Onur Şener cinayetiyle gündeme geldi! Göz ardı edilen ihmal
Müzisyen Onur Şener'in istek parça yüzünden öldürülmesinin ardından meslek birlikleri Ankara'da bir araya geldi. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Başkanı Ferhat Göçer, "Şiddet olayları sahne müzisyenlerinin en büyük yarasıdır. Seyirciyle birebir kontaktasınız. Çok savunmasız bir ortam aslında" dedi. 'Mekanlar müşteri kaybetmemek için güvenlik boyutunu ihmal ediyor' diyen MESAM Başkanı Recep Ergül ise, "Biz bir kanun teklifi hazırlanmasını sağlayacağız önümüzdeki günlerde. Yasal düzenleme için siyasi partileri ziyaret edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Ankara’da müzisyen Onur Şener'in öldürülmesinin ardından müzisyenlerin can güvenliğinin sağlanması için Meclis'e gittiklerini ifade eden Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Başkanı Ferhat Göçer, Posta.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. "2 gündür Ankara'daydık" diyen Ferhat Göçer, "Ekip olarak Onur'un hem cenazesinde hem de taziyesinde bulunduk. Ardından Ankara'daki bütün müzisyenlerle bir toplantı yaptık. Bu konuyla ilgili bütün sıkıntı ve dertleri paylaşmak üzere 4 meslek birliği olarak yardımda bulunmaya gayret ettik. Yakınlarına da herhangi bir şekilde hukuksal destek istedikleri takdirde kendilerinin yanında olacağımızı ifade ettik. Müzisyenlerin can güvenliği konusunu dile getirmek üzere Meclis'e gittik. Kendi adıma bir hekim olarak yıllarca mesleki şiddetle yüz yüze gelmiş ve bununla mücadele etmiş biri olarak, şimdi aynı şekilde müzisyenlerin can güvenliği ile ilgili de elimden gelen gayreti göstermeye çalışıyorum. Sahne sanatçılarının yanında olduğumuzu ifade etmek için bütün çabayı gösteriyorum" diye konuştu.
"En önemli şey toplumsal bilincin oluşturulması" diyen Göçer, "Güvenlik önlemleri tabi ki alınır ama bu olaylar mekanın içinde de olabilir, bu durumda olduğu gibi mekanın dışında da olabilir. Yasalarla düzenleme şansı var mı yok mu, Meclis'te bunu da konuştuk. Bizlerin bu konudaki dirayetli duruşuyla birlikte devlet büyüklerinin de farklı bir yöntem bulma çabası içine gireceklerini düşünüyorum" açıklamasını yaptı.
"SAHNE MÜZİSYENLERİNİN EN BÜYÜK YARASIDIR"
Ferhat Göçer, "Bu olumsuz durumlarla sürekli karşılaşıyoruz, geçmişte de benzer durumlar oldu. Silahlı yaralanmalar ve şiddet olayları bu kadar gündem olmadı belki ama bu zaten sahne müzisyenlerinin en büyük yarasıdır. Seyirciyle birebir kontaktasınız. Müzisyenin o anda oluşabilecek bütün gerginliğe katlanması gereken durumlar oluyor. Çok savunmasız bir ortam aslında" dedi.
"BELKİ DE PANDEMİ SÜRECİNİN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ"
"Ben bu denli büyük bir şiddet olayı yaşamadım ama tatsızlıklar yaşadım mı, tabii ki defalarca yaşadım" diyen Göçer, "30 senedir sahnedeyim ama gerek mekan sahibinin, gerek bizlerin aklı selim davranışları, gerekse salondaki diğer seyircilerin aklı selim ve toleranslı davranışlarıyla birçoğu hal oldu. Ancak unutmayın bir pandemiden çıktık. Belki de bunun sonucunu yaşıyoruz. Acaba bunun sonucunda tolerans seviyemiz toplumsal olarak düştü mü? Onu da idrak etmeye çalışıyorum" diye konuştu.
Ferhat Göçer, "Bu konuda direkt yasal işlemlerin başlatılmış olması, devlet olarak da bir tolerans gösterilmeyeceğinin hissettirilmesi çok önemli bir unsur ki bu yapılıyor bence. Bu gelişmeyi, yaşananları telafi etmeye çalışan önemli bir çaba olarak görüyorum" derken, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Recep Ergül ise bazı mekanların kayıt dışı iş yaptığını belirterek güvenlik önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti.
"MEKANLAR GÜVENLİK BOYUTUNU İHMAL EDİYOR"
Recep Ergül, "Biz bir kanun teklifi hazırlanmasını sağlayacağız önümüzdeki günlerde. Zaten başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere devlet de rahatsız bu durumdan. Çünkü sadece müzisyenlerin değil aslında eğlence mekanlarına eğlenmek için giden insanların da can güvenliği yok. Bazı mekanlar kapılara bodyguardlar koyuyor, onlar da bazen müşterilere son derece kötü davranıyor ama hatırlı müşteriler girdiğinde, biraz da müşteri kaybetmemek için güvenlik boyutunu ihmal ediyorlar. Yani insanlar silahla, kesici aletlerle o mekanlara girebilir. MESAM olarak bu yüzden, bu olayın son olması, yeni Onur'ların kaybedilmemesi için bir dizi önlem üzerinde çalışıyoruz. Diğer meslek birliklerine de bu yönde bir çağrımız olacak önümüzdeki günlerde" dedi.
"YASAL DÜZENLEME YOLUNUN AÇILMASINI SAĞLAYACAĞIZ"
Ergül, "Özellikle eğlence mekanlarına bir çekidüzen verilmesi gerektiğinin altını çizerek bir yasal düzenleme yolunun açılabilmesini sağlayacağız. Bu mekanların çok önemli bir bölümü aslında kayıt dışı iş yapıyor. Mesela telif ödemiyorlar. Telif ödense lisanslaması olsa bir nevi kayıt altına da alınmış olacaklar. İşin güvenlik boyutu da sağladığında insanlar huzurlu bir ortamda eğlenebilirler. Ama bu çok ihmal ediliyor maalesef" ifadelerini kullandı. "Mekanlarda müşteri kaybetme kaygısıyla müşterilere girişte kesici alet ve silah kontrolü yapılmıyor" diyen Ergül, "Çoğu da zaten üstünü aratmıyor maalesef. İçerde bir kavga yaşandığında bu tarz sonuçlar çıkabiliyor. Zaman zaman o mekanlarda kadınlar taciz ediliyor. İşte bunlara çekidüzen verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"MEKANLARDA SİGORTASIZ MÜZİSYEN ÇALIŞTIRILMAMALI"
"Sorunun istek parça üzerinden ortaya çıktığı kesin. Ancak bu bir sonuçtur. İstek parça ya da başka bir şey, 'beni dikkate almadın, ben şampanya patlattım da adımı söylemedin...' gibi bir şey de vesile olabilirdi" diyen Ergül, "Mühim olan sanatçının iş tanımının yapılması ve sendikalı olması. Ama buralarda müzik yapan insanların yüzde 95'inin sosyal güvencesi yok. Mekanlar sigortasız müzisyen çalıştırmamalı, ikinci olarak mutlaka bir güvenlik sağlanmalı. Üçüncüsü de müşterinin doğrudan müzisyenle temas etmesi engellenmeli" diye ekledi.
"SANATÇILARIN HAYATINI DEŞTİĞİNİZDE ALTINDAN BİR DRAM ÇIKAR"
Başkan Ergül, "Ben de geçmişte gece programları yaptım, buna benzer bir sebeple bıraktım 2006 yılında. Sarhoş bir insan sahnede taciz üstüne taciz yaptı. Yine istek parça nedeniyleydi. Saldırmaya kalktı, garsonlar zor bela engel oldular, 'bu iş böyle yapılamaz' dedim, bıraktım o tarihte. Bu kanayan bir yara, bu sanatçıların her birinin hayatını deştiğinizde altından bir dram çıkar" ifadelerini kullandı. Ergül, "Meclis'e taleplerimizi sözlü olarak beyan ettik, şimdi yazılı olarak diğer meslek birliklerinden de alacağımız görüşlerle bir yasal düzenleme yapılması için siyasi partileri ziyaret edeceğiz" dedi.
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem! e-Devlet üzerinden yapılacak
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi
- Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
- Yeniden değerleme oranı belli oldu! Pasaport, kimlik, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV…
- Memur ve emekli maaşında zam için kritik enflasyon verisi açıklandı