Sahte doktor 'utanç duyuyorum' demişti, tahliye oldu!
Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılınca tutuklanan ve hakkında 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 20 yaşındaki Ayşe Özkiraz’ın yargılanmasına devam ederken Özkiraz’ın mahkeme karşısında kullandığı ifadeler herkesi şaşırttı. Duruşmada Özkiraz'ın tahliyesine karar verildi.
Son zamanlarda Türkiye gündemini oldukça meşgul eden Tekirdağ'daki sahte doktor Ayşe Özkiraz davasında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Özkiraz, bugün hakim karşısına çıktı.
BABASINDAN AÇIKLAMA
Gördüğü haber sonrası şoke olan baba Ali Özkiraz şunları söylemişti:
Ben o günden sonra kızımla hiçbir görüşme yapmadım. Çünkü kızım benden soğutuldu. Oradaki annesi öz annesi, babası üvey babası. Kızımla ben görüştüğümde 'Baba ben okuluma devam edeceğim. Doktor çıkana kadar devam edeceğim. Maddi destek olur musun?' dedi. O gün bugüne kadar da maddi desteğimi kesmedim, her türlü destek oldum. Bu olan olayları da ben medyada, televizyonlarda gördüm. Orada duydum sahte doktor olduğunu. Kızım doktor çıktığını söylemişti. Ağabeyine, bana da söyledi. Ben de gurur duyarım. Doktor çıktıysa, emeğimiz boşa gitmedi diye düşünmüştüm.
'AİLE BASKISINDAN KORKTUM'
Ayşe Özkiraz, ifadesinde, 8 yıldır Çerkezköy ilçesinde ikamet ettiğini, liseyi Veliköy'de okuduğunu, ailesinin baskısından korktuğu için çevresine Çapa Tıp Fakültesi'ni kazandığını söylediğini, ailesinin sınav sonuç belgesini görmek istediğinde de gerçek sınav sonuç belgesi üzerinde telefonda oynama yaparak sahte bir sınav sonuç belgesi hazırlayıp ailesine gösterdiğini söyledi.
Özkiraz, ifadesinde, "Ortaokulu Çerkezköy 75'inci Yıl Ortaokulu'nda okudum. Liseyi Veliköy Meslek Lisesi'nde okudum ve 2021 yılında mezun oldum. Ben lisede öğrenciyken ailem tıp fakültesinde okumamı istiyordu. Bana güvenip yüksek puan alacağımı düşünüyorlardı. Liseden mezun olurken üniversite sınavına girdim. Ancak başarısız olduğum için tercih yapmadım. Ailemin güvenini sarsmamak için evde sorun olmasın diye anneme, üvey babama ve üvey kardeşlerime Çapa Tıp Fakültesini kazandığımı söyledim. Ailem sınav sonuç belgesini görmek istediğinde de gerçek sınav sonuç belgem üzerinde telefonda oynama yaparak sahte bir sınav sonuç belgesi hazırlayıp aileme gösterdim" dedi.
'PASAJDA ÖĞRENCİ KİMLİK KARTI BASTIRDIM'
Çapa Tıp Fakültesi'ne girebilmek için İstanbul Eminönü'nde bir pasajda öğrenci kimlik kartı bastırdığını söyleyen Özkiraz, "Bu kartların üzerine Ayşem Özkiraz yazdırdım. Aramada ele geçen kartlar bu öğrenci kartlarıdır. Okula girerken bu öğrenci kartlarını gösterip giriyordum. Bu sebeple şüphe duyulmuyordu. Okula gitmediğim zamanlarda da İstanbul'da part time farklı yerlerde çalıştım. Ayrıca aynı yerde Ankara Şehir Hastanesi, Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi personel kimlik kartlarını da bastırdım. Ancak bunları hiçbir yerde göstermedim. Plaketleri de Instagram'dan bir sayfa ile görüşerek yaptırdım" dedi.
'KENDİMİ DOKTOR OLARAK TANITTIM'
Özkiraz, 2021 yılı eğitim dönemi bittikten sonra 2022 yılı haziran ayı içerisinde Çerkezköy'de ailesinin yanına geldiğini belirterek, "Çocuk cerrahı olmak istediğim için tek başıma hiç kimseyi referans göstermeden Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde çocuk cerrahı olan Dr. M.K.'nin odasına gittim. Sekreteri ile görüşüp kendimi tıp fakültesinden mezun doktor olarak tanıtıp doktor M.K. ile görüşmek istediğimi söyledim. Sekreterinin ismi T.A.. Bir süre sonra doktor M.K. beni kabul etti, görüştük. Kendimi Çapa Tıp Fakültesi mezunu doktor olarak tanıttım. Ayrıca TUS sınavında 81 puan aldığımı söyleyip TUS sonuç belgesi gösterdim. Bu belgeyi daha önce yaptığım gibi Instagram üzerinden görmüş olduğum B.O. ismine hazırlanmış belge üzerinde telefonda oynama yaparak oluşturmuştum. Çocuk cerrahisi bölümüne ilgi duyduğumu, yanında vakit geçirmek istediğimi söyledim. Annemin öğretmen babamın ise gıda mühendisi olduğunu, Ankara'da yaşadıklarını söyledim" dedi.
Özkiraz'ın avukatının bir üst mahkeme olan Çerkezköy 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptığı tutukluluğa itirazı reddedildi. Soruşturmanın ardından Ayşe Özkiraz hakkında Çerkezköy 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, 'özel belgede sahtecilik' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve 'yetkisiz hekimlik suçlarını düzenleyen 1219 sayılı kanuna muhalefet' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldı.
YENİDEN HAKİM KARŞISINDA
Çerkezköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya tutuklu sanık Ayşe Özkiraz SEGBİS ile katıldı. Özkiraz’ın avukatı ise duruşma salonunda hazır bulundu.
Ayşe Özkiraz yaptığı savunmada, “Tekrar çok çok özür diliyorum. İntörn kartımı sadece eski erkek arkadaşıma gösterdim. Onun dışında hiçbir yerde kullanmadım. Maddi bir kazanç sağlamadım. Ameliyata girdiğimi kabul ediyorum. Dikiş işlemini bir kez yaptım. Ben gerçekten çok pişmanım dersimi aldım. Psikoloji olarak çok kötü durumdayım. İlaç tedavisine başladım. Ailem ve kardeşlerim alay konusu oldu. Ben bu durumdan utanç duyuyorum. Yaptığım hatanın bir bedeli olduğunu biliyorum. Sizlerde uygun görürseniz sağlığım ve eğitimim için tahliyemi talep ediyorum” dedi.
TAHLİYE KARARI ÇIKTI!
Duruşma savcısı, önceki celse açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiğiniz söyleyerek mütalaa doğrultusunda ceza verilmesini istedi. Savcı ayrıca tutukluluk halinin devamını talep etti.
Ayşe Özkiraz’ın avukatı yaptığı savunmada, müvekkillinin doktor sıfatını kullandığını ancak maddi menfaat karşılamadığını söyledi. Davanın basında büyük yer aldığını söyleyen avukat, “Bir kişi de çıkıp Ayşe Özkiraz beni tedavi etti diyemez” dedi.
Müvekkilinin alacağı cezanın yararından daha fazla cezaevinde kaldığını söyleyen avukat, “Hayatı boyunca çıkan haberlerden dolayı da cezalandırılmıştır. Bu hatayı hep omzunda yük olarak taşıyacak. Yaptığı hatanın bedelini fazlaca ödemiştir. Yattığı süre gözönünde bulundurularak tahliye edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Duruşmada Özkiraz için tahliye kararı çıktı.