Yunanistan'a kaçan darbeci askerler için Türkiye'den ikinci iade talebi
Yunan Mahkemesi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iadesini reddetmişti. Adalet Bakanlığı, darbecilere ilişkin ikinci iade talebi dosyasını Yunanistan’a gönderdi. Ayrıca darbecilerin kırmızı bültenle aranması için İnterpol’e yazı yazıldı
27 Ocak 2017 , Cuma 12:06
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine katılan 8 asker 16 Temmuz'da TSK'ya ait bir askeri helikopterle Yunanistan'a kaçarak Dedeağaç kentine inmişti.
8 darbeci asker gözaltına alınırken, kaçarken kullandıkları helikopter Türkiye'ye iade edilmişti.
DARBECİLER SIĞINMA, TÜRKİYE İADE TALEP ETMİŞTİ
Darbeci askerler Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Türkiye ise resmi başvuru yaparak Yunanistan'dan darbecileri iade etmesini istemişti.
Atina'daki görülen davada mahkeme üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye'nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Yunanistan açıklaması
İADE TALEBİ REDDEDİLDİ
Yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.
Yunanistan Yüksek Mahkemesi dün görülen duruşmada 8 darbecinin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönünde karar vermişti. 8 darbeci askerin önümüzdeki günlerde serbest kalması ve Yunanistan'da kalmak için başvuruda bulunmaları bekleniyordu.
'YOKLUĞUKLARINDA TUTUKLAMA' KARARI ÇIKARILMIŞTI
Türkiye’nin iade talebinin reddedilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aynı gün harekete geçmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, İstanbul 12’inci Sulh Ceza Hakimliği 8 asker hakkında 'yokluklarında tutuklama' kararı çıkarmıştı.
'BU KARARI PROTESTO EDİYORUZ'
Karara sert tepki gösteren Türkiye'den dün şu açıklama yapılmıştı:
Türkiye'de demokratik düzeni hedef alan, güvenlik güçlerimizden ve sivillerden 248 vatandaşımızı şehit eden, 2193 vatandaşımızı da yaralayan bir darbe girişiminde aktif rol alan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden bu şahısların bağımsız Türk yargısı önüne çıkmasına engel olan bu kararı protesto ediyoruz.
Bugüne kadar, DHKP/C ve PKK başta olmak üzere Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri mensuplarının adalet önünde hesap vermesine engel olan Yunan makamlarının bu kararıyla, müttefik ve komşu bir ülke olarak Yunanistan'ın terörle ve suçla mücadelede asgari gerekleri yerine getirmekten kaçındığı bir kez daha görülmüştür. Yunan yargısının bu tavrı, uluslararası hukuk normlarına ve ilkelerine aykırı şekilde suçluların cezasız kalmasına ve mağdurların da haklarının ihlaline yol açmaktadır.
Geçmişinde darbeler yaşamış bir ülke olarak Yunanistan maalesef bu kararla darbecileri koruyan, kollayan bir ülke konumuna düşmüştür. Yunan yargısının bu kararına karşı tüm hukuk yolları kullanılarak, suçluların iadesine ve yargılanmasına yönelik girişimlerimiz devam edecektir.
Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında işbirliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır."
KIRMIZI BÜLTEN İÇİN INTERPOL'E BAŞVURU
Adalet Bakanlığı, darbeci askerlere ilişkin ikinci bir iade talebi dosyası hazırladı. Dosya bugün Yunanistan'a iletildi. Ayrıca 8 darbecinin kırmızı bültenle aranması için İnterpol'e (uluslararası polis) yazı yazıldı.
Yunanistan 8 darbeci askeri iade etmeyecek