Uzmanlar Hatay depremini değerlendirdi! Fayın iki ucundaki şehirlerde yaşayanlar dikkat
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da iki büyük sarsıntı daha yaşandı. Saat 20.04'te Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, 20.07'de ise Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hatırlarsanız; depremlerden sonra ben ve Celal Şengör, Hatay ve Adana havzasında kırılmamış kimi faylar yüklenmiş olabilir diye uyardık" diyen Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim endişe ettiğimiz alan olarak Adana havzası kaldı. Kıbrıs’tan da endişe ediyoruz" dedi. Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, “6 Şubat’ta olan depremin kuzey ucu olan Bingöl/Palu çevresinde dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 şehri etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay'da büyük hasara neden oldu. Şehirde binlerce bina yıkılırken, çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti.
HATAY 6.4 İLE SALLANDI
Depremin şokunu atlatamayan Hatay bir kez daha sallandı. AFAD, Hatay'ın Defne ilçesinde saat 20.04'te 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin yerin 16.74 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi.
HATAY BEŞİK GİBİ SALLANIYOR
6.4'lük büyük depremden 3 dakika sonra 20.07'de Samandağ merkezli 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. İkinci deprem yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Şehirde bazı binaların yıkıldığı belirtildi.
“BİZİM BEKLEDİĞİMİZ BİR DEPREMDİ”
Depremler bölgede paniğe yol açarken uzman isimler canlı yayında meydana gelen depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Naci Görür şunları aktardı:
“Hatırlarsanız; depremlerden sonra ben ve Celal Şengör, Hatay ve Adana havzasına dikkat etmek lazım, oralarda kırılmamış kimi faylar yüklenmiş olabilir diye uyardık. Halk korku içinde, anlayabiliyorum. Hatay’da evlere çok girmemişlerdi, biz söyledik diye. Oralarda stres transferi söz konusu olabilir. Bizim beklediğimiz bir depremdi. Maraş depremlerinin bir anlamda Hatay’a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir depremdi. Ölüdeniz fayı da bizim sınırlarımız içerisinde büyük ölçüde kırıldı ve enerjisini boşalttı.
“ADANA HAVZASI VE KIBRIS’TAN ENDİŞE EDİYORUZ”
Bizim endişe ettiğimiz alan olarak Adana havzası kaldı. Kıbrıs’tan da endişe ediyoruz, Maraş depremi sonucu. Kıbrıslılarla da konuştuk ve uyardık. Öngörü olarak söyledik. Bu deprem sözün özü, bizim ve birçok yer bilimcinin söylediği Maraş depremlerinin sonucu olan kırılmamış bir faydır. Ben artık Hatay’da daha büyük bir deprem olacağını sanmıyorum. Bu zaten 6.4, çok küçük sayılmaz.
“BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAZ”
Adana bölgesinde bir stres transferi olabileceğini düşünüyoruz. Bir de Kıbrıs’ta, özellikle kuzeyi ve güney kısmında stres transferi olabilir. Levha, Kıbrıs’ın altına dalıyor. Kıbrıs yayı dediğimiz bir yay var. Maraş depremleri, peş peşe olan büyük depremler. Bu depremler; kimi araştırmacılara göre 4, kimisine göre 7 metre olarak Anadolu’nun Güney’e kaydığı söyleniyor. Kıbrıs’ta bir deprem olursa yakın zamanda yer bilimciler olarak bizim için sürpriz olmaz.
OKAN TÜYSÜZ: BU TETİKLENEN BİR DEPREM, ARTÇI DEĞİL
Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şunları ifade etti:
“Bu tetiklenen bir deprem, artçı değil. Amanos segmenti dediğimiz Kahramanmaraş/Türkoğlu’ndan başlayan fay, Antakya’nın içerisine kadar kırılmıştı. Şimdi Antakya’nın içerisinden Akdeniz’e bir deprem beklentisi var. Bunun üzerinde gelişen depremin de 6.4 büyüklüğünde verildiğini görüyoruz. Özellikle bölgedeki hasar görmüş yapıların hasar seviyesinin artmış olma ihtimali yüksek.
BİNGÖL VE PALU BÖLGESİ DİKKAT
Göksun’un Savrun fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Orada birkaç bin yılda bir deprem oluyor ama dengeler değişti. 6 Şubat’ta olan depremin kuzey ucu olan Bingöl/Palu çevresinde dikkatli olmak gerekiyor.
“ANTAKYA-SAMANDAĞ ARASINDA BU BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM DAHA BEKLENEBİLİR”
Bunun bir yüzey kırığı yaratıp, yaratmadığına bakmamız lazım. 6.4, yüzeye çıkan ve yüzeyde kırık yaratan bir faydır. Antakya Samandağ arasında bu büyüklükte bir deprem daha beklenebilir. Orada bulunan fayın boyu, denizin içerisine doğru oldukça devamlıdır. Benzeri depremleri birkaç defa daha görme ihtimalimiz var.”
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi