Umut hep var ancak dayanışma şart
Hepimizi derinden etkileyen 6 Şubat depremi sonrası gönüllüler, kurumlar, sivil toplum kuruluşları el ele vererek, inanılmaz bir dayanışmaya imza attılar.
Ülkenin her köşesinden gelerek 6 ay boyunca bölgede kurulan depolarda çalışan, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını koordine eden, depremden etkilenen ailelerin yanında olan sivil toplum gönüllüleri, hayata dönüş sürecinin en önemli aktörleri oldular. Bu süreçte pek çok kurum gerçekleştirdikleri projelerle bölgeye sahip çıktılar, istihdam yarattılar, eğitimler verdiler, sivil toplum kuruluşları ile kalıcı merkezler kurdular.
DAHA ÇOK İŞ VAR
Ancak üzerinden bir yıl geçen bu afetin ardından yapılması gereken daha çok şey var ve kaynaklar azalıyor. Dolayısı ile iş dünyasının yeniden bir seferberlik ilan ederek deprem bölgesindeki çalışmalara destek için kaynak ayırması şart… İlk günden beri bölgede olan sivil toplum kuruluşları, ihtiyaçlar var olduğu sürece “Dönmeyeceğiz” mesajı veriyorlar. Duyarlı kurumlar onları yalnız bırakmamalı…
200 BİN KİŞİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın 5 şehirde kurduğu 10 destek merkezinden 40 binden fazla kişi yararlandı. Hedef 2 yılda 200 bin kişiye ulaşmak… TOG Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, ”Depremin ardından Toplum Gönüllüsü gençler altı ay boyunca yardım depolarında sorumluluk aldılar. Afetin büyüklüğü ve yıkıcı boyutu dayanışmanın uzun yıllar sürmesi gerektiğini gösteriyordu. Dayanışmanın sürdürülebilir olması için paydaşlarımızın katkılarıyla Destek Merkezleri projemizi hayata geçirdik” dedi.
Afetin en çok hissedildiği 5 şehirde; başta çocuklar ve gençler olmak üzere herkesin yararlanabileceği biri mobil olmak üzere toplamda 10 Destek Merkezi açtıklarını söyleyen Kırımlı, “Burada afetin açtığı yaraları sarmak, depremin olumsuz etkilerini azaltmak, iyileşme ve toparlanma sürecine destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bu dayanışma uzun yıllar boyunca sürmeli, bunun için tüm kurumları desteğe çağırıyoruz” diye konuştu. Afet Burs Fonuyla afetten etkilenen 1000’e yakın gencin eğitimine katkı sağlayan TOG, afetin birinci yılı anısına 06.02 Umut belgeseli hazırladı.
GERİ DÖNECEĞİZ
Türk Eğitim Vakfı (TEV), deprem sonrasında eğitimlerini yarıda bırakma riskiyle karşı karşıya kalan öğrencilere dikkat çekmek amacıyla “Geri Döneceğiz Burs Fonu”nu hayata geçirdi. Afetten etkilenen gençlere uzun soluklu ve sürdürülebilir destek sağlanmasının önemine dikkat çeken TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, şöyle konuştu: “2023-2024 akademik yılında, önceki yıla göre burs tutarlarımızı yüzde 100’e yakın bir oranda arttırdık. Bu dönem burs alan toplam 17 bin 600 bursiyerimizin 4 bini afetten etkilenen öğrenciler oldu. Bizler de her birinin bir gün doktor, mimar, mühendis ve öğretmen olarak ayrılmak zorunda kaldıkları evlerine geri döneceklerine yürekten inanıyoruz.”
25 BİN ÇOCUĞA ETKİNLİK
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, depremler sonrası ilk saatlerden itibaren bölgede destek çalışmalarına başladı. Yaygın gönüllü ağı ile çok kısa sürede organize olan TEGV, deprem günü bölgedeki 6 Ateşböceği ve iki sabit etkinlik noktası ile depremden etkilenen vatandaşlara ilk andan itibaren barınma, ısınma, temel gıda ve hijyen desteğinde bulundu. Ardından 17 Eğitim TIR’ından oluşan Ateşböceği filosunu bölgeye yönlendirdi. 2023 yılı sonuna kadar bölgedeki etkinliklere 1200 gönüllü destek verdi; etkinliklere katılan çocuk sayısı 25 bini aştı, toplamda 358 bin saat etkinlik gerçekleştirildi. TEGV ayrıca “Depremden Etkilenmiş Çocuklarla İletişim Rehberi”ni yayınladı.
AİLELERE EĞİTİM VERİYOR
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) deprem bölgesinde 8 binden fazla kişiye umut oldu. Adıyaman, Gaziantep- Nurdağı ve Hatay-Defne’deki konteyner kentlerde Çocuk ve Aile Merkezleri kuran AÇEV, merkezden uzak ilçelerde ve köylerde yaşayanlara ise gezici araçlarıyla ulaşıyor. Depremde evleriyle birlikte kişisel eşyalarını ve oyuncaklarını kaybeden çocuklar için AÇEV uzmanları tarafından hazırlanan erken çocukluk gelişim seti Mutlu Çantam’ı çocuklarla buluşturuyor. AÇEV, geçici barınma alanlarında yaşam devam ettiği sürece deprem bölgesinde olmaya devam edecek.
ENGELLİLERE YERİNDE DESTEK
Deprem felaketi sonrasında odağını bölgedeki engelli bireylere çeviren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye, yerelden istihdam ettiği uzmanlar ile AFAD Büyükdalyan Geçici Barınma Merkezi, İSO Yaşam Kenti, Ortez - Protez Hizmet Birimi’nde; fizyoterapi, özel eğitim, psikolojik danışmanlık, medikal malzeme desteği, ampute ve uzvunu kaybedenlere protez uygulaması, ortopedi konsültasyonları ve ameliyat süreçlerine destek sunuyor. Depremin ilk günlerinden beri Antakya’da olan vakıf; 3 bin 500 seanstan fazla fizyoterapi, özel eğitim ve psikolojik danışmanlık hizmeti sundu, ameliyat olması gereken 46 çocuğa destek verdi, Mobil Hizmet Aracı ile 750’den fazla ev ziyareti gerçekleştirdi.
MÜZİK ÖĞRENCİLERİNE ENSTRÜMAN
Depremin ardından müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman sağlamak amacıyla Deprem Bölgesi Enstrüman Destek Fonu’nu hayata geçiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 384 enstrümanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Öğrencilerin yanı sıra Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’na da enstrüman desteği sağlandı. Ayrıca İKSV ve Institut français işbirliğiyle başlatılan Umut Notaları projesi kapsamında Fransız Senfoni Orkestrası ile profesyonel eğitim işbirliğinin ilk adımları atıldı.
KANSERLİ ÇOCUKLARIN YANINDA
Deprem bölgesinde kayıtlı 10 bin hastası olan LÖSEV, bölgeye ilk 10 gün içinde 8 TIR yardım gönderdi. İki ay boyunca Kahramanmaraş’ta sevgi ve umut çadırı açarak, destekleri ilk elden ulaştırdı. LÖSEV İyilik TIR’ı ailelerin kuru gıda, et, kıyafet gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden bölgeye gidecek. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) da depremlerden etkilenen 417 çocuk ve ailesi için yardım kampanyası başlattı, 34 aileye maddi destek sağladı, 27 KAÇUV bursiyerine eğitim fırsatı verdi.
KREDİ BÜYÜMESİ TÜRKİYE ORTALAMASINI GEÇTİ
Türkiye Bankalar Birliği, 6 Şubat deprem felaketinin ardından bankacılık sektörü tarafından yürütülen faaliyetlere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, depremin hemen ardından alınan ilk aksiyonlarla deprem bölgesindeki bankacılık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi ve ödeme sisteminin sağlıklı olarak çalıştırılmasının sağlandığı hatırlatıldı. Verilen bilgiye göre 28 Ekim itibarıyla toplam 736 şube, 3 bin 991 ATM ve toplam 117 adet mobil/ konteyner şube desteğiyle bankacılık sektörü bütün kanallarıyla yaygın hizmet verebilir duruma geldi.
10 PUAN ÜZERİNDE
Bölgeye sağlanan kredilerin büyümesinin Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu bilgiler verildi: “Deprem gününden ekim ayı sonuna kadar Türkiye genelinde ticari krediler yüzde 32 büyürken deprem bölgesindeki büyüme yüzde 36 olmuştur. Bireysel kredilerde de bölgenin kredi büyümesi Türkiye genelinden 10 puan daha yüksek olmuştur.”
