Yeni eğitim sistemi nasıl olacak? Tatil günleri ne zaman?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni eğitim sisteminin detaylarını paylaştı. Milyonlarca öğrenci ve veli ayrıntıları öğrenmeye çalışıyor "Yeni eğitim sistemi nasıl olacak?" sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.
Eğitim-öğretimde yeni bir aşamaya geçiliyor. Seneye bambaşka bir düzen öğrencileri bekliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuya ilişkin açıklama yaparak madde madde nelerin değiştiğini belirtti. İşte detaylar...
YENİ EĞİTİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni eğitim-öğretim çalışma takvimi modelinin uygulanmasına ilişkin detaylar belli olmaya başladı. Buna göre, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlanmasını içeren yeni çalışma takvimi, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla tüm okul türlerinde ve aynı anda uygulanmaya başlanacak. Takvime yönelik herhangi bir pilot uygulama olmayacak.
MESLEKİ ÇALIŞMALAR YENİDEN DÜZENLENECEK
Bakanlık, çalışma takvimi modeli doğrultusunda öğretmenlerin mesleki gelişimlerini de yeni baştan planlayacak. Buna göre, mesleki çalışmalar sene başı ve sene sonu olarak uygulanmaya devam edilecek fakat bunların bir kısmı ara tatillerde yapılmak üzere Bakanlıkça tekrar düzenlenecek.
Bakanlık tarafından yayımlanacak mesleki çalışma takviminde tüm dönemlere ait çalışma alanları ve faaliyet planları yer alacak. Ayrıca şu an içinde bulunulan 2018-2019 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma dönemi ve sene sonu işlemleri daha önce planlandığı şekilde yürütülecek. Yeni takvimin 2018-2019 eğitim yılı mesleki çalışma dönemine herhangi bir yansıması olmayacak.
ARA TATİLLERDE EK DERS ÜCRETLERİNİ ALMAYA DEVAM EDECEK
Yeni çalışma takvimine göre, 18-22 Kasım 2019 ile 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde birer haftalık ara tatiller olacak ama bu süreçte öğretmenler okullarındaki görevlerine devam edecek.
Ara tatillerin öğretmenler açısından en merak edilen kısımlarından birini oluşturan "Özlük haklarımızda bir kayıp olacak mı?" sorusu da Bakanlıkça açıklığa kavuşturuldu. Öğretmenlerin ara tatil dönemlerinde okullarda geçirdiği süreler ve yaptıkları çalışmalar, mesleki çalışma dönemi kabul edileceğinden ek ders ücretlerinde de herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Öte yandan öğretmenler, sömestr olarak bilinen 20-31 Ocak 2020 tarihlerinde öğrencilerle birlikte ara tatile girecek.
Yeni lise sistemi ilk olarak 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde başlayacak ve 9’uncu sınıflardan başlanarak kademeli geçiş olacak. 'Bilgi kuramı' zorunlu ders haline gelecek. Yaparak, uygulayarak öğrenmeye ağırlık verilecek. 12'nci sınıflara da yenilikçi dersler geliyor. 9’uncu sınıf öğrencilerinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi geliyor. Haziran ayında dersler yerine proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri yapılacak.
İşte eğitimde yeni sistemin ayrıntıları:
1. Ders sayısı azalıyor.
2. Liselere kariyer ofisleri geliyor.
3. 12. sınıflarda ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları geliyor.
4. Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebiliyor.
5. Yeni lise sistemi ilk olarak 2020-2021 yılında 9. sınıflardan başlıyor. Kademeli geçiş olacak.
6. Bilgi Kuramı zorunlu ders haline geliyor.
7. Yaparak, uygulayarak öğrenme ağırlık kazanıyor.
8. 12. sınıfta yenilikçi dersler geliyor.
9. Öğretmen ara tatillerde de ek ders ücreti alacak.
- Sıfır otomobil almak için büyük fırsat! İşte 2024 modeller için yıl sonu kampanyaları
- Altın ve gümüş yatırımı yapanlar için kritik uyarı! İslam Memiş müjdeyi duyurdu: Ucuz değil, bedava
- Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!