Gündem 'Türkiye teröristana asla izin vermeyecek'

'Türkiye teröristana asla izin vermeyecek'

Paylaş
'Türkiye teröristana asla izin vermeyecek'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün EFES-2024 Tatbikatı’ndaki menevra ve atışları izledi. PKK terör örgütünün Suriye’de halk oylaması bahanesiyle sürdürdüğü eylemleri yakından izlediklerini söyleyen Erdoğan, “Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde bölücü örgütün bir ‘teröristan’ kurmasına asla izin vermeyecektir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘en büyük müşterek tatbikatı’ olan ve İzmir Seferihisar’da düzenlenen EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nın gece safhası, önceki gece başarıyla tamamlanmıştı. Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’nü dün gündüz safhası kapsamında denizden yapılan kara bombardımanıyla başladı. 1745’i misafir, 45 ülkeden toplam 10 bin 884 personelin katıldığı tatbikatı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanları da takip etti.

Haberin Devamı

50. YIL SELAMLAMASI

Tatbikat senaryosu gereği yerli AKINCI TİHA atışı da yapıldı. Birleşme harekâtının icrasının ardından tatbikat sona erdi. Etkinlik kapsamında Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 50 gemi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladı. Açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tatbikatın, birleşik ve müşterek harekatın planlanması, koordinasyonu ve icrası konusunda ordumuzun kabiliyetlerini artıracağına inanıyorum. Envantere yeni giren yerli ve milli sistemleri de yine tatbikatta kullanma fırsatı buluyoruz” dedi.

‘BASKI VE TEHDİT’

Suriye’de kaos ve istikrarsızlığın sürdüğünü belirten Erdoğan “Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir teröristan kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı” dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör örgütünün halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bölücü örgütün bir ‘teröristan’ kurmasına asla izin vermeyecektir.”

Haberin Devamı

‘YETENEKLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ’

Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısına değinden Erdoğan, “Savunma sanayii alanında sahip olduğumuz yetenekleri dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaktan memnuniyet duyduk. Geçtiğimiz yıl 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ederek 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Aynı zamanda 10 milyar 240 milyon dolarlık yeni sözleşme imzaladık. Bugün 50 ülke Türk şirketlerinin ürettiği insansız sistemleri kullanıyor.”

‘SAVAŞ SUÇUNA ORTAK OLUYORLAR’

İsrail’in Gazze’ye yönelik vahşi saldırılarının katlanarak arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önceki gün mülteci kampına düzenlenen hava saldırısı, artık insanlığın bittiği noktaydı. Savaşın da bir hukuku, sınırı ve ahlakı vardır” dedi. Erdoğan, “Gıda sırası bekleyen sivillerin, yardım götüren görevlilerin üzerine bomba yağdırmak, savaş değil apaçık bir soykırımdır. Soykırımı görmezden gelenler, savaş suçuna ortak oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN G-7 İÇİN İTALYA’YA GİDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Meloni’ye 13-15 Haziran’da İtalya’da düzenlenecek G7 Zirvesi’ne katılacağını belirtti