DEPREM MAĞDURLARININ ELİ AYAĞI OLDU
Depremin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi hayata yeniden tutunmak için bölgedeki tek adres oldu. Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim bünyesinde kurulan merkez, deprem nedeniyle ampute olmuş, uzvunu kaybetmiş kişilere destek vermeye başladı.
35 KİŞİ İÇİN ÇALIŞIYOR
Merkezde 6 Şubat depremleri sonrasında 474 engelli afetzedeye ücretsiz olarak ortez, protez ve medikal malzeme desteği verildi. 235’e yakın hastaya protez uygulaması yapıldı. Bunların 70’i depremde uzvunu kaybedenler. Merkez, halen 35 deprem mağdurunun ihtiyacına yanıt vermek için çalışıyor.
ÜCRETSİZ HİZMET
Ortez Protez Merkezi maddi durumu olmayan engelli bireylere ücretsiz olarak hizmet veriyor. GBB Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi Müdürü Enver Katırcı, “Şu anda birinci önceliğimiz depremzede hastalarımız. Belediye olarak en büyük amacımız insan hayatına dokunmak. Tekrar insanları kazanabilmek. Depremde bacağını kaybeden öğretmenin protezini bir an önce yapalım ki tekrardan eğitim verebilsin” diye konuştu.
DEPREMZEDELERİ YALNIZ BIRAKMADI
Mersin Büyükşehir Belediyesi, depremin ilk gününden itibaren hem depremin etkilediği illerde yaşayan vatandaşlara, hem de Mersin’e gelen depremzede vatandaşlara destek olmayı sürdürdü. Ulaşım, transfer, altyapı ve konaklama hizmetleri konusunda da depremzedeleri yalnız bırakmayan Mersin Büyükşehir; Hatay’dan 11 bin 482, Adıyaman’dan 823, Kahramanmaraş’tan 2 bin 125, Gaziantep’ten 46 ve Osmaniye’den de 588 depremzedenin Mersin’e transferini sağladı. Kente gelen depremzedeler, Afetzede Belgesi ile birlikte büyükşehir belediyesine ait toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabildi. 100 bine yakın depremzede ücretsiz bir şekilde toplu taşıma hizmetlerinden faydalandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan geçici barınma merkezlerinde, yurt ve konukevlerinde toplam 6 bin 797 depremzede ağırlanarak, onlara sıcak birer yuva olanağı sağlandı. Mersin Büyükşehir, depremden etkilenen illerde de hizmetlerini aksatmadan devam ettirdi.
HASAR ÖDEMELERİ 35 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 6 Şubat depremleri sonrasında yaptığı çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Depremin üzerinden henüz 24 saat geçmeden ilk hasar ödemesini yaptıklarını hatırlatan DASK, “Ocak 2024 itibarıyla tarafımıza bildirilen yaklaşık 600 bin adet hasar ihbarına karşılık, tazminat ödeme tutarımız toplam 35 milyar TL’ye ulaştı” bilgisini paylaştı. 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olmak üzere Zorunlu Deprem Sigortası Tarifesi’ni güncellediklerini belirten DASK; “Poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 tarihi ve sonrası olan tüm poliçelerin teminatları güncel bedeller üzerinden hesaplanırken, aynı zamanda teminatlar enflasyon koruması altında olacak” açıklamasını yaptı. Mevcut sigorta sahipleri poliçelerini güncellemeli.
225 MİLYON LİRALIK YARDIM
Şişecam, deprem felaketinin ardından yardımlarını bölgeye ulaştırmak ve yaraları sarmak için hızla harekete geçmişti. Depremin hemen ardından kamu kurumlarının koordinasyonuyla teknik ve insani yardımları içeren 45 tırı bölgeye ulaştıran Şişecam’ın Gönüllü Acil Vaka Ekibi- SAVE, kurtarma, lojistik ve dağıtım desteği ile afetzedeler için bölgede uzun süre çalıştı. Şişecam’ın bölgeye yaptığı yardımların toplamı ayni desteklerle birlikte 225 milyon TL’ye ulaştı.