GündemTaksim'de 1 Mayıs rüzgârı

Taksim'de 1 Mayıs rüzgârı

Paylaş
Taksim'de 1 Mayıs rüzgârı

Sendikalar dört koldan Taksim Meydanı'na geldi, yüzbinlerce kişi alanı doldurdu. Görkemli kalabalıkla kutlamalar rengarenk geçti

İstanbul’da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü', TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı’nda kutlandı.

Kutlama programı kapsamında DİSK tarafından Şişli’de, TÜRK-İŞ tarafından Dolmabahçe’de, HAK-İŞ tarafından Taksim Mete Caddesi’nde ve KESK tarafından da Şişhane’de toplanma noktaları oluşturuldu. Bu konfederasyonlara bağlı sendikalar ile dernek, siyasi parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticileri, bu toplanma noktalarında bir araya geldi.

HARBİYE'DE ARBEDE

Taksim'deki kutlamalara katılmak için yürüyen tek tip kıyafetli "Halk Cephesi" adlı grup Harbiye'deki arama noktasında polise tepki gösterdi. Arama yapılmasına karşı çıkan grup ile polis ekipleri arasında kısa süreli itişmeler yaşandı. Polisin geri çekilmesi üzerine grup, Taksim'e doğru yürüyüşüne devam etti.

>>> NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

>>> İŞTE 1 MAYIS ORTAK BİLDİRİSİ

>>> YURTTA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI >> FOTO GALERİ

>> AKIN AKIN TAKSİM'E ÇIKTILAR >> VİDEO


Kutlamanın yapılacağı Taksim Meydanı ve bu meydana ulaşan tüm yollar araç trafiğine kapatılırken, meydanın çevresine bariyerler kurularak yaya geçişleri de kontrollü hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri de tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

İlgisiz kişilerin girişlerinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi güvenlik kuvvetlerince 3 sıra bariyerle çevrildi. Anıtın alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürüldü.

Meydanda oluşturulan kürsüden yapılan anonslarda, kutlamaya katılacak işçiler, konfederasyonların toplanma noktalarına gitmeleri ve hep birlikte alana gelmeleri konusunda uyarıldı. Buna rağmen alana girmek isteyenler, kontrol noktalarında üzerleri aranarak alana alındı.

Taksimde 1 Mayıs rüzgârı


34 YILLIK PANKART YENİDEN ALANDA

The Marmara Oteli önünde hazırlanan kürsünün üzerine "Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük" ile Kürtçe ve Türkçe olarak "Yaşasın 1 Mayıs" yazıları bulunan pankartlar asıldı.

Ayrıca, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde 2 vinç arasına gerilen ve üzerinde "Tüm işçi ve Emekçilerin Bayramını kutluyoruz. 1 Mayıs" yazısı bulunan pankart asıldı. Pankartın, 1 Mayıs 1977’deki olaylı kutlamada kullanıldığı ve o günden bu yana DİSK tarafından korunduğu öğrenildi.
Pankartın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın özel izniyle AKM bahçesinde açıldığı belirtildi.

Alanda yer alan işçilerin töreni rahat izleyebilmeleri ve duyabilmeleri için 2 büyük boy LED ekranın yanı sıra kürsünün konulduğu güzergah boyunca vinçlere ses düzeni yerleştirildi.

Meydanın içinde polis görev almazken, meydanı çevreleyen tüm binaların çatı katlarında polis kamerası ve keskin nişancılar konuşlandırıldı.
Taksim Meydanı’nda KESK tarafından üzerinde "Devrim" yazan uçurtma uçurulurken, tören başlamadan kürsüden "1 Mayıs Marşı" çalındı.
Töreni izlemek üzere çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da Gezi Parkı’nda yerini aldı. Ayrıca konfederasyonların yürüyeceği güzergah ile meydan ve çevresine de seyyar tuvaletler konuldu.

KAZANCI YOKUŞU VE CUMHURİYET ANITI’NDA TÖRENLER



Bu arada, kutlamaya hazırlanan işçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Törene, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Bu törenin ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı’na zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelenk bırakıldı.
Burada bir açıklama yapan Kumlu, 1977’de meydana gelen Taksim olaylarının herkesi derinden etkilediğini söyledi.

Kumlu, coşkulu Taksim kutlamalarının, yıllardan beri en büyük özlemleri olduğunu ve tekrar Taksim’e kavuşmanın, emekçilerin ısrarlı talepleri üzerine geçen yıl gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977’de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir. Bu borç ödenmeden Türkiye’nin vicdanı rahat etmeyecek, demokrasimiz lekeli kalmaya devam edecektir."

RENKLİ YÜRÜYÜŞ KORTEJLERİ

DİSK kortejinin Şişli’den, TÜRK-İŞ kortejinin Dolmabahçe’den, HAK-İŞ kortejinin Mete Caddesi’nden ve KESK kortejinin de Şişhane’den başlattıkları yürüyüş Taksim Meydanı’nda sona erdi. Polisin oluşturduğu kontrol noktalarından geçen gruplar, alana alındı.

DİSK kortejinin Taksim Meydanı’na ulaşmak üzere kullandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında, kısa süreli arbede yaşandı. Bazı kişilerin bariyerleri tekmelediği ve yıkmaya çalıştığı görüldü.

KESK kortejinde yer alan "Yeşiller Grubu", "Doğanın ve insanın sömürüsüne son" yazılı pankartın arkasında şarkılar söyleyerek alana girdi. Bu gruptaki bazı kadınların, çeşitli sembollerle yüzlerini boyadıkları görüldü.

BAĞIMSIZ GAZETECİLER: BİZ İYİ ÇOCUK DEĞİLİZ



Emeğin Partisi (EMEP) üyelerinden bazıları da kuklalar taşıdı. Gruptan bir kişi, aşçı elbisesi giyerek, "Aşçıyım, açım, doyuruyorum ama doyamıyorum" yazılı pankart taşıdı.

"Kartal Lisesi öğrencileri" imzalı pankart taşıyan bir grup ise "Parasız, sınavsız üniversite istiyoruz" şeklinde slogan attı.

"Bağımsız Gazeteciler Platformu" pankartının arkasından gelen grup da "Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz" yazılı pankart taşıdı. Karikatürcüler Derneği üyeleri de çizdikleri çeşitli karikatürleri taşıyarak yürüdü.

-TERTİP KOMİTESİNİN ORTAK AÇIKLAMASI-

Kortejlerin alandaki yerlerini almasının ardından başlayan kutlamada, 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven tarafından okundu.

Yurtseven, 1 milyon yüreğin bu meydanda, milyonlarca yüreğin de ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs alanlarında attığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İnanıyoruz ki bu ses Türkiye’nin aydınlık geleceğinin sesi olacaktır. Bu ses, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa karşı söylenmiş en güçlü cevap olacaktır. Bu ses, eşitliğin, özgürlüğün, barışın sesi olacaktır. Bu ses baskıya direnenlerin, teslim olmayanların haykırışı olacaktır. Bu ses, ülkemizde ve Ortadoğu’da emperyalist saldırganlara karşı haykırış olacaktır. Kapitalist sistemin yarattığı ekolojik tahribata, yoksulluğa, işsizliğe karşı emeğin haykırışı olacaktır."

Yurtseven, daha sonra alanda bulunanları, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda, 1989’da Şişhane’de ve 1996’da Kadıköy’de öldürülenlerin özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinde yitirilen yüzlerce insan anısına saygı duruşuna davet etti.

Alandaki topluluğun bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından ölen işçilerin isimleri okundu. Alanda bulunanlar "Burada" diye yanıt verdi. Ardından da Ruhi Su Dostlar Korusu ve sanatçılar, "1 Mayıs Marşı"nı okudu.

1 Mayıs Taksim kutlamalarını örgütleyen bütün emek, meslek örgütleri, siyasal partiler, demokratik kitle örgütleri, platformlar adına hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması, 3 işçi tarafından okundu.

"Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu" adına hazırlanan ortak bildiri ise Türkçe olarak Süleyman Batur, Kürtçe olarak da tekstil işçisi Ruşen Bana tarafından dile getirildi.

-CUMHURİYET ANITI’NDA İSTENMEYEN GÖRÜNTÜLER-

Alınan önlemlere rağmen bazı kişilerin ellerindeki döviz ve flamalarla Cumhuriyet Anıtı’na tırmandıkları ve kutlamayı buradan izlemeye çalıştıkları görüldü.

Halkın Kurtuluş Partisi adına bir grup genç de anıta Hikmet Kıvılcımlı’nın posterini asmak istedi. Konfederasyon görevlilerinin kortejler alana girmeden pankart asmanın yasak olduğu yolundaki uyarıları üzerine pankart indirildi. Ancak aynı pankart, daha sonra anıta asıldı.

Anıta çıkarak terör örgütü elebaşının resminin yer aldığı bir bez parçası çıkartan maskeli bir kişi, daha sonra anıttan inerek ayrıldı.
Ayrıca, barikatı aşarak anıta tırmanan bir grup da Atatürk heykelinin boynuna BDP flaması bağladı. Ellerinde parti bayraklarını sallayan ve yüzleri örtülü olan grup, anıttaki heykellerin üzerine oturarak kutlamayı izledi.

Taksim Meydanı’ndaki kutlama programına, CHP milletvekilleri Bayram Meral, Mehmet Sevigen ve Çetin Soysal, DİSK’in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler’in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile halen "Balyoz Planı" davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan da katıldı.

TUTUKLU GAZETECİLERE SELAM

Konuşmaların ardından ilk olarak Grup Yorum’un sahne aldığı konser programında, daha sonra Kardeş Türküler ve Agire Jiyan konser verdi.
Konser programı sırasında gazetecilerin talebi üzerine Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu tutuklu gazeteciler de selamlandı.

OLAYSIZ DAĞILIM



Kutlamalara katılanlardan bazıları, müzik etkinliklerinin sürdüğü sırada alandan ayrılmaya başladı.

Konserlerin ardından çeşitli sendikalara üye bazı işçiler kürsüye çıktı. Sendikal haklar için, işten atılmalara, taşeronlaşmaya karşı işlerini geri almak isteyen işçiler, katılımcılar tarafından alkışlandı. Kürsüden yapılan anons üzerine alanda bulunanlar, çeşitli sloganlar attı.

Yine kürsüden alanda bulunanlara geldikleri güzergah üzerinden dağılmaları yönünde uyarıda bulunuldu. Bunun üzerine alan yavaş yavaş boşaltılmaya başladı. Kutlama boyunca Cumhuriyet Anıtı’nın üzerine çıkan ve ellerinde bayrak ve flamalar taşıyanlar da aşağı inerek alandan ayrıldı.

HUMMALI BİR TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Alanın tamamen boşalmasının ardından Taksim Meydanı ve çevresinde belediye ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı. İşçilerin bıraktıkları pankart ve pet şişeler ile diğer malzemeleri süpüren görevliler, daha sonra da yıkama işlemine geçti.

Bu arada, kutlamalar nedeniyle ulaşıma kapatılan İstanbul Metrosu ile füniküler hattı da çalışmaya başladı. Kutlama programı nedeniyle trafiğe kapatılan yollar da yeniden ulaşıma açıldı.

Öte yandan, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde 2 vinç arasına gerilen ve 1 Mayıs 1977’deki olaylı kutlamada kullanıldığı, o günden bu yana DİSK tarafından korunduğu belirtilen "Tüm işçi ve Emekçilerin Bayramını kutluyoruz. 1 Mayıs" yazılı pankart da dikkatlice indirildi.

Taksim Meydanı’ndaki kutlama programının sona ermesinin ardından güvenlik kuvvetlerince yerleştirilen bariyerlerin kaldırılması işlemine de başlandı.

TARAFTAR GRUPLARI

Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyenler arasında taraftar grupları da yer aldı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Adana Demirspor taraftarları Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı.

SİNEMA EMEKÇİLERİ DE KATILDI

Bu arada 1 Mayıs Emek ve Dayınışma gününe geçtiğimiz aylarda kurulan oyuncular sendikası (SİNE-SEN) ve tiyatro emekçileri de geniş katılım gösterdi. Mehmet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Fırat Danış gibi isimlerin olduğu grupta, ön tarafta bulunan bir palyaço, grubu coşturdu

MEHTER MARŞI

Taksim Mete Caddesi üzerinde oluşturulan ve yürüşe geçen HAK-İŞ konfederasyonu korteji de Taksim Meydanı'na girdi. Alana gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, grubu selamladı. Kortejde bulunan Gebze Belediyesi mehteran takımı, çeşitli mehter marşları seslendirdi.

EZELİ RAKİPLER KOLKOLA MEYDANA

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenarbahçe taraftarları 1 Mayıs için kolkola Taksim Meydanı'na yürüdüler.

4