Pişman dolandırıcıdan uyaran itiraflar: Ünlüler bile kandırıldı
Telefon dolandırıcılığından yıllarca hapiste yattıktan sonra tövbe eden Fahri K., masum insanları nasıl tuzağa düşürdüklerini ve çetelerin çalışma prensiplerini anlattı. Fahri K., “Bu işin de bir eğitimi var. Özellikle paraları almaya giderken nasıl hareket edilmesi gerektiği defalarca çalışılıyor. Hedefte genelde 1980 darbesini gören yani askerden ve polisten korkanlar var” dedi. / Murat Gülderen'in haberi...
Telefonda kendisini polis, asker, hakim ya da savcı olarak tanıtarak masum insanların tüm birikimlerini çalan dolandırıcılardan biri POSTA’ya konuştu. Yıllarca cezaevinde yattıktan sonra bu işlere tövbe ettiğini söyleyen Fahri K.’ya Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun’un çabalarıyla ulaştık. Şu an Şanlıurfa’da yaşayan Fahri K., vatandaşı nasıl kandırdıklarını ve bu sahtekarlık çarkının nasıl döndüğünü anlattı.
YAŞLILARIN ASKER KORKUSU
Kurbanlarını ağırlıklı olarak 1980 askeri darbesini görmüş kişilerden seçtiklerini söyleyen Fahri K., “Çünkü bu kişilerin askerden ve polisten çok çekindiklerini biliyoruz. Ayrıca bu yaştaki insanların birçoğu emekli olduğu için ev, araç ya da altın gibi birikimlerinin olduğunu tahmin ediyorduk. Günde onlarca kişiyi arıyorduk. 50-70 yaş aralığındaki bu kişilerin kişisel verilerine de bazı özel programlar ve darkweb’ten (illegal hacker siteleri) ulaşıyorduk. 10 kişiden 3’ü yemi yutuyordu” dedi.
SİYASİ GÜNDEME GÖRE SENARYO
Vatandaşı arayarak ‘isminize kayıtlı bu telefon hattı terör örgütüne karışmış. Belirttiğimiz hesaplara para yatırmazsanız hapse gireceksiniz’ dediğimizde yaşadıkları korkuyu çok iyihissettiklerini anlatan Fahri K., şöyle devam etti:
“Vatandaş, örgütlerle isminin anılmasından fena halde korkuyor. Ayrıca halkı o anki siyasi gündeme göre kandırıyoruz. Önceleri ‘PKK’, ardından ‘Ergenekon ve Balyoz davalarında adınız geçiyor’ diyerek korkuttuk. 2016’dan bu yana da ‘Adınız FETÖ terör örgütüne karışmış’ tehdidi yapılıyor. Yüzlerce kişi evleri, arabaları, altınları sattırılıp dolandırıldı.”
ÜNLÜLER BİLE KANDIRILDI
Kadın ya da erkek fark etmeksizin çok zengin ve ünlü insanların Şanlıurfa’ya kadar gelerek elleriyle milyonlarca lira teslim ettiklerine dikkat çeken Fahri K., şu bilgileri verdi:
“Çoğu sonradan şikayetçi bile olmadı. Çünkü adlarının kötüye çıkmasını istemiyorlardı. Hedefteki insana adıyla, soyadıyla çocuklarının isimleri ve ev adresiyle hitap ettiğinizde diyecek bir sözleri kalmıyor. Hele ki polis telsizi duyup da direnen ya da telefona cevap veremeyen çok az insan vardır. Telefonla hipnoz altına alınan insanın direnme şansı hemen hemen hiç yok.”
18’DEN KÜÇÜKLER KURYE YAPILIYOR
Fahri K., telefon dolandırıcılarının paraları elden teslim almak için 18 yaşından küçük çocukları kullandıklarına da vurgu yaptı. Fahri K., “Çünkü çocukların cezası çok daha az oluyor. Kısa bir süre sonra serbest kalıyorlar. Lüks evlerde yaşayan çete liderleri evlerine taktıkları güvenlik sistemleri sayesinde operasyon olması durumunda önceden haberdar oluyorlar. Delil oluşmaması ve cezai yaptırım olmaması için telefonlarındaki SIM kartları tuvalete atıyorlar” dedi.
HACKER’LAR İLE ÇALIŞIYORLAR
Çete liderleri dahil kuryelerin çoğunun ilkokul mezunu olduğunu ama hepsinin hacker’lar ile çalıştığını anlatan Fahri K., “Örneğin, ‘0155 numaralı’ bir telefon sizi aradığında siz onu polis sanıyorsunuz. Oysa bu tamamen bir yazılım. Türkiye’deki tüm telefon numaraları yedi rakamlı. Dört rakamlı bir telefon sistemi yok. Demek istediğim bu çeteler kendilerini hep geliştirdiler. Bilişim sistemlerini sürekli izlediler” diye konuştu.
SAHTEKARLIK EĞİTİMİ DE VAR
Çete liderlerinin kuryeleri büyükşehirlere göndermeden önce sıkı bir eğitimden geçirdiklerini de anlatan Fahri K., “Örneğin çöp konteynerine atılması istenen altını almaya giderken polis gelir endişesiyle civardaki temizlikçi, simitçi, ayakkabı boyacısı gibi kişilere çok dikkat ederler. Çoğu kurye beden dili eğitimi almış kadar bu konuda titizdir. Çete mensupları kuryelerin ele geçirilmesi durumunda avukat tutma, ailesine yardım ve cezaevinde bakmak gibi görevleri üstlenirler” bilgilerini paylaştı.
EMLAK VE OTO SİTELERİNE DİKKAT
Aynı zamanda emekli polis olan Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun da bu çetelerin telefon açar açmaz polis telsizi eşliğinde vatandaşa psikolojik baskı, manipülasyon ve üstünlük kurma taktikleri yaptığına dikkat çekti. Altun, “Bu dolandırıcılar son zamanlarda tuzaklarına düşürecekleri kişileri satılık emlak ve otomobil sitelerinden buluyorlar. Hepsinin kullandığı telefon hatları halk arasında ‘patates hat’ ismi verilen isimsiz ya da başkalarının adına çıkartılmış hatlardır. Böyle bir arama ile karşılaştığınızda sizi arayan numarayı zaman kaybetmeden bağlı bulunduğunuz başsavcılığa ya da en yakın polis merkezine bildirin” diye konuştu.