Son dakika akciğer kanseri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan akciğer kanseri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan akciğer kanseri haber sayfamızda...
Türkiye'de yılda yaklaşık 80 bin kişinin tütün ve tütün ürünleri sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Başak Burgazlıoğlu, "Dünya genelinde ise sigara, her yıl yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. 6 saniyede bir insanlar sigara sebebiyle hayatını kaybederken, 20 kronik ve 50 ölümcül hastalığa yol açtığı unutulmamalıdır. Sigara içenlerin akciğer kanseri geliştirme riski, içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır" dedi.
Türkiye'de 2020 yılında 233 bin 834 vatandaşımızda kanser tespit edildi. Yaşlanan nüfusun artması ve artan çevresel risk faktörleri kanser vakalarını da artırıyor. Türk Toraks Derneği 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalar yaptı ve kanseri erken tanı ve tedbirlerle önlenebileceğini vurguladı.
Gazeteci ve haber spikeri Deniz Arman 64 yaşında hayatını kaybetti. Arman'ın cenazesi 25 Ocak (yarın) öğle namazının ardından Beşiktaş Vişnezade Camisi'nden son yolculuğuna uğurlanacak. Gazeteci Deniz Arman, uzun süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Arman, bugün Çam Sakura Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Arman'ın vefat haberini gazeteci Özay Erad paylaştı. Erad'ın paylaşımında "Ve medyadan bir yıldız, usta bir kalem daha kaydı. 'Kum saati! durdu. İyi bir insan, iyi bir gazeteciyi, iyi bir Beşiktaşlı Deniz Arman'ı kaybettik." dedi.
Gazeteci ve televizyoncu Deniz Arman’ın vefatı, medya dünyasında büyük bir üzüntüye sebep oldu. Uzun yıllar boyunca başarılı gazetecilik kariyeriyle dikkat çeken ve sektörde saygın bir yer edinen Deniz Arman, tedavi gördüğü hastalığa yenik düştü. Vefat haberi, Gazeteci Özay Erad tarafından duyuruldu ve medya camiasında derin bir yankı uyandırdı.
Gazeteci ve haber spikeri Deniz Arman 64 yaşında hayatını kaybetti. Arman'ın cenazesi 25 Ocak (yarın) öğle namazının ardından Beşiktaş Vişnezade Camisi'nden son yolculuğuna uğurlanacak.
İsmail Cem, 15 Şubat 1940 tarihinde İstanbul’da doğmuş, Türk siyasetinde ve gazetecilik dünyasında önemli izler bırakmış bir isimdir. İsmail Cem’in biyografisi ve hayatı birçok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor.
Ankara'da, Adnan Yılmazel'in 2017'de 67 yaşında hayatını kaybetmesine neden olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) sigara bağımlılığının yol açtığı gerekçesiyle avukat kızı Senem Yılmazel’in açtığı davada mahkeme, sigara üreticisi şirketi 500 bin TL manevi tazminata mahkum etti. Avukat Yılmazel, kararın emsal olduğunu söyleyerek, "Bu emsal bir karar evet; ama ben babamın hayatta olmasını tercih ederdim" dedi.
Bilim insanları, solunan hava, içilen su ve yenen yiyecekler vasıtasıyla vücuda giren mikroplastiklerin, üreme rahatsızlıklarının yanı sıra kolon ve akciğer kanserine neden olabileceğini saptadı.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekerek, kilo kontrolü, bağımlılıklar ve sigara kullanımına karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de her üç kişiden birinin sigara içtiğini belirten Bakan Memişoğlu, akciğer kanseri ölümlerinde ülkemizin dünya genelinde üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Bu nedenle, insanların bedenlerine iyi bakmaları gerektiğini söyleyen Memişoğlu, aile hekimliği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
Bilim insanları, solunan hava, içilen su ve yenen yiyecekler vasıtasıyla vücuda giren mikroplastiklerin, üreme rahatsızlıklarının yanı sıra kolon ve akciğer kanserine neden olabileceğini saptadı.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Yılmaz, “Kansere bağlı ölümler, dünyada kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer alırken, bu ölümlerin en büyük sebebi akciğer kanseri olarak kaydediliyor. Akciğer kanseri görülme sıklığı yaşla birlikte artış gösteriyor ve genellikle 50-70 yaş arasında görülmektedir” dedi.
AstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak.
Ayrıca inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya ile akciğer kanseri hakkında farkındalık sağlanması ve risk faktörlerine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
Toplumda en sık tıkayıcı uyku apnesi sendromunun görüldüğünü ifade eden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal, “Tıkayıcı uyku apnesi solunum yollarının (genellikle boğaz bölgesinde) fiziksel olarak tıkanması sonucu ortaya çıkar ve kendini horlama ve nefes darlığı gibi belirtilerle gösterir. Uyku apnesinin bir diğer tipi olan santral uyku apnesi daha nadir görülür. Bu durumda beyin, solunumu kontrol eden sinyalleri doğru gönderemez ve solunum durması sorunu yaşanır. Santral uyku apnesi genellikle kalp veya sinir sistemi sorunlarıyla ilişkilidir. Her iki durumda da solunum durması ve oksijen düşmesi tüm organlar için hayati risk oluşturur” dedi.
Akciğer kanserinin, dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında geldiğini söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Sarı, bu önemli sağlık sorununa karşı alınabilecek önlemler ve tedavi süreçlerini anlattı. Doç. Dr. Sarı Akciğer kanserinin erken evrede tespit edilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti. Sigara kullanımının bu kanserdeki etkin rolüne dikkat çekti. Doç. Dr. Murat Sarı, “Akciğer kanseri, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor” diye konuştu.
Dünyaca ünlü rapçi Eminem, annesi Debbie Nelson’ın 69 yaşında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmesiyle büyük bir acı yaşadı. Nelson, 2 Aralık’ta Missouri’de vefat etti.
AstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam, istemsiz aşırı kilo kaybı gibi belirtilerin, akciğer kanserinin en önemli habercisi olduğunu söyledi.
Akciğer kanseri ne yazık ki en yüksek ölüm oranlarına sahip kanser olmaya devam ediyor. Akciğer Kanseri Farkındalı Ayı kapsamında konuşan Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay, "Önümüzdeki 20 yıl içinde kadınlarda akciğer kanseri görülme oranının yüzde 70 artması bekleniyor. Bunun nedeni kadınlarda sigara kullanımının artması ve çevresel faktörler" dedi. Küresel kanser istatistikleri yayınlayan bir kuruluş olan GLOBOCAN verilerine de değinen Prof. Dr. Ulubay, "GLOBOCAN 2022 verilerine göre, tüm kanser türleri içinde yüzde 12.4 ile en sık teşhis edilen kanser türü olan akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 2.5 milyon yeni vaka ile küresel bir sağlık krizi yaratıyor. Türkiye’de ise 2022 yılında 41 bin 32 kişiye akciğer kanseri teşhisi konmuş olup, bu hastaların 33 bin 39’u erkeklerden oluşmaktadır. Ülkemizde her 100 bin erkekten 68’i bu hastalıkla mücadele etmektedir" dedi. Prof. Dr. Tuncay Göksel ise pasif içiciliğin akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırdığını açıkladı.
Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, akciğer kanserinde erken teşhisin yüzde 77 oranında hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, "50 yaş üzeri ve 20 yıl ve daha uzun süreli sigara içen kişilerde yıllık düşük doz akciğer tomografisi çekilmesi önerilmektedir." dedi.
Dubai çikolatasını merdiven altı üretimi konusunda uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, “Sosyal medyanın da etkisiyle son günlerde gündemden düşmeyen Dubai çikolatasında kullanılan Antep fıstığında 'küf ve aflatoksin' iddiası ortaya atıldı. Gıda mühendisleri, Dubai çikolatasında kullanılan fıstığın mutlaka ‘boz fıstık’ olması gerektiğini söyledi. Antep fıstığında oluşabilen küf ve aflatoksinin, insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturuyor” diye konuştu.
Doç. Dr. Ayperi Öztürk, kasım ayının 'Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' olduğunu hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 1 yılda yaklaşık 31 bin kişinin yeni akciğer kanseri tanısı aldığını ve 25 bine yakın akciğer kanserine bağlı ölüm bildirildiğini söyledi.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Akciğer kanserinin son dönemlerde genç yaşta daha sık görülmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Kılıçkap, “Son zamanlarda kadınlarda ve genç yaştaki kişilerde akciğer kanserinin daha sık görüldüğüne şahit oluyoruz. Akciğer kanserinin en önemli risk faktörü sigara kullanımı, ancak son dönemde sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri sıklığı giderek artıyor. Tabii ki bunun birçok sebebi var. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor. Aynı zamanda fiziksel aktivitede azalma ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da yine akciğer kanserinin temel nedenlerinden birkaçıdır.” diye konuştu.
Ünlü sanatçı Ankaralı Turgut’un sağlık durumu, hayranları ve sevenleri tarafından yakından takip ediliyor. Bir döneme damga vuran şarkılarıyla tanınan Ankaralı Turgut’un hastaneye kaldırıldığı haberi gündeme geldi. Peki, Ankaralı Turgut hasta mı? Ankaralı Turgut ne hastası, hastalığı ne? Ankaralı Turgut’un sağlık durumu nasıl?
Bir süredir kanserle mücadele eden ve bu süreçte kendisine destek olmak yerine parasını yemeğe çalıştığını iddia ettiği çocuklarını evlatlıktan reddeden Ankaralı Turgut entübe edildi.