Polisler 'İyi stres attık' demiş
Gezi olayları sürerken Eskişehir'de bir sokak arasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la ilgili Kayseri'de başlayan duruşma çok gergin geçti. İddianamade tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polisler 'İyi stres attık' demiş... Bu arada mahkeme, Ali'nin ailesi dışındaki müdahillik taleplerini reddetti
Eskişehir'de geçen yıl 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili açılan davanın görüleceği Kayseri'de bugünkü ilk duruşma öncesi güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonunda sivil giyimli bir kişinin üzerinde silah çıktı, salon gerildi. Sivil giyimli kişinin tutuklu polisin yakını olduğu ortaya çıktı. Bu arada İddianamade tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polisler 'İyi stres attık' demiş...
Kayseri Adliyesi önünde TOMA'lar ve binlerce polis nöbette, kent dışından gelen otobüsler ise durduruldu, içindekiler tek tek arandı. Bir otobüsün üzerine aranmayı önlemek için esprili bir dille ''İHH ve MİT'e aittir'' diye yazıldığı görüldü.
Kentte her türlü gösteri valilik tarafından yasaklandı. Yaklaşık 2 bin polis memuru, 2 TOMA ve bir polis helikopterinin görev yapacağı duruşma öncesi, şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu. Davada 1’i polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişi kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılanacak.
Binlerce kişi Kayseri Adliyesi'ne doğru yürüyüşe geçti
KAYSERİ’YE 9 OTOBÜS
Ali İsmail Korkmaz’ın ölümü ile ilgili 5’i tutuklu 8 sanığın bugün Kayseri’de yapılacak olan ilk duruşması izleyecek olanlar Eskişehir’den 9 otobüsle Kayseri’ye hareket etti. Yaklaşık 300 kişi dün akşam saat 22.00 sıralarında Eskibağlar Mahallesi Espark Alışveriş Merkezi önünde toplandı. Kalabalık sık sık 'Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' şeklinde slogan attı. Eskişehir'in yanı sıra, İstanbul, Ankara, Bursa ve Mersin'den de otobüsler Kayseri'ye hareket etti.
OTOBÜSLERDE ARAMA
Birçok kentten duruşmayı izlemek için otobüslerle Kayseri'ye doğru yola çıkan vatandaşlar, kentin girişinde durdurularak aranıyor.
Sosyal medyada ise Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen otobüslerde güvenlik güçlerinin arama ve kimlik kontrolü yaptığı anlara dair kareler paylaşılıyor.
ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Kayseri'de sabah saatlerinde Adliye önünde de çok yoğun güvenlik önlemi alındı. Polis araçları ve TOMA'ların beklediği görüldü.
Sosyal medyada adliye önünden bu kare paylaşıldı:
ALİ İSMAİL'İN ANNE VE BABASI DA DURUŞMAYA GELDİ
Ali İsmail Korkmaz'ın anne ve babası da duruşma için Adliye'ye geldi. Acılı anne baba duruşma salonuna girmek için uzun süre kapıda bekledi.
'NASIL KIYDINIZ OĞLUMA'
Oğlunu yitiren acılı anne duruşmanın başlamasını beklerken adliye koridorlarında gözyaşlarıyla oğlunun resimlerini göstererek ''Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz'' diye isyan etti.
YÜZLERİNİ GİZLEDİLER
Kayseri Kapalı Cezaevi'ne önceki gün duruşmayla ilgili nakledilen tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkum girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu, yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G. Hüseyin E., Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi.
AVUKATLARLA TARTIŞMA
Eski adliye binasındaki duruşmaya girmek isteyen 300’e yakın avukatla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak açıklamada, "Ali’yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız’’ dedi.
AİLE ALKIŞLARLA DURUŞMA SALONUNDA
Ali İsmail'in ailesi duruşma salonuna alkışlarla girdi.
Duruşmada yer yokluğu zaman zaman tartışmalara neden oldu.
AVUKATLAR 'GEZİ DİRENİŞİ' DİYEREK SÖZLERİNE BAŞLADI
Duruşmada sanık avukatlarıyla müdahil avukatları arasında tartışma yaşandı.
Sanıkların önünde polisler, arkasında jandarmalar barikat oluşturdu. Müdahil avukatları usule dair sözler alıyor.
Her avukat sözlerine "Gezi direnişi" diye başladı.
''POLİS GAZ SIKMASAYDI BUNLAR YAŞANMAZDI''
Eskişehir Baro Başkanı, "Polis gaz sıkmasaydı, Ali İsmail o sokağa kaçmaz, öldürülmezdi. Bu çok önemli, Vali bizi dinlemedi, sorumludur. Bütün halkın, herkesin Ali İsmail'e borcu var, adil bir yargılama istiyoruz" dedi.
ALİ'NİN ANNESİ FERYAT ETTİ, AVUKATLAR AĞLADI
Anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek "O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma, nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne. Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm" diye feryat etti, salondaki avukatlar ağladı.
Anne Korkmaz, elindeki oğlunun çerçeveli büyük fotoğrafını sanık polisin suratına tutup, "Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak" dedi.
KIZ KARDEŞİ: KARDEŞİM ÇOCUĞUNU MU ÖLDÜRDÜ
Kız kardeşi de sanığa "Kardeşim çocuğunu mu öldürdü?" diye sordu.
SİLAHLI SİVİL YAKA PAÇA DIŞARI ÇIKARILDI
İzleyici bölümündeki sivil giyimli kişi, jandarma olduğunu söyledi. Kişilerin silahı olduğu anlaşılınca yaka paça dışarı çıkarıldı. Avukatlar kimlik tespiti istedi, arbede yaşandı.
SAĞIR-DİLSİZ NUMARASI YAPMIŞ
Kimliği Mahkeme Başkanı tarafından alınan siviller, arka kapıdan çıkarıldı. Silahlı sivillerin, kim oldukları sorulunca sağır-dilsiz numarası yaptığı öne sürüldü.
ALİ İSMAİL'İN ABLASI BAYILDI
Ali İsmail'in ablası fenalık geçirdi, kolonya ile teskin edildi.
SİLAHLI SİVİL UZMAN ÇAVUŞ, TUTUKLU POLİSİN YAKINI
Silahlı sivil, mahkeme başkanının huzuruna alındı. İbrahim K. adlı bu kişi, "Kulaklarımda problem var. 58. Piyade Alayı'nda uzman çavuşum. Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan'ın akrabasıyım. Onu görmeye geldim, silahım yok. Avukat hanım kimlik sordu, ısrar edince üzerinde silah var diyerek dışarı attılar" dedi.
TANIK AVUKATLARDAN SİLAHLI İKİNCİ KİŞİ İDDİASI
Tanık avukatlar "Bir kişi daha vardı, silaha dokunduk" diyerek itiraz ettiler. Mahkeme Başkanı, sivil uzman çavuşa müdahale eden avukatları dinledi.
Sanatçı Pınar Aydınlar da sivil uzman çavuşla arasında geçen diyalogu mahkeme başkanına anlattı.
CHP'Lİ VEKİLLER DE DURUŞMAYI İZLİYOR
CHP'li vekiller Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Süheyl Batum, Musa Çam ve Tufan Köse de duruşmayı izlemek için Kayseri'ye gitti.
MÜDAHİL OLANLAR
Korkmaz ailesine davaya müdahil olup olmayacakları soruldu. Anne Emel Korkmaz, "Tabii ki, Ali İsmail'le birlikte katılacağım" dedi.
Ankara'da polisin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük'ün abisi Mustafa Sarısülük ile Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden ilk isim Abdullah Cömert'in abisi Zafer Cömert, Mehmet Ayvalıtaş'ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da şikayetçi olduklarını ve müdahil olmak istediklerini söylediler.
Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği de müdahillik talebinde bulundu.
SANIKLAR, AİLE DIŞINDAKİ MÜDAHİLLİK TALEPLERİNİN REDDİNİ İSTEDİ
Sanıklar, aile dışındaki müdahillik talepleri için "Tanımıyorum, kabul etmiyorum" dediler.
Bu ifadelere aile ve avukatları tepki gösterdi. Gürkan Korkmaz, sanıklara "Ali İsmail'i tanıyor musun?" diye seslendi.
Mahkeme, Korkmaz ailesi dışındaki müdahillik taleplerinin reddine karar verdi.
'ALİ İSMAİL DİYE TABİR EDİLEN ŞAHSI HİÇ GÖRMEDİM'
Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklardan Başpolis Şaban Gökpınar’ın ifadesine başvurdu. Gökpınar,’’Olay günü mesai çıkışı eve gittim. Beni telefonla aradılar ve sözlü talimatla Yunus Emre Caddesi'ne Ak parti önüne geldim. Burada kalabalık vardı. Gözaltına alınanları merkeze götürecektik. Ali İsmail diye tabir edilen şahsı hiç görmedim’’ dedi.
Başpolis Gökpınar'ın Ali İsmail Korkmaz için kullandığı "Tabir edilen" sözlerine avukatlar ve Korkmaz’ın yakınları tepki gösterdi. Başpolis Gökpınar, mahkeme heyetinin elinde sopa olanların polis olup olmadıkları yolundaki soruya, "Ben, Şırnak’tan geldim. Buradaki polisleri tanımıyorum. Herhangi bir kiAli İsmail’in fotoğrafını gösterin. Belki hatırlar. Her soruya hatırlamıyorum, üzerinden zaman geçti diye söylüyor’’ dedi.
Tutuksuz yargılanan bir diğer polis memuru Hüseyin Engin de "Gezi olaylarında şifahi emirle görev aldım. Başpolis Şaban Gökpınar’la birlikte olaylarla ilgili sarkmalara ve gözaltınara müdahale ettik" dedi.
RAPOR ALAN UZMAN ÇAVUŞ ŞİKAYETÇİ OLDU
Adliye binasındaki duruşma salonunda üzerinde silah olduğu ihbar yapılan ancak aramada tabancasının olmadığı ve bir sanık yakının akrabası olduğu belirlenen Uzman çavuş İ.K.’nın doktor raporu alıp, kendisini adliye koridorunda dövenlerden şikayetçi olduğu öğrenildi.
"BENİM MÜDAHALE ETTİĞİM KİŞİ ALİ İSMAİL KORKMAZ DEĞİLDİ"
Ali İsmail Korkmaz davasında tutuklu olarak yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, şunları anlattı:
’’Önce TEM’de çalıştım. Ne olursa olsun Ali İsmail gibi bir kardeşimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. 31 Mayıs akşamı mesaim bitti ama 'basın açıklaması var devam edin' dediler. 3 Haziran’a kadar aralıksız 72 saat çalıştım ve görevde kaldım. Olay günü aksam saatlerinde Ak Parti'nin önünde görev aldık. Çevik kuvvetin arkasına sarkma olursa gözaltına almamız söylendi. TOMA ve Çevik kuvvet arkasına bekledik. Bu arada amirlerimiz megafonla adeta yalvarırcasına grubu dağılmaları konusunda uyardı. Ancak, gruptan barikatın arkasına taş, sopa, çubuk ve demirle saldırılar oldu. Çevik kuvvetle birlikte grubu dağıtmak üzere harekete geçtik. 8-10 aydır Eskişehir’deyim. Ordaki polislerin çoğunu tanımıyorum. Ama telsizden bir amir, bizi grubu gözaltı yapmadan dağıtmamızı istedi. Sokağa bu amaçla girdik. Sokakta kovaladığımız kişi kesinlikle Ali İsmail Korkmaz değildi. Benim kovaladığım kişi uzun boyluydu. Ali İsmail Korkmaz kısa boyluymuş. Görüntüler iyi incelensin. Şahsı yerden kaldırmak için ayağımın ucuyla hafifçe dürttüm. Kendisi yere oturup kalkmadığında oradan ayrıldım. Şahıs bu sırada ben ayrılırken arkamdan, 'Hepiniz o... çocuğusunuz, Ak Parti'nin p.........’’ diye küfür etti. Sesimi bile yükseltmeden 'Lütfen yapma, ayıp. Erkek adama küfür yakışmaz diye karşılık verdim. Şahsın etraftakileri daha fazla tahrik etmemesi için ayağımın ucuyla dürterek, oradan uzaklaştırdım. Bedenen zor kullandım. Öldürmek veya yaralamak gibi kastım yoktu. Benim müdahale ettiğim kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu kabul etmiyorum. Olayın devamında da raporluydum. Daha sonra yıllık izne çıktım. Yıllık izindeyken de tutuklandım. O yüzden görüntüleri izleme şansım olmadı. Ben tekrar etmek gerekirse uzun boylu birine müdahale etmiştim. Kesinlikle Ali İsmail Korkmaz değildi.’’
'KARŞI AVUKATLARIN SORULARINA YANIT VERMEK İSTEMİYORUM'
Ali İsmail Korkmaz’ın avukatları tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’a "Zanlı Ebubekir Harlar, sizin için Ali İsmail Korkmaz’a öldürücü darbeyi vurduğuna dair ifade verdi. Ayrıca görüntülerde var’’ dedi. Polis memuru Saldoğan da "O Ebubekir’in düşüncesidir. Saygı duyarım’’ yanıtını verdi. Bu sırada Saldoğan'ın avukatı, "Sorulara yanıt verme" diye uyarıda bulundu. Mevlüt Saldoğan bu kez, "Benim konuşmamı tamamlamadan her şey zapta geçiyor. Ebubekir’in düşüncesidir, saygı duyarım dedim ama bu benim kabul ettiğim anlamına gelmez. Karşı avukatların şu andan itibaren sorularına yanıt vermek istemiyorum’’ dedi. Hakim de tutuklu polise "Sorular sorulacaktır, sen ister cevap ver ister susma hakkını kullan’’ diye uyarıda bulundu.
Bu arada tutuksuz polislerden Yalçın A. da TEM şubesinde görev yaptığını, izninin son gününde göreve çağırıldığını, o nedenle Ankara’dan Eskişehir’e özel otomobiliyle geldiğini anlattı. Yalçın A. da şifahi talimatla olayın olduğu sokağa yönlendirildiklerini, olaylar sırasında bir genci kovaladığını ancak bu kişinin ölen Ali İsmail olmadığını iddia etti. Yalçın A., "Önümüze bu sırada sivil polis olduğunu düşündüğüm 3-4 kişi çıktı. Ellerinde cop vardı. Yerdeki bir kişi onlara küfrediyordu’’ dedi. Ancak, Korkmaz’ın avukatları, polis Yalçın A.’nın Ali İsmail’e vururken görüntüsü olduğunu ileri sürdüler.
DURUŞMA NOTLARI:
* Bu davaya özel olarak Kayseri'de eski adliye binası tahsis edildi
* Salona sınırlı sayıda basın mensubu alındı
* Adliye çevresi polis ablukasına alındı
* Adliye önünde geniş bir alan bariyerleri çevrilerek takip edenler bekletildi
* Davayı 300 avukat üstlendi
* Avukatlar akın etti adliyeye, salonu doldurdu
* Duruşmayı izlemek için gelen milletvekilleri, avukatlar ve sivil toplum örgütü yöneticileri duruşmaya gireceklerin onaylanmış listesine bakılarak tek tek eski adliye binasına alındı. Bu sırada listede ismi olmayan avukat ve sivil toplum örgütü yöneticileriyle, adliye kapısında görevli polisler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.
* Kayseri, Eskişehir ve Adana Baro Başkanları da vekil olarak katıldı.
* Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu uçağı kaçırdığı için gelemedi.
*Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap, annesi Emel, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile kız kardeşleri Melika Çakırkaya ve Aylin Taktuk da adliye binasına kimliklerini göstererek girdi.
* Saat 09.15'te salon açıldı. Müdahil avukatların isimleri alındı.
ANNEYE ALKIŞ
* Anne Emel Korkmaz elinde Ali İsmail Korkmaz'ın portresiyle girdi salona, avukatlar ayakta alkışladı.
* Ali İsmail'in babası, avukat abisi Gürkan ve kardeşleri de duruşma salonunda
* CHP'li vekiller Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, BDP'li vekil Levent Tüzel salonda
* Vekil sayısı 10'u buldu. Anne Korkmaz "Oğlum ne yaptı size?" diye feryat edip ağladı.
300 AVUKAT ADINA AÇIKLAMA
* Etrafı demir barikatlarla çevrilen ve arama noktalarından girilen adliye binası önünde, Eskişehir Barosu başta olmak üzere 300 avukat adına bir basın açıklaması yapıldı. Avukat Ali Özgür tarafından okunan bildiride şöyle denildi:
"Eskişehir’de 2 Haziran Gezi parkı protestoları sırasında uradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite örgencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası, Eskişehir’den kaçırılarak, Kayseri’ye getirildi. Ali İsmail, dosyasının güvenlik nedeniyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, 1993 yılında da Lice’de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletmişti. Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesiyle kaçırılmış olması ve doysa Kayseri’ye nakledilmişken, 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması, naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir. Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100’dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail’in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.’’