'Silvan' yargıya intikal ettirildi
Terör zirvesi sonrası Genelkurmay açıklaması: Tereddütlerin açıklığa kavuşturulması için konu yargıya intikal ettirildi
Genelkurmay Başkanlığı, Silvan’da 13 askerin şehit olduğu olayın soruşturma sonuçlarını açıklayarak, operasyonda uçak kullanılmadığını bildirdi. Açıklamada, “Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluşmuş, bunların açıklığa kavuşturulması amacıyla konu yargıya intikal ettirilmiştir” denildi.
Genelkurmay Başkanlığı, 14 Temmuz’da Silvan’da 13 askerin şehit edildiği olayla ilgili dün soruşturma sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, “Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluşmuş, bu konuların açıklığa kavuşturulması amacıyla konu yargıya intikal ettirilmiştir” denildi. 9 Temmuz’da Diyarbakır’da yol kesilerek 3 kişinin kaçırılması üzerine operasyon kararı alındığı vurgulanan açıklamada, 3 günlük operasyon süreci tüm ayrıntılarıyla anlatıldı. Açıklamanın sonuç bölümünde özetle şu tespitlere yer verildi:
Açıklığa kavuşmalı
1’inci Jandarma Komando Tabur personelinin görevlerini, verilen emirler çerçevesinde üstün bir cesaret, gayret ve fedakarlıkla yerine getirdikleri tespit edilmiştir. Bununla beraber Geçici Üs Bölgesi olarak tertiplenilen arazi kesiminin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı; Bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı, yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı; Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı; Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluşmuş, bu konuların açıklığa kavuşturulması amacıyla konu yargıya intikal ettirilmiştir.
Uçak kullanılmadı
Medyada yer alan iddialarla ilgili olarak çatışma sırasında uçak kullanılmamıştır; Birliğin dönüş hazırlığı yaparken pusuya düşürülmesi söz konusu değildir; 1’inci Jandarma Komando Taburu “Geri emniyet birliği” değildir. Tam aksine, teröristi aramak, bulmak ve etkisiz hale getirmek üzere eğitilmiş ve teçhiz edilmiştir. Verilen görev doğrudur. Komando erleri, özel eğitim merkezlerinde 10 hafta süreyle yoğun bir eğitim almakta, bu eğitim tertip edildikleri birliklerinde de devam etmektedir.
Yorgun değillerdi
10-13 Temmuz günlerini kapsayan devrede, Jandarma Komando Taburunun 1’inci Bölüğü 32 saat görev, 59 saat dinlenme; 2’nci Bölüğü ise 27 saat görev, 64 saat dinlenme yapmıştır. Bu şartlarda, bir komando birliğinin çok yorgun olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Asker, gerektiği takdirde 40 kg yükle de yürüyebilir. Bu bir eziyet değil, yapacağı görevin gereğidir. Bu olayda, mevsim yaz olduğundan barınma malzemesi azdır ve sırt çantaları 23-25 kg. arasındadır.
Yazılar hayret verici
Bazı gazetelerde “Hiçbir şey yapılmadı” şeklindeki köşe yazıları hayretle karşılanmaktadır. Çatışma sırasında etkisiz hale getirildiği görülen 5 terörist, arazide bulunamamıştır. Yoğun duman perdesi gerisinde çekilen teröristlerin, bu cesetleri de götürdükleri veya bir yere gizledikleri değerlendirilmektedir.
Basının girmesi hata
Çatışma bölgesinin kontrole alınmayarak, basının girmesine fırsat verilmesi bir hata olmuştur. Bu tip olaylar hakkında yorum yapan kişilerin askeri taktik ve teknikler hakkında fikir beyan ederken, çatışma ortamı gerçeklerini dikkate alarak hassasiyet göstermeleri gerekir.
Müfettişler de soruşturacak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), Silvan’daki saldırının ardından yapılan soruşturmalar tartışıldı. Toplantıya kısa bir süre katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Genelkurmay’ın açıklamasında yargıya taşınan dört konunun İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından da soruşturulacağını söyledi.
Şahin, Genelkurmay’ın açıklamasında işaret edilen “Geçici Üs Bölgesi olarak tertiplenilen arazi kesiminin coğrafi yapısı bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı”, “Bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı”, “Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı”, “Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı” konuları üzerinde müfettişlerin soruşturma yapacağını toplantıda kaydetti. Genelkurmay’ın, olayı yargıya taşıma ve iddiaları araştırma konusundaki iradesi MYK üyelerince olumlu karşılandı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasıyla ilgili şöyle konuştu: “Kamuoyunda oluşan sorular karşısında Genelkurmayımızın detaylı bir araştırma yapıyor olması, konuyu yargıya intikal ettirerek, bütün soru işaretlerini giderecek açıklıkta bir tutum geliştirmesi kuşkusuz son derece kıymetlidir. Dolayısıyla açıklama bence tatminkârdır.”
HÜRRİYET
- Sıfır otomobil almak için büyük fırsat! İşte 2024 modeller için yıl sonu kampanyaları
- Altın ve gümüş yatırımı yapanlar için kritik uyarı! İslam Memiş müjdeyi duyurdu: Ucuz değil, bedava
- Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!