Paskalya’da neden yumurta boyanır? Paskalya bayramı 2022 ne zaman?
Paskalya bayramını temsil eden en bilindik geleneklerden biri boyanmış yumurtalardır. Hristiyan inancının en önemli bayramlarından biri olan Paskalya’da yumurta boyamanın tarihinin ise Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi dayandığı rivayet edilmektedir…
Paskalya bayramı için Hristiyan aleminde hazırlıklar başladı. Her yıl mart ayı sonundan nisan ayı sonuna kadar olan süre içerisinde kutlanan bayramın kesin bir tarihi bulunmamaktadır. Peki, Paskalya bayramı 2022 ne zaman? İşte, Paskalya bayramı tarihi ve en bilinen yumurta boyama adetine ilişkin detaylar…
PASKALYA BAYRAMI 2022 NE ZAMAN?
Hristiyanlıkta en eski ve en önemli bayram olan Paskalya bu yıl 17 Nisan Pazar günü kutlanacak.
PASKALYA’DA NEDEN YUMURTA BOYANIR?
Paskalya bayramını temsil eden en bilindik geleneklerden biri boyanmış yumurtalardır. Bunun ortaya çıkışı ise rivayete göre; Hz. İsa çarmıha gerilir ve yaralarından kan akar. Yere düşen bir kan damlası da Paskalya yumurtasını oluşturur. Hz. İsa'nın yanında dua ederek ve ağlayarak yanında bekleyen Hz. Meryem'in gözyaşları da kırmızı yumurtaya damlar ve ince desenler oluşturur. Diğer yumurtalarda da aynı durum gözlenir.
Hz. Meryem tüm yumurtaları bir mendilde toplar ve oğlunun cenazesini almak için Pontius Pilate'e doğru yola çıkar. Yol boyunca gördüğü her çocuğa barış içinde yaşamalarını nasihat ederek birer yumurta verir. Hz. Meryem, Pilate'nin sarayına ulaşınca bayılır ve yumurtalar dünyanın her yerine dağılır.
O günden bu yana da Paskalya zamanı geldiğinde yumurtalar süslenir. Boyama işlemine başlamadan önce de dua edilip yumurtanın verileceği kişiye iyi şans, mutluluk, neşe getirmesi ve bütün kötülüklerden koruması dilenir.
Dünyanın her yerinde Paskalya zamanı süslenen yumurtaları insanlar birbirlerine barış ve sevgi simgesi olarak hediye eder.