Gündem'Oy almak için Adana'nın geleceğine ihanet etmem'

'Oy almak için Adana'nın geleceğine ihanet etmem'

Paylaş
'Oy almak için Adana'nın geleceğine ihanet etmem'

3 dönem Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2014'te Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Sözlü “Hiçbir zaman siyaset odaklı belediyecilik yapmadım. Ben oy toplamak için Adana'nın geleceğine ihanet etmem. Her belediye başkanı kendine değil şehre yatırım yapmalı. Bu şehirde rant ve çıkar odaklarına geçit yok” diyor

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Haberin Devamı

Röportaj: Mehmet Coşkundeniz

https://twitter.com/askdoktoru

Instagram: askdoktoruu

Bu koltuğa oturalı 2 yıl oldu. Nasıl bir Adana’ya geldiniz? Şimdi nasıl bir Adana oldu?

Küçük bir ilçeden geldim ama belediyeciliğin temel prensiplerini bilirim. 15 yıllık tecrübemle geldim bu makama. Aday olduğumda rakiplerim benim için “Burası Ceyhan değil” diyebiliyorlardı. Evet Adana, Ceyhan değil. Nüfus, bütçe açısından 20 kat daha büyük. Ama hiçbir adayın geçmişinde benim gibi 15 yıllık bir belediye başkanlığı referansı yoktu.

Ben dördüncü defa seçim kazandım. Hep MHP’den girdim seçime. İktidar rüzgarını da arkama almadım. 2004 seçimlerinden beri hep rüzgara karşı yarışıyoruz. Muhalefet partisinden olmanın dezavantajlarını yaşıyoruz. Biz Yugoslavya’da Bosnalıyız, Filistin’de Gazzeliyiz, Çin’de Doğu Türkistanlıyız. Bir iş yapacağız, hemen engel çıkıyor. Mesela Adnan Menderes Bulvarı’nı yenileyeceğim.

Haberin Devamı

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Çevre ve Orman Bakanlığı hemen proje geliştiriyor ve “Burayı biz yapacağız” diyor. Ama bu benim işim. Ben yine de bakanlığın iyi niyetli olduğunu düşündüm. Çevre ve Orman Bakanı, kendi memleketinde böyle bir projeye katkı koymak istiyorsa hakkıdır. Ama yetki bizim. Ben “İşbirliği yaparız” dedim. Ben 3 seçimi bu şartlarla kazandım. Dünya’da hiçbir demokraside olmayacak engellemelerle karşılaştım.

2 YILDA 10 YILLIK HİZMET

Siz seçimi kazanacağından emin miydiniz?

Ben hangi seçime girsem kazanırım.

Nasıl bir Adana devraldınız peki?

Borçlu ve sorumluluğu artmış bir Adana devraldım. Tüm köylerin sularını getirdim. Taşımalı sistemle eğitim yapılıyor, yollarını yaptım. ASKİ’de bütçeyi 2.5 kat artırdım. Bunu da hayata geçirdim. Benim bütçe gerçekleştirme oranım yüzde 90- 95’tir. Bunu her belediye başaramaz. Maddi sıkıntı da çekiyoruz ama gelirimizi artırdık. Fakat gelirimizden çok sorumluluğumuz arttığı için sıkıntılarımız var. Suda ve yolda özellikle kırsal alanda büyük işler yaptık.

Bazen “Başkan kırsala çalışıyor” diye eleştiriyorlar. Hayır, ben çaresiz olanlara öncelik veriyorum. Adana’da hizmetlerin sayısı ve çeşidi fazla, yapılması lazım. Ama Toroslar’ın bir köyü susuzken, Adana’nın yolunun biraz aşınmışlığı birinci önceliğimiz değil. Siyasi popülizmden uzak durarak, insan olma önceliğiyle, en insani hizmetleri öne alarak görev süremin ikinci yılını tamamladım. Zaten vatandaş bunu hissediyor. Memnuniyetin bu hizmetleri götürdüğümüz bölgelerde yüzde 75’lerde olduğunu biliyorum.

Haberin Devamı

Adana nüfus yapısı olarak özellikle göç alan bir bölge. Son dönemdeki ayrıştırmadan dolayı, etnik anlamda kutuplaşmış bir grup da var burada. Ama bizi tercih ettiler. AK Parti tabanlı ilçelerde biz kazandık mesela. CHP tabanlı seçmenler de bana oy verdi. Hemşerilerimizin bize inancı tam. 2 yıl belediyemiz açısından rehabilitasyon dönemiydi. Ama biz bu dönemde hiçbir işimizi ikinci plana atmadık. ASKİ’nin bizden önce 10 yılda yapabildiği hizmeti ben 2 yılda yaptım.

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Bunlar genellikle alt yapı çalışmaları. Halkın pek görebildiği şeyler değil. Adana merkezde ne yaptınız?

Şu an Adana’da uzunluğu, 3. boğaz köprüsünden daha uzun, genişliği de ondan sonra ikinci gelen Türkiye’nin en büyük köprüsünü yaptım. 2017’de bitirip teslim edeceğim. Bu Adana’nın kamu yatırımları açısından en önemli yatırımı olacak. Belediye kendi imkanlarıyla yaptı. Seyhan Barajı’nda rekreasyon alanı düzenleme konusunda yatırımlarımız var. Onun ilk bölümünü 2017 yazında, ikinci bölümünü 2018’de bitireceğiz. 100 yeni otobüsle şehir ulaşımını rahatlattık. Ama raylı sistemde gerideyiz. Geçmiş dönemde yapılan raylı sistem nedeniyle milyar dolar düzeyinde borç devraldım. O borcun faizi neredeyse belediyenin bütçesinin yüzde 35’i kadar. Tabii Ulaştırma Bakanlığı da bu konuya el atmıyor, muhalefet olmamızdan dolayı. Ama çağdaş demokrasilerde seçim ayrı, kamu hizmeti ayrıdır. Ben kimsenin babasının parasını istemiyorum ki, kamu kaynaklarından hakkıma düşeni istiyorum. Bu ülkenin toplanan vergilerinden toplu taşımada, Ankara’ya, Antalya’ya, İstanbul’a düşen pay Adana’ya düşmüyorsa burada bir yanlışlık vardır.

Haberin Devamı

‘AYRIMCILIK YAPMAM’

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Adana’da Güneydoğu’dan gelen çok sayıda nüfus var. Onların mahallelerine eşit hizmet götürüyor musunuz?

Haberin Devamı

Biz her yere eşit düzeyde hizmet götürürüz. Ama zengin yerde yaptıklarınız daha görünür, fakir mahallelerde yaptığınız daha az görünür. Ceyhan’da nüfusun yüzde 30’unu Güneydoğu’dan gelenler oluşturur. Ben yöre insanını çok iyi tanırım. Benim etnik aidiyetten dolayı zerre kadar zaafiyetim yoktur.

Biz milletimizin kardeşliğine inanıyoruz. Etnik ve inanç temelli ayrımı asla kabul etmiyoruz. 17 yıldır Kürt kökenli hemşerilerimizin belediye başkanlığını yapıyorum. Ayrıca Kürt kökenli hemşerilerimizin PKK’nın söylemleriyle alakalı olmadıklarını iyi biliyorum.

Bir daha aday olma niyetiniz var mı?

Ben Ceyhan’da da 3 dönem başkanlık yaptım. Burada da öyle istiyorum. Zaten adaylığımı açıkladıktan sonra aday gösterilmeseydim de Ceyhan’a dönüp yeniden Ceyhan belediye başkanlığı yapmayacaktım. Demoktratik kültür açısından da 3 dönemi yeterli buluyorum. Ben halkıma güveniyorum.

‘DEMOKRAT MECLİS’

Seçileceğinizi düşünüyorsunuz yani...

Şehrimizi koruyoruz, rant odaklarına, çıkar odaklarına Adana’yı peşkeş çekmiyoruz. Üniversite raporları var. En demokrat meclis, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi. En demokrat başkan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı. Bu samimi ortamda Adanamızın gelecek 50 yılının, 100 yılının planlamasını da yapıyoruz. Görünen hizmetler, görünen icraatlar halkı memnun etmek için bir siyasetçi açısından muhakkak önemli. Ama siyasetçinin vicdanlı davranması gerek. “Yarın yine oy alırım” diyerek geleceği peşkeş çekmemesi gerek.

Belediye başkanları kendi görev sürelerinin çok kısa olduğunu, şehrin ömrünün sonsuz olduğunu düşünerek karar almalı. Başkanın aldığı bir karardan ileride şehir zararlı çıkmamalı. Mesela imar hakları. Veriliyor veriliyor, o zaman için bu hakkı alanlar mutlu, başkana oy da veriyorlar. Ama 10 yıl sonra gelen belediye başkanı o imar haklarının yarattığı olumsuzluklarla boğuşuyor. Şehre ihanet etmemek gerek. Siyasi ikbalimiz için şehrimizin geleceğiyle ilgili yanlış kararlar vermemeliyiz. Kendimize değil şehre yatırım yapmalıyız.

Kültür sanat faaliyetleri?

1969’da başlayan Altın Koza Film Festivali’ni desteklemeye devam ediyoruz. Bizim buraya hiçbir siyasi müdahalemiz de yoktur. Ki Portakal Çiçeği Karnavalı. 10 yıl içinde dünya çapında Rio Karnavalı gibi örnek olacak. Türkiye’nin en büyük tiyatro festivalini, Sabancı Vakfı Adana’da yapıyor. Belediyemiz de yeni tiyatro salonları yapıyor.

‘AİLELERİ BULUŞTURUYORUZ’

Eğitim için ne yaptınız?

Biz kamu işbirliğiyle okullar yapabiliriz. Türkiye’de bölgeler arası ağız ve şive farklılığını gidermek için 3-6 yaş anaokullarında düzgün Türkçe eğitim verilmesi gerek. Ben bunun hayata geçirilmesi için destek vermeyi çok istiyorum. Hatta Adana pilot bölge olabilir. 4500’den fazla öğrenciye üniversite hazırlık kursu veriyoruz. Dar gelirli aileler için fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz. Okulların temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Milli Eğitim’in okula verdiği bütçenin yetmediği noktada biz devreye giriyoruz. En az 100 okulun iyileştirilmesini yaptık. Bahçesi, oyun alanları, spor alanları. Hepsini yaptık. Ayrıca okul kazananlara yol yardımı, kırtasiye yardımı yapıyoruz.

Suriyeli mültecilerin durumu nedir?

Adana’da yaklaşık 200 bin Suriyeli mülteci var. Adana bu mültecileri bağrına bastı. İşyerleri var. Kendi kültürlerinden gıdalar üretip satıyorlar. Bir gün Suriye’de barış tesis edilse bile ben Adana’daki mültecilerin yüzde 30’unun ülkesine dönmeyeceğini düşünüyorum. Adana’yı sevdiler. Sağlık Daire Başkanlığımız, mültecilerin sağlığıyla ilgileniyor. Eğitimleriyle ilgileniyoruz. Bazen Adana’da yaşayan bir Suriyeli mülteci bize başvuruyor, akrabalarının sınırdan girdiğini söylüyor. Gidip bulunduğu yerden alıyoruz, o aileleri birbirine kavuşturuyoruz.

‘BENi ASLA SUSTURAMAZLAR’
Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Hakkınızdaki soruşturma nedir?

Mayıs sonunda mahkeme var. Ben kumpasa pabuç bırakacak adam değilim.

Bu soruşturma Ceyhan Belediye Başkanlığınız dönemiyle ilgili. Neden o zaman açılmadı da şimdi açıldı?

Geçen dönem Aytaç Durak görevden alındığında aynı müfettişler 4 ay Ceyhan Belediyesi’ni de teftiş etti. Hiçbir icraatımda bir suç bulamadılar. Köyde, büyükbaş hayvan yetiştiren babamın çiftliğinde hayvanlara tüberküloz teşhisi koyup ahırları yıktılar. Hayvanlarımızın hepsini mandıralarda kestirdiler. Bunlar kimsenin ayaklarına takılmasını istemedi.

Mahkemede yalanlarını yüzlerine vuracağım. Bir de yurt dışı çıkış yasağı koydular. Ya böyle bir yasak mahkumiyetten sonra konulur. Mahkemeye bile çağırılmamış adama bu yasağı koymak ona gözdağı vermektir. Beni susturacaklarını sanıyorlarsa daha fazla konuşurum. Ben adalete güveniyorum. Adana’da hakimler var.

6 YENİ PROJE GELİYOR

Oy almak için Adananın geleceğine ihanet etmem

Önümüzdeki dönemde yapmak istediğiniz projeler neler?

Devlet Bahçeli adını verdiğimiz köprüyü tamamlayacağız. Buradan günde 55-60 bin araç geçecek. Adnan Menderes Bulvarı’nın çehresini değiştirecek projeyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Burada bisiklet yolları, yürüyüş yolları yer alacak. Bulvar yeni haliyle festivallere, konserlere ev sahipliği yapacak. D-400 karayolu üzerindeki alt geçidin üstünü kapatacağız. Kent içi ulaşım çok rahatlayacak.

Turgut Özal Bulvarı’nda Orhan Kemal Kitapçılar Çarşısı’nı yapıyoruz. Orada 180 metrekarelik çok amaçlı salon yapacağız. İmza günleri, sergiler, konferanslar düzenlenecek. 140 kişilik iki ayrı sinema salonu, kafe ve restoranlar da yapacağız. 200 araçlık otoparkı da olacak.

Çevre dostu ‘Yeşil Bina’yı kazandıracağız. Sarıçam’da yapılacak bu bina ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 75’ini güneş tarlası ve rüzgar pervanelerinden karşılayacak. Çatalan Baraj sahasındaki binaları onarıp Adana’ya uyuşturucuyla mücadele merkezi yapacağız.