Son dakika... Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan ücretli öğretmenlere müjde
2023 Eğitim Vizyonu'na ilişkin Anadolu Ajansı Editör Masası'nda değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Amacımız sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmak" dedi. Ziya Selçuk "Önümüzdeki süreçte, özel öğretime verilen teşvikler verilmeyecek, bunu daha önce ilan etmiştik" diye konuştu. Bakan ayrıca ücretli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanın yılbaşından sonra hayata geçmesini beklediklerini de söyledi
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Türkiye'nin eğitim meselesini bir yoluna koyduğumuzda bizim işimiz bitmiyor, asıl işimiz o zaman başlıyor. Mecazi olarak, yoğun bakımdan çıkalım sonra dünya ile mücadele etme imkanımız doğsun" dedi.
LGS SINAVI
Ziya Selçuk, "LGS sınavından dün örnek sorular yayımladık. Hangi dersten, ne tür sorular çıkacağını her ay yayımlayacağız" ifadesini kullandı.
Liselere geçişin bir kademeler arası geçiş meselesi olmadığını, meselenin bir çocuğun hayatı ve geleceği olduğunu belirten Bakan Selçuk, "Biz burada sınavın adını değiştirsek, sınavın tekniğini, yöntemini değiştirsek inanın bir mesafe alamayız" şeklinde konuştu.
'OKULLARIMIZ ARASINDA FARK ÇOK FAZLA'
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "İmkanları en iyi olan okulumuzla imkanları en kötü olan okullarımız arasındaki fark çok yüksek. Yüzde 60'ların üzerinde bir fark var okullarımızın imkanları arasında" diye konuştu.
Selçuk, "İlk kez felsefesiyle, teorisiyle, yöntemiyle, tekniğiyle bütünsel bir sistem yaklaşımı içerisinde bir sistemin bütün alt sistem ve birleşenlerinin eş zamanlı olarak dönüştürülmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.
'AMACIMIZ SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKUL SAYISINI AZALTMAK'
Bakan Selçuk, "(LGS) Sonuçta ulaşmak istediğimiz yer, belli bir süre sonra sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmak. Seneye cüzi bir miktarda olacak ama 3 sene içerisinde yaklaşık yüzde 40 kadar azalacaktır" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk meselenin çocuğu ölçmek değil, sistemi ölçmek olduğunu ifade etti.
'DERS SAATİNDE DEĞİL, DERS ÇEŞİDİNDE AZALMA OLUR'
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Ders saatlerinde çok büyük bir azalma olmaz ama ders çeşidinde azalma olur" dedi.
'TENEFFÜSLER EN ÖNEMLİ DERSLERİMİZ'
Bakan Selçuk, "Teneffüsler aslında bizim en önemli derslerimiz. Çünkü çocuklar teneffüslerde çok şey öğreniyor, paylaşıyor, sosyalleşiyor, problem çözmeyi öğreniyorlar" diye konuştu.
'5 YAŞINDA İLKOKULA BAŞLANMAZ'
Ziya Selçuk, "5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak" ifadelerini kullandı.
Anaokulunun zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin Bakan Selçuk, "Bu, üçüncü yılda başlayabilecek bir proje. Bunu hemen başlatamayız, böyle bir altyapımız yok" açıklamasını yaptı.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI
Ziya Selçuk, ücretli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanın yılbaşından sonra hayata geçmesini beklediklerini söyledi.
'ÖĞRENCİ ANDI KONUSUNDA HUKUKİ SÜREÇ YÜRÜYOR'
Danıştay'ın 'öğrenci andı' kararı konusuna değinen Selçuk, "Hukuki süreç yürüyor. Burada oturup da bir şekilde ateş etmenin, 'Bu böyledir, bu böyle değildir' demenin benim hem tabiatım icabı hem de şu arada eğitimin menfaati icabı, bunun bir hukuki süreç olduğunu söylemekle iktifa ediyorum" ifadesini kullandı.
MESLEK LİSELERİ İÇİN GENEL BECERİ TESTİ
Meslek liseleri için genel beceri testi oluşturduklarını söyleyen Ziya Selçuk, "Mesleki ve teknik eğitimi öne çıkaracağımız, pozitif ayrımcılık yapacağımız çok özel bir dönem başlıyor" diye konuştu.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İÇİN TAYİN İSTEME HAKKI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "2016 yılında atanmış sözleşmeli öğretmenlerimiz, dördüncü yılını bitirdiğinde şu anki kadrolu öğretmenlerimiz gibi tayin isteme ya da başka haklara sahip olacak" dedi.
