GündemZulme karşı sembol oldu

Zulme karşı sembol oldu

Paylaş
Zulme karşı sembol oldu

Batı Şeria'daki sivil protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi kendini Filistin davasına adamıştı. ABD'deki konfor alanından vazgeçip Filistinliler'le daşanışmak için bölgeye gitti. Ezgi'nin ölümü İsrail'in uyguladığı zulmün boyutunu bir kez daha dünyaya gösterdi.

KEFİYE İLE MEZUN OLDU

Haberin Devamı

Ayşenur Ezgi Eygi, 1998'de Antalya'da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda ailesi ile birlikte ABD'nin Seattle kentine yerleşti. Seattle Lisesi'ni bitirdikten sonra Washington Üniversitesi'nin Psikoloji bölümünde eğitime başladı. İkinci senesinde Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri alanında yan dal yaptı. Bu yıl Haziran ayında mezun oldu. Mezuniyet töreninde Filistin kefiyesi taktı. Eğitimi boyunca akran mentoru olarak kendi üniversitesinde çalıştı.

ÇOK DUYARLI BİR GENÇTİ

Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere desteğiyle tanınan Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement, ISM) gönüllüsü oldu. Örnek aldığı isim, aynı hareketin üyesi olan ve 2003'te Gazze'de İsrail kuvvetlerine ait bir buldozerle ezilerek öldürülen Rachel Corrie'ydi. Ezgi bu yıl mezun olduktan sonra Filistin halkıyla dayanışmak amacıyla bölgeye gitmek istediğini söylüyordu.

Haberin Devamı

Zulme karşı sembol oldu

ÖZELLİKLE HEDEF ALINDI

Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Beyta beldesinde işgalcilerin gasplarına karşı çıkmak için düzenlenen gösterilere gözlemci olarak katılmak amacıyla 3 Eylül'de Filistin'e gitti. 6 Eylül'de bölge halkıyla eylemdeydi. Görgü tanıklarına göre eylem yapanların yakınında değildi. Çatıda konuşlanmış İsrailli keskin nişancılar Ayşenur Ezgi Eygi'yi özellikle hedef aldı. Genç kızı başından vurarak öldürdüler. Ezgi, ne yazık ki Corrie ile aynı kaderi paylaştı.

Zulme karşı sembol oldu

BULDOZERLER EZMİŞTİ...

Rachel Corrie 23 yaşında üniversite öğrencisiyken okul ödevi olarak 2003 Ocak'ta Gazze'ye gitti. Burada ISM aktivistleriyle tanıştı ve bu kuruluşun gönüllüsü oldu. 16 Mart 2003'te Filistinliler'in evlerini yıkmaya çamlışan buldozerlerin önüne çıktı. Üzerinde fosforlu turuncu bir yelek ve megafon vardı. Sivil olduğu belliydi. Ancak bir İsrail buldozeri Rachel'in üzeinden iki kez geçt. Hayatını kaybeden Rachel için İsrail hiçbir sorumluluk üstlenmedi.