GündemYusufeli Barajı hangi nehir üzerinde? Yapımına ne zaman başlandı? Yusufeli Barajı’nın özellikleri

Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde? Yapımına ne zaman başlandı? Yusufeli Barajı’nın özellikleri

Paylaş
Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde? Yapımına ne zaman başlandı? Yusufeli Barajı’nın özellikleri

Yusufeli Barajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 22 Kasım’da açılıyor. Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı tamamlanan baraj ile yıllık 1,9 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi yapılması planlanırken, bunun ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunması bekleniyor. Peki, Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde? Yapımına ne zaman başlandı? İşte Yusufeli Barajı’nın özellikleri…

Yusufeli Barajı 22 Kasım 2022 tarihi itibariyle su tutmaya başlayacak. 309 günlük süre zarfında su tutma işlemi tamamlanmış, 90 gün geçtikten sonra elektrik üretimine başlamış olacak. İşte Türkiye’nin en yüksek dünyanın ise 5. En yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nın özellikleri ve hakkında bilinmesi gereken detaylar…

Haberin Devamı

YUSUFELİ BARAJI HANGİ NEHİR ÜZERİNDE?

Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5’inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde Yapımına ne zaman başlandı Yusufeli Barajı’nın özellikleri

YUSUFELİ BARAJININ YAPIMINA NE ZAMAN BAŞLANDI?

Temeli 26 Şubat 2013'te atılan Yusufeli Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla ilçe merkezi ile köylerdeki 5 bin konut, 270 iş yeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazisi, sular altında kalacak.

YUSUFELİ BARAJI’NIN ÖZELLİKLERİ

Yıllık 1,9 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimiyle ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunacak Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle su tutmaya başlayarak hizmete girecek.

Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde Yapımına ne zaman başlandı Yusufeli Barajı’nın özellikleri

Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip, Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden Çoruh'un üzerine Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) projelendirildi.

Haberin Devamı

Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira gelir sağlanması hedeflenirken, rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı; Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak.

HAK SAHİPLERİ KONUTLARINA KAVUŞACAK

Yusufeli Barajı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ilçenin taşındığı, 10 milyon metreküp dolgu yapılarak elde edilen 1,5 milyon metrekare alanda inşa edilen, kamu binalarının taşındığı, konutlar ile yöre mimarili ‘villa tipi’ köy evlerinin yükseldiği yerleşim alanını da hizmete alıp, 3 bin 205 konutu hak sahiplerine teslim edecek.

İlçenin yeni yerine taşınması kapsamında, Yansıtıcılar mevkisinde, 24 milyon metreküp kazı ve 10 milyon metreküp dolgu ile 1,5 milyon metrekare alan elde edildi. 3 bölgede 10 etap halinde sürdürülen altyapı çalışmaları ile hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye, ilkokul ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi gibi kamu binaları da tamamlandı.

Yusufeli Barajı hangi nehir üzerinde Yapımına ne zaman başlandı Yusufeli Barajı’nın özellikleri

YEDİNCİ KEZ TAŞINIYOR

Sular altında kalacak Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerinde yaşayanlar için de dağların eteklerinde yeni yerleşim birimleri kuruldu. 7 köyde, yöresel mimaride, 2'şer katlı modern evler yapıldı. Toplam 520 köy evi, inşa edildi. 152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak ilçede büyük göç sürecine geçildi.

Haberin Devamı

KAMU BİNALARI KAPANDI

Baraj inşaatıyla merkez ve 7 köyün sular altında kalacağı Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerinde, 3 ayrı bölgede 10 etap halinde sürdürülen altyapı ve üstyapı ile bina ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan etaplar, taşınmaya hazır hale getirildi. İlçede taşınan kamu kurumlarının kapısına da kilit vuruldu. Anıların sular altında kalacağı ilçede bölge halkı, sevinç ve hüznü bir arada yaşıyor.

İlçede projesiyle birlikte yapılan 69,2 kilometrelik yeni kara yolu ağını tüneller, köprüler ve viyadükler oluşturdu. Toplam 39 tünel, 19 da köprü bulunan yeni yol ağında ‘Şilenkar’, ‘Tekkale’, ‘Baraj’ ve ‘Yusufeli Merkez’ viyadükleri de inşa edildi.

6 BİNE YAKIN AĞAÇ TAŞINDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından baraj inşası nedeniyle su altında kalacak alanlardan 5 bin 844 zeytin, dut, ceviz ve nar gibi boylu meyve ağacı, transplantasyon (ağaç nakli) metoduyla ağaç söküm makinesiyle bulunduğu yerden alınarak Yusufeli ilçesinin kurulduğu yeni yerleşim yerindeki 300 dönümlük alana taşındı. Ayrıca bölgeye 76 bin 788 ağaç ve fidan dikildi. Erozyona karşı da 480 dönüm alanda yürütülen taş kordon teras, galvanizli kafes tel teras ve örme çit teras çalışmaları bu yıl içinde tamamlanacak.

Haberin Devamı

Sular altında kalacak ilçede, mezarlar da yeni yerleşim alanlarına nakledildi.