Gündem'Siyonist barbarlık emellerine ulaşamayacak'

'Siyonist barbarlık emellerine ulaşamayacak'

Paylaş
'Siyonist barbarlık emellerine ulaşamayacak'

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da uğradığı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir mesaj yayımladı. Suikastı lanetleyen Erdoğan, “Siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır” dedi.

İsrail, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde düzenlenen, 12 kişinin öldüğü saldırıdan sorumlu tuttuğu Hizbullah’ın iki numarası Fuad Şükür’ü önceki gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki bir binaya düzenlediği saldırıyla öldürmüştü. Olaydan saatler sonra, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere ülkenin başkenti Tahran’da bulunan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye hedef alındı. Haniye, konakladığı devlet lojmanlarına akıllı füzeyle düzenlenen saldırıda, korumalarıyla birlikte öldü.

Haberin Devamı

‘İSMAİL HANİYE KARDEŞİM’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan saldırı sonrası yaptığı açıklamada “Kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Bu suikast; Filistin davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır. İsmail Haniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak Siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.”

FİLİSTİN’E DESTEĞE DEVAM

İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla İsrail terörünün son bulacağını söyleyen Erdoğan, “Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Erdoğan, “1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye’ye rahmet diledi.

Haberin Devamı

HANİYE AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin eşi ve çocuklarıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede duyduğu üzüntüyü dile getirerek Haniye ailesine ve Filistin halkına başsağlığı diledi.

BÖLGESEL SAVAŞIN TETİĞİNİ ÇEKTİ’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Haniye suikastı sonrası yaptığı açıklamada “Şimdiye kadar ‘bölge ülkelerinden yapılan açıklamalara karşılık veririz’ diyen İsrail, bugün gerçekleştirdiği bu suikastla beraber bir ‘bölge savaşı’ istediğini göstermiş ve ilk tetiği çekmiştir” dedi. Çelik, “İsrail hükümeti bütün bölgedeki ülkelerin milli güvenliğini tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

‘ADI KONMAMIŞ SAVAŞ HALİ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hizbullah komutanı Fuad Sükr’ü ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikasta uğramasının ardından yaptığı açıklamayla İsrail’e tepki gösterdi. Bahçeli, “İsrail’in Gazze’ye ve nihai aşamada Lübnan’a yönelik saldırılarına eş zamanlı olarak İsmail Haniye’nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır” dedi. MHP Lideri “Kartlar açık oynanmaktadır. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘BABAMIN KANI GAZZELİLERDEN DEĞERLİ DEĞİL’

Tahran’da bugün düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar’a gönderilecek ve başkent Doha’da yarın, cuma namazı sonrası toprağa verilecek olan İsmail Haniye’nin en büyük oğlu Abdusselam Haniyye açıklamada bulundu. Abdusselam Haniyye “İşgalcilere ‘Ne kadar öldürürseniz öldürün, Filistin halkının yürüyüşünü ve devrimini durduramayacaksınız’ diyoruz. Babamın kanı Gazzeli çocukların kanından, bizim gözyaşlarımız şehit ailelerinin gözyaşlarından daha kıymetli değil” dedi.

FİLİSTİN LİDERİ TBMM’DE KONUŞACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı Türkiye’ye davet ettiklerini ancak sağlık sorunları gerekçesi ile daveti geri çevirdiğini açıklamıştı. Erdoğan, Abbas’ın özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun dün yaptığı açıklamada “Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, 14-15 Ağustos’ta ülkemize bir ziyarette bulunacaktır. 14 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Abbas, 15 Ağustos Perşembe günü Gazi Meclisimizin Genel Kuruluna hitap edecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘DAVASINA YAŞAMINI ADAMIŞTI’

Suikast sonucu öldürülen İsmail Haniye gibi, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan olayın ardından bir açıklama yaptı. Bakan Fidan, “Değerli kardeşim İsmail Haniye’nin şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır” dedi.

İNTİKAM BAYRAĞI

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, yemin töreni için ülkesine gelen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikasta uğraması konusunda “İran, işgalci teröristleri bu korkakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir” dedi. Ülkede 3 günlük yas ilan edilirken Kum kentindeki Cemkeran Camii’nin kubbesine Şiiliğin temellerinden birini oluşturan Kerbela olayına atfen Arapça “Hüseyin’in intikamı” yazılı kırmızı bayrak çekildi.

Haberin Devamı

HAMAS LİDERLERİ HEP HEDEFTİ

1987’de kurulan Hamas’ın bazı liderleri daha önce de İsrail saldırılarıyla öldürülmüştü. Hamas’ın askeri lideri Yahya Ayyaş Ocak 1996’da, ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin Mart 2024’te suikasta uğramıştı. Hamas’ın kurucularından ve ruhani liderlerinden Abdülaziz el-Rantisi Nisan 2004’te, Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Salih el-Aruri Ocak 2024’te İsrail saldırlarıyla öldürülmüştü.

HAMAS’TAN AÇIKLAMA: BÖLGESEL SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Halil El Hayya, İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından Tahran’da basın toplantısı düzenledi. El Hayya, “Biz ve İran bölgesel savaş istemiyoruz ama suç cezalandırılmalı” dedi.

‘SUİKASTLA İLGİMİZ YOK’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas Lideri İsmail Haniye’ye düzenlenen suikasttan önceden haberdar olmadıklarını söyleyerek “Bu, bizim dahil olmadığımız bir şey. Tahminde bulunmak zor” dedi. ABD Savunma Bakanı Austin ise İsrail’e askeri desteği sürdüreceklerini söyleyip “İsrail’in savunulmasına kesinlikle yardımcı olacağız” diye konuştu.

İSRAİL’DE SESSİZLİK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırılar sonrası yaptığı açıklamada, “Her türlü olasılığa hazırız” dedi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Sözcüsü Daniel Hagari ise İsmail Haniye suikastının ardından yaptığı açıklamada “IDF bir durum değerlendirmesi yürütmektedir. Herhangi bir değişikliğe karar verilmesi halinde kamuoyunu bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.