GündemTürkiye’nin ilk yerli uydusu için geri sayım başladı! Heyecan dorukta: TÜRKSAT 6A uzaya fırlatılıyor

Türkiye’nin ilk yerli uydusu için geri sayım başladı! Heyecan dorukta: TÜRKSAT 6A uzaya fırlatılıyor

Paylaş
Türkiye’nin ilk yerli uydusu için geri sayım başladı! Heyecan dorukta: TÜRKSAT 6A uzaya fırlatılıyor

TÜRKSAT 6A için büyük bir heyecanla beklenen gün geldi. Türk mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilen uydu, uzaya fırlatılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım sonrasında vatandaşlar büyük bir heyecanla işaret edilen gün ve saati beklemeye başladılar. Peki, TÜRKSAT 6A ne zaman uzaya fırlatılacak?

Türkiye, uzaya imza atmaya hazırlanıyor. Bakan Abdulkadir Uraloğlu tarafından haberleşeme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile bağımsızlığın sembolü olarak nitelendirilen TÜRKSAT 6A, uzayla buluşmaya hazırlanıyor. Yerli imkanlarla üretimi gerçekleştirilen uydunun fırlatılması, gündemin en önemli konuları arasındaki yerini alıyor. İşte tüm detaylar…

Haberin Devamı

YERLİ VE MİLLİ UYDUMUZ UZAYA GİDİYOR

Türk mühendisler tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen TÜRKSAT 6A, bu gece uzaya fırlatılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek fırlatmanın günü ve saati ise belli oldu. Uydu, bu gece saat 00.20’de SpaceX firmasının Amerika’nın Filorida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden yörüngesine fırlatılacak.

CUMHURBAŞKANI VİDEO YAYINLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece yarısında uydunun uzaya fırlatılmasının ardından video mesaj yayınlayarak heyecanını vatandaşlarla paylaşacak. Bakan Uraloğlu ise Kennedy Uzay Merkezi’nden canlı bağlantı yaparak oradaki gelişmeleri an be an aktaracak.

HAZIRLIKLAR SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusunun fırlatılmasına saatler kala gelişmeleri yakından takip ediyor. Hazırlıklarla ilgili bilgi veren Bakan, “Şu an fırlatma işlemleri için hazırlıklarımız sorunsuz devam ediyor. Bizler de ekibimiz ile birlikte fırlatma öncesi son hazırlıkları titizlikle takip ediyoruz. Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü TÜRKSAT 6A’nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız.” sözlerine yer verdi.  

Haberin Devamı

TESTLER 1 AY SÜRECEK

Bakan Uraloğlu, uydunun fırlatılmasından sonraki süreç hakkında da kapsamlı bilgiler paylaştı. Süreçle ilgili “Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI

TÜRKSAT 6A, yerli ve milli kaynaklarla üretilen önemli bir Ar-Ge projesi. Türk mühendislerinin itinalı çalışmalarının ardından fırlatılmaya hazır hale gelmesi sonucunda yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip olan uydu oldu.

Uraloğlu, “Uydumuz TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca, mevcut uyduların hizmet vermediğimiz Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına girecek, 5 milyar insana hizmet verilecek.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı