Son dakika: Kadir Şeker tahliye edildi
Avukatının itirazı kabul edilen Kadir Şeker hakkında tahliye kararı verildi. Beklenen bir süreç miydi? Şimdi süreç nasıl işleyecek? Avukat Tarkan Erdal Kadir Şeker'in tahliyesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konya'da, sevgilisi Ayşe Dırla'yı (35) dövdüğü öne sürülen Özgür Duran'ı (32) engel olmak isterken kalbinden bıçaklayıp, öldürdüğü gerekçesiyle 12,5 yıl hapse çarptırılan ve kararı Yargıtay tarafından bozulan Kadir Şeker, yeniden yargılandığı davada cezasının 10 yıl 10 aya düşürülüp, tutukluluk halinin devamına hükmedilmesine avukatları itirazda bulundu. İtiraz 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, Şeker hakkında tahliye kararı verildi.
Olay, 5 Şubat 2020'de Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı'nda meydana geldi. Kadir Şeker, sevgilisi Ayşe Dırla'yı döven Özgür Duran'ı engellemeye çalıştı. Bu sırada çıkan arbedede Şeker, Duran'ı kalbinden bıçaklayarak öldürdü. Gözaltına alınan Şeker, ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kasten öldürme' suçlamasıyla yargılanan Kadir Şeker'e, ömür boyu hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, suçun 'haksız tahrik' altında işlendiğine kanaate getirerek cezayı önce 15 yıla ardından Kadir Şeker'in duruşmadaki iyi halini gözeterek 12,5 yıla indirdi. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Şeker'e verilen cezayı yüksek bularak kararı bozdu. Kararda 'haksız tahrik' indiriminin, haksızlık içeriğinin ulaştığı boyut dikkate alınıp, asgari düzeye yakın ceza olması gerektiği vurgulandı.
İTİRAZ KABUL EDİLDİ
Yargıtay'ın kararı sonrası tutuklu sanık Kadir Şeker, Konya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yeniden yargılandı. Duruşmada savcı, son mütalaasında, daha önce verdikleri mütalaayı tekrar ettiklerini belirterek, sanğın suçu haksız tahrik altında işlediği için cezasının azami oranda indirilmesini ve Şeker'in cezaevinde bulunduğu süre de göz önüne alınarak tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti ise Kadir Şeker’in cezasını 10 yıl 10 aya indirerek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bunun üzerine avukatları, dün bir üst mahkeme olan 4'üncü Ağır Ceza Mahmekesi'ni tutukluluk halinin devamına itirazda bulundu. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı kabul edip, Kadir Şeker'in tahliyesine karar verdi.
BEKLENEN BİR SÜREÇ MİYDİ? SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Avukat Tarkan Erdal CNN Türk yayınında Kadir Şeker'in tahliyesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarkan'ın değerlendirmeleri şöyle;
Dosyaya baktığınız zaman tutuklama ve tutukluluğa itirazlar ve tutuklulardan itirazlardan sonra tahliye kararlarının da söz konusu olacağı için mahkeme tekrar bunu değerlendirecek. Acaba gerçekten tutukluluk dönemi sona erdiği, tahliye edildiği için. Acaba tekrar tutukluluğa sebep olacak her hangi bir dosyada yeni delil her hangi bir gelişme ya da buna benzer... En azından tutukluluğa sebep olacak bilgi, birikim olabilirse tekrar bunu değerlendirecektir.
Ancak şöyle bakmak lazım... Bu bir ceza yargılaması. Ceza yargılaması da olduğu için tutukluluk veya tutukluluğa itiraza şöyle karar vermek lazım. Dosyada bir delil, dosyada bir bilgi dosyaya ilişkin olarak her hangi bir şekilde bilgi, birikim ve delille hareket eder ceza yargılamasında. Eğer tutukluluk sona erdirildiyse, tahliye kararı verildiyse tekrar buna itiraza ilişkin olarak tutuklayabilmek için yeni bir şey ortaya çıkması lazım ki bu dosyada hepimizin takip ettiği gibi aslına baktığınız zaman yeni bir delil kısa zamanda ortaya çıkar mı, biraz zor gözüküyor.
Tutuksuz yargılanma süreci devam edecek. Şunu karıştırmamak lazım. Dosyada yargılamalar devam eder. Bu yargılamaların sonunda ancak mahkumiyet ya da beraat oluşturulabilir. Şimdi baktığınız zaman yargılama devam ediyor. Yargılama devam ettiği için de sadece tutuklu mu tutuksuz mu devam edilecek? Bunun kararı verilmiş ve buna ilişkin olarak mahkeme bir değerlendirme yapmış. Ama mahkumiyet ya da beraatle sonuçlanana kadar bu yargılama devam edecek.
SAVCILIK: ADLİ KONTROLLE SERBEST
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadir Şeker’in avukatlarının itirazı üzerine 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek, adli kontrol kararıyla tutukluk halinin kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı.
4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararda, "Sanık Kadir Şeker'in 06/02/2020 tarihinden itibaren yaklaşık 2 yıl 5 ay 1 gün suresince tutuklu kaldığı, sanığa verilen sonuç ceza miktarı, verilen cezanın Yargıtay 1. Ceza Dairesinin bozma ilamı sonrası bozmaya uyularak verilmiş olması, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılma Yönetmeliğinin 6. Maddesi dikkate alındığında sanığın tutuklu kaldığı sure itibariye Açık Ceza İnfaz Kurumuna ayrılma süresini doldurduğu, Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlülerin Covid- 19 Salgın Hastalığı sebebiyle 31 Temmuz 2023 tarihine kadar izinli sayıldıkları, sanığın daha fazla tutuklu kalmasının hakkaniyete uygun olmayacağı tutuklama tedbirinin devamının artık gereksiz olduğu, CMK'nın 109/3-a maddesi kapsamında yurt dışına çıkmasının yasaklanması şeklinde adli kontrol kararı verilerek sanığın tahliyesine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi