Torba yasa Meclis’ten ne zaman geçecek? Torba yasanın maddeleri neler?
Torba yasa ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Yeni yasama yılının başlamasıyla TBMM’ye sunulan yasa tasarısı ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler başladı. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren konu ile ilgili ‘Torba yasa Meclis’ten ne zaman geçecek?’ ‘Torba yasanın maddeleri neler?’ soruları da sıklıkla araştırılıyor.
Torba yasa çalışmaları milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Zira yasa tasarısı içerisinde KYK düzenlemesi, 2 bin TL’nin altındaki icralık borçların affı, covid cezaları ve sicil affı gibi pek çok önemli konuyu kapsıyor. Haliyle pek çok kişinin rahat bir nefes almasını sağlayacak torba yasanın Meclis’ten ne zaman geçeceği de merakla bekleniyor…
TORBA YASANIN MADDELERİ NELER?
AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, geçtiğimiz günlerde Meclis'te düzenlediği basın toplantısında torba yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elitaş, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan düzenlemelerin yasa teklifinin içine alındığını belirterek, "Hem öğrencilerin kredi borçlarıyla ilgili hem 2 bin TL altındaki alacaklarla ilgili hem de varlık yönetim şirketlerine devir olmuş bazı bankaların 2 bin 500 ve altı alacaklarla ilgili iyileştirmeleri düzenleyen 52 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunuyoruz" diye konuştu.
AK Parti'li Elitaş, teklifle 'Gelir Vergisi Kanunu’nda değişikliğe gidileceğini dile getirerek, "50 kilovata kadar olan mesken çatılardaki elektrik üretimleri vergiden muaf haline gelecek. Herhangi bir muhasebe kaydı tutulmayacak. İş yerlerinde Yemek verdikleri takdirde bunu doğrudan gider olarak yazabiliyorlardı ama nakdi olarak verdikleri takdirde bu vergi ve sigorta primine tabiydi.
ÇALIŞANA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ DESTEĞİ
Bu süreçte isteyen 51 liralık kısmı para olarak verdikleri takdirde, bunun da vergi ve sigorta primine tabi olmamasıyla ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Burada işveren ve çalışanlar rahatlığa ulaşmış olacaklar. Yine işverenler çalıştırdıkları kişilere elektrik ve doğal gaz yardımı yaptıkları takdirde vergi ve sigorta priminden muaf olacaklar. İşverenlerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 1000 liraya kadar yapacakları yardımlar gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacak. Bu işverenlerin de bu kış kendi çalışanlarına destek olacaklarını umuyoruz" dedi.
KYK FAİZLERİ SİLİNECEK
AK Parti'li Elitaş, teklif kapsamında öğrenim kredisiyle ilgili borçlarda tüm faizin silineceğini belirterek, "Öğrenim kredisinden 1 milyon 392 bin kişi faydalanmış. 26 bin kişi de katkı kredisi almış. 2018 yılındaki öğrenci aylık 500 lira kredi aldı. Yıllık 6 bin lira ediyor. Bir sonraki yıl TÜFE ile güncelleştirilecek yeni yılın borcu hasıl oluyordu ve 4 yıl sonunda bu rakam yükseliyordu.
2 yıllık erteleme süresi vardı. O erteleme süresinde de yine TÜFE oranında artırılarak ilave ediliyordu, bu toplam 27,6 milyar liralık bir rakama ulaşmış. Bununla ilgili yaptığımız düzenlemede bütün faizlerini siliyoruz. Ana para haline döndürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de öğrenci kredileri hiçbir artışa tabi olmayacak. Mesela 2022 yılında öğrenim hayatına başlayan öğrenci, kredisi yuvarlık hesap bin lira olsun, 12 bin liralık kredi alacak. Bu 12 bin liralık kredi okul bitene kadar sabit olacak" diye konuştu.
COVİD CEZALARINA AF GELİYOR
Pandemi sürecinde maske takmayanlara kesilen cezalardan vazgeçildiğini de kaydeden Mustafa Elitaş, "Maske ile ilgili toplam 2,7 milyar liralık maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlarımıza yazılmış ceza vardı. 2,7 milyar liralık rakamdan da vazgeçilmiş olunuyor" dedi.
2 BİN TL’DEN KÜÇÜK ALACAKLAR
5 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan ve 2 bin lira ve altında olan alacakların tasfiyesi sağlanacak. Bu düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişi yararlanacak. Kur Korumalı Mevduat süresi uzatılıyor. Düzenlemenin süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak.
BASIN KANUNU
Meclisin yeni yasama yılında ilk işinin kamuoyunda “dezenformasyonla mücadele yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni yasalaştırmak olacağını dile getiren Elitaş, TBMM Genel Kurulunda gelecek hafta Anayasa Mahkemesi ile Kişisel Verileri Koruma Kuruluna üye seçiminin yapılacağını bildirdi.
İHRACATÇILARA ÇİFTE PASAPORT
Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin ila 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1 yetkilisine hususi damgalı (yeşil) pasaport verildiğini hatırlatan Elitaş, “Düzenlemeyle ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport vereceğiz.” dedi.
Elitaş, yeşil pasaportla ihracatçıların yurt dışına daha kolay çıkış yapabileceğini ifade etti.
İhracatçılara yeşil pasaport müjdesini Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüştüklerini aktaran Elitaş, “Ticaret Bakanımız ihracata çok ehemmiyet veriyor. Ben de eski Ekonomi Bakanı, eski Türkiye İhracatçılar Meclisi üyesi ve eski İhracatçılar Birliği Başkanı görevini yapan biri olarak bunun çok önemli bir düzenleme olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
ÇATIYA GÜNEŞ ENERJİSİNE VERGİ MUAFİYETİ
Konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu anımsatan Elitaş, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, diğer kurum ve kuruluşlarla görüştük. Vergi mükellefiyeti, defter tutma mecburiyeti olmayanlar için 25 kilovatlık kısmı 50 kilovata kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yükseltmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
KUR KORUMALI MEVDUAT
Kur korumalı mevduat uygulamasının 2021'de hayata geçirildiğini anımsatan Elitaş, “Mart 2022'de işletmeleri kur korumalı mevduata dahil ettik. Süresi 2022 sonuna kadardı. Yasanın içeriğinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil, yalnızca süreyi 31 Aralık 2023'e kadar uzatmış oluyoruz. Özellikle işletmeler, bilançolarında, aktiflerinde bulunan döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata çevirdikleri takdirde elde ettikleri faiz geliriyle kur farkından ortaya çıkan kambiyo karlarını vergiden istisna haline getirmiş olacaklar.” diye konuştu.
EYT DÜZENLEMESİ
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışmalara da değinen Elitaş, “Sayın Vedat Bilgin hocamız çalışmasını çok kapsamlı, hassas şekilde gerçekleştirdi. Kamuoyuyla da paylaştı. 2022 bitmeden bu konu yasalaşacak ve 2023'ten itibaren hayata geçecek.” değerlendirmesini yaptı.
TORBA YASA MECLİS’TEN NE ZAMAN GEÇECEK?
Meclis’te torba yasa görüşmeleri tüm hızıyla devam ediyor. Ancak şu an için yasaların Meclis’ten ne zaman geçeceğine dair net bir tarih bilgisi bulunmuyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi