Tuğba Altıntop'a köpek saldırdı! 'Sokak hayvanları toplatılsın' kampanyası ikiye böldü
Eski manken ve şarkıcı Tuğba Altıntop arkadaşlarıyla birlikte gittiği Şile'de bir köpeğin saldırısına uğradı. Sahipsiz köpekler tarafından saldırıya uğrayan insanların haberleri sosyal medyayı yeniden alevlendirdi. Kullanıcılar hayvanların barınaklara alınmasını isteyerek belediyelere seslendi. Türkiye'de sokak hayvanlarıyla ilgili soruna çözüm aranırken Avrupa'da ise bazı ülkelerde sokakta köpek görmek mümkün değil.
Büşra Özbelli/Posta.com.tr - Son zamanlarda Türkiye'nin dört bir yanından başıboş köpek saldırısı haberleri gündeme geliyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerinin ardından 'köpekler toplatılsın' diyenler de var rehabilite edilecekleri merkezlerin eksikliğine dikkat çekenler de.
ESKİ MANKEN TUĞBA ALTINTOP KÖPEK SALDIRISINA UĞRADI
Son olarak eski manken ve şarkıcı Tuğba Altıntop, arkadaşlarıyla birlikte gittiği Şile'de bir köpeğin saldırısına uğradı. Yüzünden yaralanan ve kanlar içinde kalan Altıntop hastaneye götürüldü. Tuğba Altıntop'un göz altına ve çenesine dikiş atıldı.
BOLU VALİLİĞİ'NDEN KARAR: 10 GÜNDE SAHİPLENDİRİLEMEZSE GERİ BIRAKILACAK
Bolu Valiliği, sahipsiz köpeklerin en hızlı şekilde geçici hayvan bakımevine götürülmesine ve 10 gün içinde sahiplendirilmezse alındığı ortama geri bırakılmasına karar verdi.
Bolu Valiliği tarafından sahipsiz hayvanlar için yapılan toplantıda alınan kararlar şöyle:
Sahipsiz ve güçten düşmüş kedi ve köpeklerin en hızlı şekilde geçici hayvan bakımevine götürülmesi için gerekli iş ve işlemlerin ilgili kurumlarca yürütülmesine,
-Geçici hayvan bakımevi bulunan Bolu Belediyesince sahipsiz kedi ve köpeklerin kısırlaştırma, aşılama, işaretleme çalışmalarına aksatılmadan devam edilmesine,
-Geçici hayvan bakımevlerinde 10 gün süre ile gerekli duyurular yapılmasına rağmen sahiplendirilmesi yapılamayan hayvanların alındığı ortama geri bırakılmasına, bu ortamlarda besleme odaklarının kurulmasına kurulan besleme odaklarının takibinin yapılması ve yetersiz görülmesi halinde yeni besleme odaklarının kurulmasına ilişkin kararlar oy birliği ile alınmıştır.
HAYKADER BAŞKANI REHABİLİTE MERKEZLERİNİN EKSİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Hayvan Yaşamına Katkı ve Koruma Derneği (HAYKADER) Başkanı Arzu Erdoğral 'Öldürmek, zehirlemek çözüm değil. Kaldı ki buna hakkımız yok' dedi.
Erdoğral, doğanın dengesi bozulursa çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağı uyarısını yaptı. Erdoğral, hayvanların yaralandığında tedavi edilecekleri, rehabilite edilecekleri merkezlerin eksikliğine dikkat çekti.
"HAYVANLARI ÖLDÜRÜNCE HER YERİ FARE BASTI"
Avustralya'da hayvanların öldürülmesinin ardından her yeri fare bastığı örneğini veren Erdoğral, 'itlaf, zehirleme veya uyutmanın' çare olmadığını vurguladı.
Erdoğral bazı ülkelerin, ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’a geçtiğini söyledi.
Hayvanların yaralandığında tedavi edilecekleri, rehabilite edilecekleri merkezlerin eksikliğine de dikkat çeken Erdoğral, yerel yönetimlerin görevini yeteri ölçüde yapmadığını savundu.
Peki çözüm ne olabilir? Avrupa ülkeleri sorunla ilgili nasıl bir yöntem buldu?
HOLLANDA'DA SOKAKLARDA HAYVAN YOK
Hollanda Hayvanları Koruma Derneği - ilk hayvan koruma kurumu - 1864'te Lahey'de kuruldu. Ülkede o zamanlardan beri köpeklere tasma ve ağızlık takma zorunluluğu gibi kurallar getirildi.
