Van Gölü 600 bin yaşındaymış
Van Gölü'nde yapılan araştırmada, gölün 600 bin yıl yaşında olduğu belirlendi
İklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın nedenlerini araştırmak amacıyla 12 ülkeden 36 bilim adamı tarafından 2004 yılında başlatılan Paleo-Van Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, Van Gölü’nün oluşumu ve bölgede yaşanan sismik hareketlilikle ilgili önemli verilere ulaşıldı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Almanya’dan Bremen ve Bonn üniversiteleri ile İsviçre Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü, TÜBİTAK ve Uluslararası Karasal Bilimsel Sondajlama Programı (ICDP) tarafından desteklenen proje kapsamında, göl yüzeyine kurulan platformlarla çalışma yapıldı.
Gölün yaklaşık 700 metre derinliğinden alınan örneklerin incelenmesi sonucu, Van Gölü’nün yaşının 600 bin yıl olduğu belirlendi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Feray Meydan, yaptığı açıklamada, alınan örneklerde aynı zamanda iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın nedenlerinin de araştırıldığını ve bunun 11 yıl sürdüğünü söyledi.
Meydan, önceki araştırmalarda Van Gölü’nün yaşıyla ilgili farklı bilgilerin ortaya atıldığını ifade eden Meydan, "Van Gölü’nün yaşının ilk olarak 400 bin yıl olduğu söylendi.
Hatta ’1 milyon yıla kadar çıkabilir’ söylenmişti. Ama ICDP Paleo-Van Projesi’nin verilerine göre 400 bin yıllık yaş, 600 bin yıl olarak güncellendi.
Gölün oluşumunda ise halen eski görüş geçerli. Muş Ovası’nın devamı olan göl alanının Nemrut volkanizmasının patlaması sonucu kapanmasıyla oluştuğu görüşü şu anda da kabul edilen bir görüş" diye konuştu.
Van Gölü’nde 600 bin yıllık süre zarfında 600’ün üzerinde deprem olduğunu anlatan Meydan, şöyle konuştu: "Volkanizma özellikle kuvaternerde en yoğun dönemine ulaşıyor.
Daha önceki bilgiler de böyleydi. Kayıtlardan da bu çıkıyor. Hatta son zamanlarda, ’Van depremiyle Van Gölü’nün altında volkanik hareket başladı’ diye söylemler oldu.
Bizim böyle bir verimiz yok. Öyle bir sismik hareket datamızda yer almıyor. Kaç büyüklüğünde depremler olduğunu tam olarak söyleyemiyoruz.
Geçmiş deprem etkinliğinin sayısı ve büyüklüğü konusunda çalışmalar devam ediyor. Bunlar ilk ve en büyük veriler. Yani ortalama her bin yılda bir böyle büyük bir hareketlilik yaşanmış."
AA
- Bakan Vedat Işıkhan: Perşembe veya cuma günü komisyonu toplayacağız
- Altında yeni dönem! Artık kimlik ibraz edilecek
- Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Belgrad Ormanı'na ilişkin açıklama!
- Turizmin lokomotifi yola çıktı! Bakan Uraloğlu: 60 sefer yapılacak
- Eski kimliği olanlar dikkat! Günler kaldı, artık işlem yapılamayacak