İsveçli araştırmacılar, gençlerde artan obezite eğiliminin önümüzdeki 30 yıl içinde kanser vakaları üzerinde bir etkiye neden olabileceğini söyledi. Uzmanlar, 17 yaş altı çocuklarda obezite nedeniyle hastaneye yatışların 2021-2022 yılları arasında bir yılda yüzde 40 artmasıyla yükselen seviyeler konusunda endişelerini dile getirdiler. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, 18 yaşına geldiklerinde düşük aerobik kondisyon seviyesine sahip olan erkeklerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha fazla kanser riski altında olduklarını kanıtlayan araştırmalara değinerek çeşitli uyarılarda bulundu.
Yaşlandıkça, özellikle 50 yaş üstünde prostat kanseri riski artıyor ancak prostat kanseri erken evrelerinde hiçbir belirti veya semptom göstermeyebiliyor. Bu nedenle, özellikle de ailede prostat kanseri öyküsü varsa, 40 yaşından sonra rutin kontrollerin önemi büyük. İşin daha önemli kısmı ise, ailede meme kanseri öyküsü de, erkekte prostat kanseri riskini artırıyor!
Kansere yakalan kişilerin yarısından fazlasını kaybettiğimizi biliyor muydunuz? Her yıl dünyada 18 milyon kişi kansere yakalanıyor ve yaklaşık 9,5 milyon kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Tüm dünyada en sık görülen kanserlerden biri akciğer kanseri. Kasım ayı, "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı". Akciğer kanseri tüm dünyada erkeklerde görülen kanserler içinde ilk sırada yer alıyor. Kadınlarda ise en çok görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada!
Kanser, günümüzün önemli bir halk sağlığı. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden oluyor. Kanser tedavisinde erken teşhisin önemi büyük. Tarama ile erken teşhis edilebilen kanser türleri meme kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri ve rahim ağzı kanserleri ancak yoğun iş temposu ve muayene olma korkusu kanserde teşhis ve tedaviyi geciktiriyor!