2019 yılında ülkede yürürlüğe giren uygulamayla Hollanda, sokaklarında köpek bulunmayan ilk ülke oldu. Habertürk'ün haberine göre, Hollanda’da hayvan haklarının korunmasına ilişkin faaliyet gösteren Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) isimli sivil toplum kuruluşu, 'Gerçekten sokaklarda köpek yok' açıklamasında bulundu.
Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı Hayvan Hakları Sözcüsü Lisa Gaster ise "Hollanda'da sokak köpeği yok çünkü hemen bir yerde fark ediliyorlar, yakalanıyorlar ve bir barınağa götürülüyorlar. Belediyeler, sokak köpeklerine (veya kedilerine) en az iki hafta bakmakla yasal olarak sorumlu. İki hafta sonra sorumluluk barınaklara geçiyor.
Sokak köpekleri (veya kediler) onları fark eden insanlar tarafından rapor ediliyor ve bulunan hayvan uzman bir kişi tarafından barınağa götürülüyor.
"ÇİP TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ"
Hayvanların nasıl tutulması gerektiğine dair kurallar koyan genel bir 'hayvan refahı' yasamız var. Ayrıca 2013 yılında köpek sahiplerinin köpeklerine çip takma zorunluluğu getirildi. Çipi olan köpek, dolaşmaya çıkarsa veya kaybolursa çip sayesinde hızlıca bulunuyor. Ancak çipi yoksa da insanlar sayesinde bu sorun çözülüyor." dedi.
ALMANYA'DA DA SOKAK KÖPEĞİ GÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL
Almanya'da da Hollanda kadar olmasa da sokak köpeği görmek mümkün değil. Ülkedeki yasal düzenlemeye göre, sokakta sahipsiz hayvan bulan bir kişinin, barınağa, veterinere ya da polise bu durumu bildirmesi gerekiyor.
"Havyan Koruma Yasası" ile hayvanlara nasıl davranılacağı, hayvanların nasıl barınması gerektiği koruma altında.
Almanya'da evcil köpek besleyenler 72 ila 186 avro arasında köpek vergisi ödemek zorunda. Eğer köpek 'tehlikeli"'köpek türleri arasında yer alıyorsa bu vergi daha da yükselebiliyor. Tehlikeli tür ya da dövüş köpeklerinin dışarıda dolaştırılırken ağızlık takılması ise mecburi.
Sahiplerin, hayvanları sokağa bırakması yasak.
FRANSA'DA YASALAR EVCİL HAYVANLARI KORUYOR
Fransa’da ise yasalar sadece evcil hayvanları koruyor. Evcil bir hayvana istismarda bulunan kişilere üç yıl hapis ile para cezası veriliyor.
Hayvanı sokağa terk etmenin cezası da aynı şekilde.
İTALYA'DA KÖPEK KULÜBELERİ HER ZAMAN DOLU
Save the Dogs kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, İtalya'da, özellikle Güney'de, köpek kulübeleri her zaman dolu ve devletin sokak köpeklerini kısırlaştırma ve azaltma politikası yok. İspanya gibi diğer ülkelerde, köpekler yarış için sömürülüyor ve daha sonra terk ediliyor.
EN YÜKSEK SAHİPLENME TALEPLERİ KUZEY AVRUPA'DA
Kuzey Avrupa ülkelerinde durum çok daha iyi, en büyük sahiplenme talepleri oradan geliyor.
HAYVANLARI EN ÇOK KORUYAN ÜLKE
Hayvanların en çok refah içinde yaşadığı ülke Lüksemburg. Lüksemburg'u sırasıyla İngiltere, Avusturya, Çekya, Belçika, Hırvatistan, İsveç, Hollanda, Bulgaristan ve İsviçre takip ediyor.
ROMANYA ONAY VERMİŞTİ
Romanya parlamentosu sokak köpeklerinin itlafına onay verdi. Kararda, “Sokaklardan toplanmalarının ardından iki hafta içinde kimsenin sahiplenmediği sokak köpekleri itlaf edilecektir” denildi. BBC'nin 2013'te yayınlanan haberine göre, bu karar Bükreş parlamentosunda 20 “çekimser” ve 23 “hayır” oyuna karşılık 226 “evet” oyuyla kabul edildi.
- Bayraktar TB3'ten bir başarı daha!
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem! e-Devlet üzerinden yapılacak
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi
- Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
- Yeniden değerleme oranı belli oldu! Pasaport, kimlik, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV…