet Demir şunları söyledi: “O gece nöbetteydim. Eşim aradı, oğlum ve yeğenimi almak için gittiklerini ama binanın göçük vaziyette olduğunu söyledi. Kentteki tüm itfaiye birimlerini yönlendiriyordum. Eşime de söyledim, ‘Burayı bırakırsak olmaz´ dedim. 1050 kişinin kurtarılmasına vesile oldum. Bir tarafta böyle bir gurur bir tarafta da acımla yaşıyorum.”
HÂLÂ HABER YOK
Aksaray’da yaşayan Ahmet Karaman ile Suna Öztürk, depremde yıkılan Hatay’daki Rönesans Rezidans’ta oturan kızı Tuğba Koşar ile torunları Mustafa Kemal (3) ve Mehmet Akif’ten (1) bir yıldır haber alamadı. Kentte günlerce kızı ve torunlarını arayan Ahmet Karaman, “Acının tarifi yok. Bugün olmuş gibi yüreğimizde hissediyoruz. Yetkililerden çocuklarımızdan bir toz tanesi olsa dahi olsa bulmalarını istiyoruz” dedi. Suna Öztürk de “12 ay geçmesine rağmen Rönesans Rezidans’taki 53 kayıptan hiçbir ses yok. Depremde kaybolan 147 kişinin tekrar aranmasını istiyoruz” diye konuştu.
BİR YIL ÇOK ZORLU GEÇTİ
Depremde Hatay Antakya’da eşi Sena ile kızları Ece Birce (6) ve Elif Eylül’ü (9) kaybeden Mümtaz Gövce 6 Şubat’ın yıldönümü öncesinde ailesinin İstanbul’daki mezarını ziyaret etti. “Bir yıl çok zorlu geçti” diyen Gövce, “Seneyi devriyesi itibariyla acılar daha da tazelendi. Her geçen gün eksikliklerini daha fazla hissediyorum. Acısı her gün artarak ilerliyor” dedi.
‘BİR TARAFIM ONLARLA ÖLDÜ’
Ailesinden geriye; çocukların odasındaki perde, enkazdan çıkartabildikleri 2 toka ile bir de depremden bir süre önce eşine aldıkları cep telefonunun kaldığını anlatan Mümtaz Gövce, Ben hayattayım ama bir tarafım hem de büyük bir yanım onlarla beraber vefat etti. Anne baba evladını defnettiği zaman çok acı oluyor. Evlatlarınıza sıkı sıkı sarılın” diye konuştu.
DEPREM MEZARLIĞI BAYRAKLARLA DONATILDI
Hatay’da Reyhanlı yolu üzerindeki Deprem Mezarlığı, Türk bayraklarıyla donatıldı. Depremzede yakınları dün mezar ziyaretinde dualar okuyup gözyaşları döktü. Afetin birinci yıldönümü dolayısıyla bugün Hatay ve Adıyaman’da eğitime bir gün ara verildi.
KALDIĞI YERDEN DEVAM
Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Ceyhanlı köyündeki evleri depremde yıkılınca sıkıştığı enkazdan 14 saat sonra çıkarılan Emine Barıtçi’nin (21) sol bacağı dizinden kesilip ampute edildi. Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezi’nde protez takılan Barıtçi, fizik tedavi aldığı bir yıllık sürecin ardından eskisi gibi yürümeye başladı. Barıtçi, “Hayata kaldığı yerden devam edeceğim” dedi.
İSVİÇRE’Yİ BIRAKIP MALATYA’YA GELDİ
İsviçre’de yaşayan psikolog Şerife Akkoyun, deprem sonrasında memleketi Malatya’ya döndü ve ailesi ile konteyner kentte yaşamaya başladı. Akkoyun kentte açtığı kreşte depremden etkilen çocuklara psikolojik destek olduklarını belirtti.
MUCİZE BEBEK ANNESİNDEN AYRI DÜŞTÜ
Hatay’da enkazdan 128 saat sonra çıkarılan 3.5 aylık 'Vatin' adlı kız bebek, sağlık çalışanının parmağını emdiği görüntülerle hafızalara yer etmişti. Depremde eşi ve iki çocuğunu kaybeden, kendisi de enkazdan beş gün sonra kurtarılan annesi Yasemin Begdaş ise kolon altında kalıp, beli ezildiği için felç olmuştu.
ANNEYE 50 AMELiYAT
Artık bir yaşında olan ve Kayseri'de akrabalarının yanında yaşayan Vatin, henüz doğru dürüst annesine sarılamadı. Anne Yasemin tam 50 ameliyat geçirdi. Buna rağmen iyileşemedi. Ameliyat yaraları enfeksiyon kaptığından 23 Ocak'ta tekrar hastaneye kaldırıldı.
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi
- Yükselişte altını solladı! Yatırım aracı değil’ diyerek uyardı
- Merkez'den indirim sinyali