'Türkiye bizi örnek alacak'
Başkan Erkoç'un hedefi Kahramanmartaş'ı Türkiye'ye örnek olacak iller arasına sokabilmek. “Kültür ve sanat şehriyiz” diyen Başkan Erkoç’un bir diğer amacı ise UnEsco’nun ‘Edebiyat Şehirleri’ listesine girebilmek
RÖPORTAJ:ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr
■ Öncelikle 15 Temmuz’da neler yaşadınız?
UNESCO’nun Mozaik Gölü Projesi’nin sunumu için İstanbul’daydım. Programın ardından bir arkadaşımla Güneşli’ye yemeğe gittik. Olayı saat 22.15’te sosyal medyadan öğrendim.
Hemen Kahramanmaraş valimizle konuştum. Sürekli istişare halindeydik. Darbenin karşısında çok sert bir şekilde durmamız gerektiğinin altını çizdik. Valimizin başkanlığında kriz masası kuruldu. Hemen darbecilere karşı önlem alındı. Tugay ve kışlanın etrafını belediye araçlarıyla kapatma kararı aldık. Sanırım Türkiye’de bu kararı en erken veren iller arasındayız.
Saat 22.40’da araçlarımız, tugay ve kışlanın etrafını çevirmişti. Bu arada yanımdaki arkadaşımla sokağa çıkıp, darbeyi protesto etmek için Basın Ekspres’e indik. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın konuşmaları milletimize güç verdi. Daha sonra havalimanına yürümeye devam ettik. O ara ayağım burkuldu. Havalimanına ulaştığımızda F-16’lar uçuş yapıyordu.
Sonik patlamalar oldu. Yaşadığımız en kötü gündü. Cumhurbaşkanımızın kararlılığı da çok önemliydi. Hayatını ortaya koyarak, milletin geleceğiyle ilgili önemli bir karar verdi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı olmasaydı, vatandaşlarımızın bu denli olayların içinde yer alacağını düşünmüyorum. Cumhurbaşkanımızı havalimanında karşıladık. Cesur ve kararlıydı. Bir liderde olması gereken duruşu gördük.
‘DEMOKRASİ SEVDALISI MARAŞ’
■ Demokrasi Nöbetleri nasıl geçti?
Halkımızın yoğun ilgisi vardı. Nöbetler tuttuk. Hatta nöbet bittiğinde insanlar üzüldü. Her kesimden her görüşten insan vardı. Karanlık gecenin sabahında çok önemli bir güneş doğdu. Milletimiz birlik ve beraberlik içinde bu duruşu sergiledi. Hala daha insanlarımız teyakkuzda. Kahramanmaraş demokrasinin kalesidir.
‘GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ’
■ Biraz da hizmet konuşalım. 2 yıllık süreçte neler yaptınız?
Büyükşehir yasasıyla Büyükşehir Belediye Başkanı olduk. Cumhurbaşkanımız o zamanlar başbakandı. Bizi buradan aday gösterdi. Sonrasında halkımız büyük bir oy oranıyla bizi seçti. Biz de çok hızlı bir şekilde yola çıktık. Her alanda büyük çalışmalar başlattık.
Şehrimizin alt yapı ve çevre problemleri vardı. Arıtma tesislerimizi açtık. Problemleri belediyemize yük olmadan, AB projeleriyle çözüyoruz. İçme suyu, alt yapı, yol sorunlarını çözüyoruz. Merkezde ve ilçelerimizde kent meydanları yapıyoruz.
Kahramanmaraş’ı marka bir il haline getirmek için çalışıyoruz. Ulaşımda kargaşaya neden olan dolmuşlar vardı. Yerine çevre hassasiyeti olan otobüsleri getirdik. Engellilerle ilgili hizmetlerimiz de var. Tarihi mekanlarımızı restore ediyoruz. TOKİ’nin konutları gibi ucuz toplu konutlar yapıyoruz. Kültür merkezleri, sosyal tesisler ve gençlik merkezleri de yapıyoruz.
Milli eğitime kendi bütçemizden 30 milyon lira değerinde okul yapıp teslim ettik. 18 tane kütüphane yaptık. Büyük kitap fuarları düzenliyoruz. Önümüzdeki günlerde de üçüncüsünü yapacağız. Kahramanmaraş bir edebiyat ve kültür şehridir.
■ Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?
Bu konuda çok aktifiz. Şiir, edebiyat, tiyatro gibi her konuda varız. Kültür ve sanat akademimiz var. Sempozyum ve konferanslar düzenliyoruz. Belgeseller hazırlıyoruz. Mesela Aşık Mahsuni Şerif ile ilgili çalıştay ve sempozyum yapacağız.
‘HEDEF UNESCO LİSTESİNE GİRMEK’
■ Gördüğüm kadarıyla Antep’ten eksik kalır yanınız yok ama çok konuşulmuyorsunuz. Bir tanıtım eksikliği mi var?
Gaziantep, 20 yıldır büyükşehir. Nüfusu 2 milyondan fazla. Biz de o seviyeye geleceğiz. Burası kültür ve sanatın başkenti. Gastronomi alanında da önemli bir noktadayız. İsmiyle anılan dondurmamız var. Maraş’ın dondurması dünyaya tanıtılıyor. Bu da bizim için gurur verici.
Geçen ay İstanbul’da 120’den fazla yemeğin tanıtımını yaptık. Türkiye Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Bey ile bir program düzenledik. Dünyaca ünlü aşçılar geldi. UNESCO’nun edebiyat şehirleri listesine girmek için çalışma başlattık. 4 iklimi burada yaşayabilirsiniz. Hindistan cevizi dışında her şey yetişir. Bereketli bir alandır.
‘TURİZME YATIRIM YAPIYORUZ’
■ En büyük sorununuz nedir?
Daha önce alt ve üst yapı yatırımlarında istediğimiz noktada değildi. 15 yıldan bu yana yollar, hastaneler, eğitim alanları, turizm otelleri ve termal doğa turizmi açısından iyi bir noktaya geldik. Termal turizm açısından daha iyi tanıtmak istiyoruz.
Bu konuda çok eksiğimiz var. Turizm alt yapısını oluşturup, eksiklikleri tamamlayacağız. Yeni organize sanayi bölgeleri yapıyoruz. İşsizlik sorununa da çare olabilecek. Tüm bunları çözdüğümüzde bir problem kalmayacak.
‘MAKAMIM 24 SAAT AÇIK’
■ Vatandaş size rahat ulaşabiliyor mu?
Belediye başkanının mesai kavramı olmaz. Makamım sonuna kadar herkese açık. Sorunu olan, çözemeyen herkes bana gelebilir. Aslında onların bana gelmesine bile gerek kalmaz. Çünkü hep sokaktayım. Her sabah makama gelmeden vatandaşlarımızı iş yerlerinde ziyaret ederim. Belediyeyle ilgili işlerimiz bittiğinde gelen her vatandaşımızla görüşürüm.
■ Kahramanmaraş kısa süre önce zehirlenme vakaları ile gündeme geldi. Neydi sorun?
Şehir su şebekesi 2010’da yapılan bir tesis var. O dönem için çok iyi bir tesis ama dere yatağında. Burayı 2014 sonuna doğru devraldık. Nehir yatağından sisteme sızmalar olduğunu düşünüyoruz. Su kaynaklarımızda çekilme var. Bu yıl Türkiye’nin en kurak illerinden biriyiz.
Bu sebeple nehir yatağından düfizyon olmuş. Bu su, kirli bir su. O bölgedeki sudan üreme ve yayılma oldu. Üzücü bir olay. İnsanlarımız sıkıntıya girdi ve sağlık ocaklarına, hastanelere gittiler. Hemen her gece vatandaşlarımızın yanındaydık.
Sorunun giderilmesi için belediye olarak yaklaşık 1.8 milyon su dağıttık. Hijyen için hazır sabun da dağıttık. Hastaneleri dezenfekte ettik. Sağlık Bakanımız ile kriz masası oluşturarak, yoğun gayret gösterdik. Elbistan yoğun göç alıyor. Bununla ilgili DSİ ile görüşmelerimiz oldu.
Elbistan’a yoğun kaynak suyu getirmek için projemiz var. Şu an ihale aşamasında. İlçeye 60 kilometre uzaklıktaki yaylalardan doğal kaynak suyu getiriyorum. 30 yılda DSİ’ye ödeyeceğiz. Ceyhan’dan su almayı bırakacağız.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMLE TARİHİMİZE DÖNÜYORUZ’
■ Kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?
Yaklaşık 300 dönüm alanda bin 500 evi kaldırdık. Millet bahçesi yapıyoruz. Adını da 15 Temmuz Millet Bahçesi koyduk. İçinde göletler var. Aslında kentsel dönüşümle kenti tarihine dönüştürüyoruz.
Vatandaşın sağlığını tehdit eden konutları kaldırdık. Yerlerine vatandaşlarımızın rahat nefes alacağı yaşam alanları oluşturuyoruz.
‘KAYAK MERKEZİ GELİYOR’
Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz projeler var. Bunları yüzde 90 oranında yerine getirdik. Başta ulaşım olmak üzere şehir merkezinde teleferik projemiz var. Yakında ihale sürecini başlatacağız. Kayak merkezi için de yaklaşık 2 bin 500 dönüm yer aldık. Projesi 2 yıl sürdü. Orayı da ihaleye çıkarıyoruz.
‘HERKESi KUCAKLIYORUZ’
■ Sosyal belediyecilik konusunda neler yapıyorsunuz?
Sosyal İşler Daire Başkanlığı yardıma muhtaç vatandaşlarımızın yanında. Ayrıca Engelliler Şube Müdürlüğümüz de engellilerimizin yanında. Kadın Aile Şube Müdürlüğümüz de kadınlarımızla ilgileniyor. Eşim Derya Erkoç bu konuda büyük destek oluyor. Toplumun tüm kesimlerini kucaklıyoruz.
■ Genelde eşler siyaseti sevmez ama siz de durum farklı. Eşiniz çalışma temponuzdan şikayetçi mi?
Şikayet etmeyi bırakın kendisi de çok aktif. 2009’da evlendik. Daha sonra AK Parti İl Başkanı oldum. Her zaman siyasette bana destek oldu. Gayretli çalışmam da eşimin çok büyük katkısı var. Kadınların problemlerinde eşim bana adeta bir danışman gibi.
Gerek il başkanlığı gerek belediye başkanlığı dönemimde ve daha sonraki seçimlerde bizimle koşturan eşime teşekkür ediyorum.
- Dev şirket, Apple'ı liderlik koltuğundan etti
- GSB burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı
- Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ve emeklilik sistemi açıklaması
- Altın fiyatları ABD seçimlerine tepkisi ne olacak? Kritik tahmin uzman isimden geldi: Yıl sonunda gram altın...
- Asgari ücret ve emeklilik sistemi ile ilgili Bakan Işıkhan'dan açıklama