'DERSHANE ARAYIŞINI ORTADAN KALDIRMAK BİZİM TAAHHÜDÜMÜZ'
Ziya Selçuk, "Dershane arayışını ortadan kaldırmak bizim taahhüdümüz. Bunu yaparken çocuğa Türkiye'nin en iyi öğretmenleriyle karşılaşma fırsatı vereceğiz." ifadesini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Üniversite sınavı, üniversitede gerekli bilgileri yoklayan sınavdır. Bunun orta vadede oraya doğru evrilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Ziya Selçuk PISA nasıl yapılıyorsa, TIMMS nasıl yapılıyorsa bunu da Türkiye için yapmayı arzu ettiklerini söyledi.
'MUHALEFET İHTİYACININ ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDEN GİDERİLMESİNE KARŞIYIM'
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "(İmam hatip okulları) Ben insanımızın muhalefet ihtiyacını çocuklarımız üzerinden gidermesine karşıyım. 'Şu çocuklar, bu çocuklar', böyle bir tartışma benim karakterime uygun değil" dedi.
'YABANCI DİL EĞİTİMİNDE HERKESE AYNI TEKNİK UYGULANMAZ'
Yabancı dil eğitiminde herkese aynı tekniği uygulayarak başarı sağlanamayacağını belirten Bakan Selçuk,"Hikaye temelli, proje temelli, tiyatro ile yabancı dil öğrenme gibi yaş gruplarına göre tekniğin, stratejinin değiştiği, esnek ve modüler bir yapıya ihtiyacımız var. Önümüzdeki 2 yıl içinde 5 ya da 6 çeşit yabancı dil öğretme yaklaşımını pilot olarak Türkiye'nin değişik okullarında uygulayacağız" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Vizyon dokümanının en güçlü tarafı, burada söylenen her şeyin fizibilitesinin yapılmış olmasıdır. Bunun parası var, bunun projesi var, bunun siyasi iradesi var. Bunun hiçbir dönem olmadığı kadar bir toplumsal kabul alanı var" ifadelerini kaydetti.
'ÖZEL OKUL TEŞVİKLERİ ARTIK VERİLMEYECEK'
Bakan Ziya Selçuk, önümüzdeki süreçte, özel öğretime verilen bu teşviklerin verilmeyeceğini, bunu daha önce ilan ettiklerini bildirdi.
'MESLEKİ EĞİTİMDE MODÜLER YAPIYA GEÇİYORUZ'
Ziya Selçuk, "Mesleki eğitimde hemen önümüzdeki yıl modüler yapıya geçiyoruz çünkü orada elimizdeki birçok şey hazır" dedi.
'OKUL GELİŞİM BÜTÇESİ HER OKULA STANDART VERİLMEYECEK'
Bakan Selçuk, "Okul gelişim bütçesi her okula standart verilmeyecek, ihtiyaca göre farklılaşan bir endeks üzerinden saptanacak." şeklinde konuştu.
Bakanı Selçuk, meslek liselerinde erkek öğrencilerin askerlik teciliyle ilgili bir avantaj elde etmeye çalıştıklarını bildirdi.
'SİSTEMDE TIKANMA OLUŞUYOR'
Ziya Selçuk, "Yüz binlerce insana para vererek formasyon alma imkanı verdiğimizde onları gereksiz bir beklentiye sokuyoruz, sistemde tıkanma oluşuyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Meslek lisesi üretimlerinde hazine payını yüzde 1'e düşürerek rekabet gücünü artıracağız ve bu okulları 10 kat, 20 kat, belki 100 kat daha fazla üretimin içine sokacağız belki bir yılın içerisinde" şeklinde konuştu.
Ziya Selçuk, okul müdürleriyle ilgili bir kadro ihdas etmeyi planladıklarını, taslak kanununun hazır olduğunu açıkladı.
Bakan Ziya Selçuk, "YÖK Başkanımızla konuştuk ve karar verdik. Öğretmenlik hakkını kim elde ettiyse, öğretmenlik mesleği uzman programını onlar alacak" dedi.
'OKUL KANTİNLERİNDEKİ HER ÜRÜN UZMAN HEYETİN DENETİMİNDEN GEÇECEK'
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Okul kantinlerindeki her bir ürün, bir QR kod çerçevesinde uzman heyetin denetiminden geçecek" diye konuştu.
Bakan Selçuk, "Ödevin çeşidini, tabiatını, veriliş biçimini, anlamını değiştirmek istiyoruz. Bu, ödevin mahiyetinin de değişmesi anlamına gelir" ifadesini kullandı.
- Gabar Dağı’nda “çok özel” bir kutlama! Bakan Bayraktar: İç cephemizi çok güçlü hale getireceğiz
- Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
- Kamuya toplu akaryakıt alımıyla 3 milyar lira tasarruf sağlandı
- Asgari ücret için 2 rakam öne çıktı! İşte 2025 asgari ücret için konuşulan ihtimaller
- Faize para yatıracaklar dikkat! Faiz oranında değişiklik