Sahte diploma vurgunu
Sosyal medya üzerinden birçok üniversiteye ait sahte diploma satışı yapılıyor. Sahte diploma için 25 bin lira ücret talep eden dolandırıcılar, diplomanın e-devlet sistemine de işlendiğini öne sürüyor. Bunun doğru olmadığını birçok kişi parasını kaptırdıktan sonra anlıyor.
Melihcan ÇALIŞKAN/DHA
Dolandırıcılar, orijinal görünümdeki sahte diploma görselleri ile sosyal medyada alıcı bulmaya çalışıyor. 25-30 bin liraya farklı üniversitelere ait diplomaların dışında yüksek lisans, lise ve önlisans diplomaların satışı da yapılıyor. Sahte belgelerin e-devlet'e işleneceği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği, üniversite mezunları ile aynı şartlara sahip olunacağı ve hukuki sorun yaşanmayacağına dair teminatlar veriliyor.
E-DEVLET YALANI
Ancak söylenenlerin hiçbirinin doğru olmadığı kısa sürede anlaşılıyor. Siber güvenlik uzmanı Osman Demircan "Bu diplomaların hiçbir şekilde e-devlet ya da benzeri bir sisteme kaydı yapılamıyor. E-devlette manipülasyon mümkün değil. Vatandaşlar dolandırıldıktan sonra savcılığa şikayette de bulunamıyor. Çünkü zaten kendileri illegal iş yapıyorlar. Böylelikle dolandırıcıların yaptığı bu işler yanlarına kar kalıyor" diyor.
MAĞDUR OLAN DA SUÇLU
Avukat Deniz Özdal ise, "Resmi belgede sahtecilik suçu basit haliyle 2-5 yıl arasında hapis gerektiriyor. Fakat burada aslında mağdur olduğunu iddia edenler ne kadar mağdur? Bunlar da suç işlemiş oluyor. Gün yüzüne çıktıktan sonra doğrudan bu kişiler de sorumlu oluyor. 'Bilmiyordum' ya da 'Ben bu belgenin gerçek olduğunu sanıyordum’ gibi iddialar da tabii ki kabul edilmiyor" ifadesini kullandı.
2023 fiyat listesine göre sahte yüksek lisans diplomasına 12 bin lira, lise diplomasına 6 bin lira, ilkokul diplomasına 4 bin lira isteniyorken; 2024'te tarifeler yüzde 150 zamlanmış.