Tüzük ve parti programında değişiklik gündemde
AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 8. Olağan Kongre takvimi işlerken, “parti tüzüğü ve bazı kurucu belgelerde değişikliği” gündemine aldı.
AK Parti’de 8. Olağan Genel Kurul takvimi çerçevesinde 12 Ekim itibarıyla başlayan belde ve ilçe kongreleri devam ediyor. İlçe kongrelerinin 90 günde tamamlanması planlanırken, 28 Aralık’ta il kongrelerinin başlatılması hedefleniyor. Takvim çerçevesinde Nisan 2025’te bin 617 delegenin katılımıyla Büyük Kongre’nin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Miliyet'in haberine göre, Kongre takvimi işlerken, AK Parti yönetimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla “parti tüzüğü ve bazı kurucu belgelerde değişikliği” de gündemine aldı. Bu kapsamda vatandaş ve delegelerin beklentilerini ölçmeye hazırlanan parti, özellikle parti tüzüğündeki temel amaçlar, görev ilkeleri, parti üyeliği koşulları gibi başlıklarda yapılabilecek güncellemeleri çalışacak.
AK Parti, yaklaşık 400 bin delegeye, yapay zekâ kullanılarak hazırlanan formlar aracılığıyla beklenti ve önerilerini soracak. Elde edilecek çıktılar, Teşkilât Başkanlığı tarafından rapor haline getirilerek, tüzük, parti programı ve kurucu ilkelerle ilgili yapılan çalışmanın temelini oluşturacak. Parti kurmayları çalışmanın sonucuna göre Büyük Kongre’de tüzük değişikliğinin oylanabileceğini ifade ediyor.
Kurmaylar, “Bizim tüzükte yapacağımız değişikliklerin yanı sıra, kendi içimizde de bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Özellikle, artık siyasetten çekilmiş ancak hâlâ partiyle bağı devam eden ve zaman zaman yaptıkları açıklamalarla, attıkları tweetlerle ortaya çıkan bu isimlerin artık aramızda olmaması gerekiyor. Yani, bizim söylem birliği oluşturmaya da ihtiyacımız var” değerlendirmesini yapıyor.
Erdoğan seçim ekibini oluşturacak
AK Parti kulislerinde, Erdoğan’ın Büyük Kongre’de yapacağı değişiklikler de konuşuluyor. Kulislerde, genel başkanvekillerinden bazılarının değişebileceği, milletvekili olan bazı genel başkan yardımcılarının Meclis’e kaydırılabileceği ve bir süredir aktif olarak partide yer alan isimlerin dinlendirilebileceği dillendiriliyor. Kongre ile genel merkez yönetimini yeniden şekillendirecek Erdoğan’ın ardından haziranda iki yılını dolduracak kabinede bir değişikliğe gidebileceği ifade ediliyor. Üçüncü ayak olarak haziran ayında TBMM Başkanlığı ve grup yönetiminde kapsamlı bir değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Erdoğan’ın böylece bir erken seçim ihtimalini de göz önünde bulundurarak “yeni seçim ekibini” oluşturacağı ve bundan sonraki süreçte yeni ekiple yol haritasını çizeceği vurgulanıyor.
- Maliye'den 22 ilde denetim! Bakan Şimşek: Vergi incelemesi yapılacak
- Bakan Kacır açıkladı! OSB'lerde bu ay 233 yeni yatırım için yer tahsisi talep edildi
- Asgari ücrete zam geliyor! Maaşlar ne kadar olacak? İşte konuşulan rakam
- Ziraat Bankası'ndan logo değişimi ve kredi iddialarına yanıt
- Elektrik faturalarında yeni tarife: 1 Ocak 2025'te başlıyor! Kimler muaf olacak?