Polat Tower yandı
İstanbul Fulya'daki 42 katlı Polat Tower'da yangın çıktı. Teknik bir sorundan kaynaklandığı belirtilen yangında ölü ve yaralı yok. Akıllı binanın güvenlik sistemleri kendi kendini soğuttuğu için büyük bir facia yaşanmadı
İstanbul Fulya'da bulunan 122 metre yüksekliğindeki 42 katlı Polat Tower binasının üst katlarında, teknik sorunlardan kaynaklanan bir yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinni havadan ve karadan yaptığı yoğun müdahale sonrasında yangın söndürüldü. Yangında can kaybı ve yaralanma olmadı.
>>> ECE ERKEN'DEN POLAT TOWER MÜJDESİ
Yangın sırasında gökdelenden kopan parçalar ve camlar ise çevrede bulunan diğer binaları ve insanların üzerine düştü. Polat Tower gökdeleninin hemen yanında bulunan bir benzin istasyonu boşaltılırken, Acıbadem Hastanesi'nde tedavi gören hastalar ise yangının başlamasının hemen ardından tahliye edildi.
Polis ekipleri ise Polat Tower'ın bulunduğu caddeye çıkan yol ve sokakları trafiğe kapatarak, olay yerinde geniş güvenlik önlemi aldı.
>> VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ
Vali Avni Mutlu, Polat Tower Residence’taki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, ”Binanın dış cephesinde klimaların bulunduğu bölgede teknik bir problemden kaynaklanan yangın, kontrol altına alındı” dedi.
Polat Tower'da daireleri bulunan Asena ve Zeynep Mansur yangın söndürme çalışmalarını izledi.
Yangın dolayısıyla Polat Tower’ın hemen yanındaki özel hastane ve benzin istasyonu da tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangında rüzgarın da etkisiyle binadan kopan parçalar sebebiyle çevredeki çok sayıda araç zarar gördü.
İlk belirlemelere göre yaralı ve ölünün bulunmadığı yangında, çevredeki bazı vatandaşların dumandan etkilendiği öğrenildi.
Bu arada, görgü tanıkları yangının yaşanan bir patlamanın ardından meydana geldiğini iddia etti.
TOPBAŞ: AKILLI BİNA KENDİ KENDİNİ SOĞUTTU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Polat Tower Residence’daki yangında mal kaybı olmasına rağmen can kaybı olmadığını belirterek, "Bu olay bize bunu gösterdi; çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı, bu tabi ki içeriye sirayet etmesini önledi. İçerideki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek, dumanının içeriye girmesini önledi" dedi.
Topbaş, olay yerindeki incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Adnan Polat ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, "Mal kaybı var ama can kaybı yok" diye konuştu. İtfaiyenin, ihbarın kendilerine ulaşmasının ardından 3 dakika sonra yangına müdahale ettiğini kaydeden Topbaş, 30 araç ve 100 personelle çalışıldığını anlattı. İstanbul’a yapılan binaların "akıllı" olması gerektiğini, bu nedenle Adnan Polat’a teşekkür ettiğini kaydeden Topbaş, şöyle konuştu:
"İstanbul’a yapılan gökdelenlerde yanıcı malzemelerden mümkün mertebe kaçınılması gerekiyor. Bu olay bize bunu gösterdi; çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı, bu tabi ki içeriye sirayet etmesini önledi. İçerdeki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek dumanının içeriye girmesini önledi."
YAZILIMI 6 MİLYON DOLAR
Topbaş, İtfaiye Daire Başkanı’nın verdiği bilgilere de değinerek, binanın yangın merdivenlerinin gayet rahat olduğunu, tahliye için insanların oraya alındığını anlattı. Binanın yazılım program değerinin Adnan Polat’ın ifadesine göre 6 milyon dolar olduğunu belirten Topbaş, şunları kaydetti: "Bu yatırımın işte bugün sonucunu görüyoruz. Bir facia yaşanabilirdi. Demek ki, bilime ve teknolojiye çok dikkat etmek gerekiyor. İtfaiye araçlarının dahi ulaşamayacağı irtifalar var, şu anda bizim burada 50 metreye ulaşan merdivenimiz var ama burada 112 metrelik bir yükseklik var. Şunu da net ifade edebilirim; göreve geldiğimden itibaren itfaiyemizi çok geniş bir çapta teçhiz ettik.
Ekiplerimiz her sabah antrenman yapmaktalar, şu anda New York itfaiyesi ile eşdeğer olduğumuzu net olarak ifade etmeliyim. Yangının çıkış nedeni ile ilgili bazı iddialar var ama net olarak bilmiyoruz, daha sonra belli olacak." Olayla ilgili yaptıkları değerlendirmede, Adnan Polat’ın kendisine, "Bu, İstanbul’daki gökdelenlere bir uyarı, buna göre dikkat edilmesini, yapılarımızın buna göre yapılmasını bize gösteriyor" dediği bilgisini veren Topbaş, kendilerinin de buna katıldığını aktardı. Topbaş, belediyeler olarak daha hassas olmak zorunda olduklarını vurgulayarak, "Çünkü buralarda binlerce insan çalışıyor. New York’taki ikiz kuleler faciasını hep beraber izledik ve gördük. Kentimizde böyle bir facianın yaşanmasını istemiyoruz, yatırımcılarımızın da bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor" diye konuştu.
Topbaş, yapıların yangın yönetmeliğine uygun yapılması gerektiğini de hatırlattı.
POLAT: SİSTEM KENDİ KENDİNİ KORUDU
Polat Holding’e ait Polat Tower Residence’nin sahiplerinden Adnan Polat da, basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi: "Binada, en düşük olduğu dönemlerde bin, 1500 kişi oluyor. Sadece görmüş olduğunuz dış cephede hasar oluştu. Binanın içinde herhangi bir şey yok. Çünkü sistem yangın anında hemen reaksiyon gösterdi, çalışmaya başladı. Onun için yangın içeriye girmemiş. İtfaiye çatıdan aşağıya doğru kontrol ederek indi. Sistem burada kendini korudu.
Bundan sonra, Belediye Başkanı Kadir Topbaş da söyledi, ’İstanbul için her işte bir hayır vardır’ derler, bu bir uyarı oldu. Gökdelenleri yaparken de bu hassas teknolojinin kullanılması gerektiğini bize gösterdi. Yangının neden kaynaklandığını şu anda bilmiyoruz. İtfaiyeye, Kadir Topbaş’a ve Mustafa Sarıgül’e, itfaiyeye çok teşekkür ediyorum. Çok ani reaksiyon gösterdiler. Kısa bir sürede geldiler ve kısa sürede söndürdüler."
-Binanın özellikleri-
Avrupa’nın en yüksek konut binalarından biri olan ve 152 metre yüksekliğindeki binanın tasarımı, stüdyo ev tipi. 33 katı konut 42 katlı kulenin, her konut katında 12 olmak üzere 406 tane stüdyo dairesi bulunuyor. Rezidansta, 81 ve 71 metrekarelik stüdyo daireler bulunuyor ve daireler, bir oda, bir salon, banyo ile mutfaktan oluşuyor. 650 araç kapasiteli otoparkı, kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi bulunan bina, 33 bin noktasında ana bilgisayarın kontrolü altında tutuluyor ve yaratılan otomasyon senaryosuyla dünyada rezidans uygulamaları içerisinde ilk sıralarda yer alıyor.
- Resmi Gazete'de yayımlandı! 6 ay-6 bin km uygulamasında süre uzadı
- Merkez Bankası: 2025 içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanıyor
- Türkiye Sigorta’dan prim üretiminde yeni rekor
- Kırmızı ette fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için hamle
- Asgari ücret belli oldu! Gözler memurlar, memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranlarında