Tarihi değiştiren belge
Çanakkale Kara Savaşları’nın başladığı 25 Nisan 1915 tarihinde Anzak askerlerinin Gelibolu Yarımadası’na yaptığı çıkarmayla ilgili 27. Alay'a ait raporlar 108 yıl sonra deşifre edildi. 2. Tabur Komutanı Binbaşı İsmet Bey'in çıkarmanın başladığı gün yazdığı ve Mustafa Kemal Atatürk'e gönderdiği raporun savaşın akışını değiştirdiği ortaya çıktı.
Cemhan ŞEN/DHA
18 Mart 1915'te tarihin gördüğü en büyük donanmayla Çanakkale Boğazı'na gelen İtilaf Devletleri, müthiş bir direnişle karşılaşmıştı. Çanakkale'nin denizden geçilemeyeceğini anlayınca da 25 Nisan 1915'te o dönem İngiltere'ye bağlı olan Anzak askerlerine (Avustralya ve Yeni Zelanda orduları) Gelibolu'ya çıkarma emri vererek kara savaşlarını başlatmışlardı.
Türk ordusu, 25 Nisan 1915'ten 9 Ocak 1916'ya kadar süren bu savaşlarda müthiş bir kahramanlık destanı yazarak düşmanın geçişine izin vermemişti.
TAKVİYE BİRLİK İSTEDİ
O döneme ait özel belgeler Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde bulunuyor. 27. Alay 2. Tabur Komutanı Binbaşı İsmet Bey'in 25 Nisan sabahında yazdığı raporda birliklerin geri çekilmek zorunda kaldığı, düşmanın savunma hattının gerisine sarktığı ve takviye kuvvetinin bulunmadığı belirtiliyor.
Bu raporu alan 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk), sorumluluğu üzerine alarak 57. Alay’ı bölgeye gönderiyor. Bu takviye ile direnen ordumuz 17 Mayıs’ta düşmanı Arıburnu’ndan temizliyor.
Yarbay Mustafa Kemal Anafartalar cephesinde.
İŞTE İSMET BEY’İN GÖNDERDİĞİ O RAPOR
"Kabatepe’nin kuzeyindeki tepede bulunan takımımız Arıburnu’ndaki bölükle geriye çekilmeye mecbur kalmıştır. Düşman bu noktalardan Kabatepe’nin gerilerine doğru sarkmaktadır. İleri hattımızı takviye için gerimizde bir ihtiyat kuvveti yoktur. Kabatepe’nin kuzeyindeki mangallı topu sükut etmiştir (susmuştur). Kocaçimen Dağı eteklerinden bir kuvvetin Kabatepe gerilerine ilerletilmesi maruzdur (açıktır). Sağımızda düşmana ateş edebilecek surette münasip bir mevkie bir takım kadar kuvvet yerleştirebilirim. Başka bir kuvvetim olmadığı maruzdur."