Sıcaklıklar aniden düşüyor! Kar yağışı, zirai don, yağmur kapıda
Kurak bir kışın ardından barajlar alarm seviyesine gelmişken deprem bölgesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen aşırı yağışlar ve sel felaketi beklenen yağmurlar konusunda kişileri tedirgin etmeye başladı. Yurdun soğuk hava dalgası etkisi altına girerek sıcaklıkların aniden düşeceğini belirten iklimbilimci Dr. Okan Bozyurt, merakla beklenen serin ve yağışlı hava için Posta.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.
İpek ALEMDAR GÖDE / posta.com.tr- Kurak geçen kış aylarının ardından hidrolojik kuraklığın yaşandığı ülkemizde gözler merakla bahar yağışlarına çevrildi. Barajlara çare olması beklenen ilk bahar yağışı deprem bölgesinde felakete neden oldu. Yaşanan sel felaketinin ardından ilerleyen günler için yağışların miktarı merak konusu oldu. Peki barajların kritik seviyelere geldiği bölgeleri ve deprem bölgesini bekleyen hava durumu ne? Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi İlkim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bahar aylarında beklenen hava olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“SICAKLIK BİRDEN DÜŞECEK”
Yurt genelinde soğuk ve yağışlı bir havanın etkili olacağını belirten Bozyurt, “Aslında kurak bir kış geçirdik. Aralık ve Ocak aylarına baktığımızda son 50-60 yılın verilerine göre en kurak aylar oldu. Tabi su rezervleri azaldı ve kuraklık gündeme geldi. Hatta Türkiye hidrolojik kuraklığa girdi. Belki de tarımsal kuraklığa girmek üzereydik ama son zamanlarda etkili olan yağışlar o noktayı biraz rahatlattı. En azından topraktaki nem miktarı artmaya başladı. Ancak barajlar açısından alarm durumu hala devam ediyor. Barajlardaki su seviyesi oldukça az. Ama artık yağışlı bir döneme girdik. Önümüzdeki hafta yağışlar var. 28-29 Mart gibi ciddi bir soğuk ve yağışlı hava gelecek. Yurdun iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkili olacak. Hava sıcaklıklarının aniden azalması bekleniyor. Birkaç gün boyunca etkili olacak bu sıcaklıklar hatta iç kesimlerde gece don olayı da görülebilir. Şu an meyve ağaçları çiçeklenmeye başladı onlar için zirai don riski oluşturuyor” dedi.
KAR YAĞIŞI VE ZİRAİ DONA DİKKAT
Zirai don için uyarıda bulunan Bozyurt, “Marmara bölgesi yağmur ve soğuk havaların etkili olacağı bir döneme giriyor. Marmara’nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili olacak. İstanbul için kar yağışı değil de yağmur bekleniyor. Marmara da zira don olayı beklenmiyor. Ancak Marmara bölgesinin yüksek kesimlerinde, Karadeniz’de, iç ve doğu Anadolu’da ciddi anlamda don olaylarının gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak yer yer sıcaklıklar sıfırın altına düşecek” ifadelerini kullandı.
DEPREM BÖLGESİNDE HAVA DURUMU
Sel felaketinin yaşandığı deprem bölgesi için yağış uyarısı yapan Bozyurt, “Deprem bölgesi için de yağışlı hava beklentisi var ancak geçtiğimiz hafta meydana gelen sel felaketi gibi bir sıkıntı beklenmiyor. Hava sıcaklıkları orada da yeniden düşecek. Tabi depremzede vatandaşlarımızın bu konuda tedbirleri olmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
BARAJLARDA SON DURUM
Barajlarda son yılların en düşük seviyelerinin yaşandığını belirten Bozyurt, “Yağışların barajlara çok fazla etkisinin olması için olağanın dışında yağışların yaşanması gerekiyor. Tabi bu önümüzdeki günlere bağlı olacak. Önümüzdeki günlerde normalin üzerinde çok yağış beklenmiyor ama tabi Nisan ve Mayıs aylarında etkili olabilecek yağışlar da önemli. Barajların ferahlaması için Nisan ve Mayıs aylarının bol yağışlı geçmesi gerekiyor.
İstanbul’daki barajlarda doluluk seviyesi yüzde 30’larda. Ankara’daki barajlar da yüzde 20 ila 30 arasında değişiyor. Mesela Bursa’daki barajlar kötü durumda yüzde 10’larda bir doluluk seviyesi var. son yılların en düşük seviyelerinde olduğunu görebiliyoruz” dedi.
“GERİ DÖNÜLEMEZ NOKTAYA GELMEMELİ”
Son yıllarda yaşanan felaketlerin küresel ısınma kaynaklı olduğunu ifade eden Bozyurt, “Son 10 yıldır gündemde olan konular hep küresel ısınma kaynaklı, afetler ve depremler oluyor. Küresel ısınma kaynaklı afetlerle nasıl başa çıkacağımıza ilişkin detaylar hayati öneme sahip. Aslında bunlar coğrafyanın temel konuları arasında oluyor. Bu da ilkokul döneminden itibaren başlayan bilinçlenme ile devam eder. Coğrafi içerikli ders sayısının arttırılması gerekiyor. Devlet kademesinde de önemli noktalarda coğrafyacıların olması gerektiğine inanıyorum. Eğer iklimde geri dönülemez noktaya gelirsek bundan sonra ne yaparsak yapalım bir şeye çözüm olmayacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İhracatta tüm zamanların en yüksek Ekim ayı değeri elde edilmiştir
- Tüketicilere 'para puan' uyarısı: Yıl sonunda sıfırlanacak
- Bakan Yumaklı: Süt primini yüzde 100 artıracağız
- Bakan Işıkhan: 18 ilaç daha bedeli ödenecek ilaçlar arasına alındı
- Kamu bankaları 4,5 milyar liralık borcu yapılandırdı