GündemYeni hayat

Yeni hayat

Paylaş
Yeni hayat

Annesiyle birlikte şehir şehir dolaşıp 5 milyon kişiden kan toplayan anemi hastası 10 yaşındaki Ares'ten güzel haber geldi. Uygun donör bulunamadı ancak anne ve babasından gerçekleştirilen yarı uyumlu kök hücre nakli yüzde 100 uyum sağladı.

Antalya Demre'de oturan annesi Selen Çobanoğlu ile yaşayan 10 yaşındaki ilkokul 4'üncü sınıf öğrencisi Ares Çınar'ın, 5 yıl önce sağlığında değişiklik gören ailesi hastaneye başvurdu. 4 yıl süren testler sonucu Ares'e aplastik anemi tanısı kondu. Türkiye'nin tüm illerinde Kızılay aracılığıyla kök hücre nakli için uygun donör arayışı başladı. Kök hücre bankalarında 5 milyonun üzerinde tarama yapılsa da Ares'e uygun doku bulunamadı.

Haberin Devamı

YARI UYUMLU iLiK NAKLi

Zaman tükeniyor, Ares'in durumu kötüleşiyordu. Son çare olarak anne ve babası Ayberk Dönmez'den yarı uyumlu nakil kararı alındı. 6 ay içinde annebabadan iki kez nakil gerçekleştirildi ve bekleyiş başladı. İkinci nakil sonrası akıllı genetik ayıklama yöntemi ile kök hücreler Ares'e yüzde 100 uyum sağladı. Sağlığına kavuşan Ares, kendisi gibi gece gündüz demeden savaşan annesi ve babası ile birlikte sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

iLK 90 GÜN ÇOK ÖNEMLi

Anne Selen Çobanoğlu "Şu an evde karantina altında yaşıyoruz. Özel havalandırma sistemleri ve hijyen şartları var. İlk 1 yıl nakil sonrasında çok önemli. İlk 90 gündeyiz. İyi gidiyor. Ares'i tüm enfeksiyonlardan korumaya çalışıyoruz" diye konuştu. Sağlığına kavuşan Ares ise tüm çocuklara "Siz de benim gibi hastalıkla mücadele ediyorsanız, umudunuzu, sevincinizi kaybetmeyin, yaşama tutunun" mesajı verdi. Suat METİN/İHA

Haberin Devamı